Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Továbbra sem javult a helyzet a Kovászna megyei labdarúgó-bajnokságban

Sebestyén Ervin 2023. december 14., 16:37

A Kovászna megyei focin még mindig érződik, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt egy időszakra teljesen leállt a labdarúgás. A 4. Liga jelenlegi helyzetéről, nehézségeiről és elképzelhető jövőjéről kérdeztük Oláh Józsefet, a Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség elnökét.

Továbbra sem javult a helyzet a Kovászna megyei labdarúgó-bajnokságban
Galérianézet
A baróti és a bardoci csapat a Kovászna megyei foci keménymagja Fotó: Tókos Csaba

Idén sem sikerült kellő létszámú csapatot összegyűjteni a Kovászna megyei bajnokságba, mindössze15 klub szállt harcba. „Az együttesek pénzügyi helyzete semmivel sem javult. Azóta is azon a véleményen vagyok, hogy a helyi önkormányzatok rájöttek a koronavírus-járvány ideje alatt, hogy foci nélkül is van élet, most már nem szeretnének annyi pénzt belefektetni, mint korábban” – fejtette ki véleményét Oláh József.

Az is javában megnehezíti a csapatok dolgát, hogy évről-évre egyre kevesebb az olyan fiatal labdarúgó, aki szívesen megy ki focizni és szeretne csapathoz tartozni. „Ott van a kezükben az okostelefon, vagy kényelmesebb a számítógép előtt ülni, mint mozogni és kergetni a labdát.

Az utóbbi időben nagyon sokat változott a gyerekek hozzáállása a sporthoz. Most az az első kérdésük, hogy mit, mennyit kap azért, hogy focizzon?

A mi időnkben teljesen másképp volt: mi fizettünk, összepótoltunk és abból vette a csapat az üzemanyagot, ha kiszállásra kellett menni” – mutatott rá egy szintén komoly problémára a Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke.

Fotó: Facebook/FC Csernáton

Elmondása szerint az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy nagyon sok fiatalt hívott be a Sepsi OSK próbajátékra, edzésekre, akiknek pedig nem jött ki a lépés, azok már nem szeretnének visszamenni a korábbi csapatukhoz.

Szégyellik, hogy visszamenjenek a klubhoz, ahonnan elvándoroltak, inkább 16–17 évesen abbahagyják a focit, annak ellenére, hogy kiválóan játszottak a megyei bajnokságban”

– mondta el Oláh József.

Mindenképp pozitívum, hogy az utóbbi időben egyre több csapat törekszik arra, hogy helyi labdarúgókból álljon a keret, azt megelőzően sokkal inkább az volt a jellemző, hogy más megyékből igazoltak labdarúgókat.

„Tíz éve vagyok a szövetség elnöke, viszont már az elejétől próbáltam hangsúlyozni, hogy használják a saját játékosaikat, az itt képzett fiatalokat. Az igaz, hogy nagyon erős volt régebb a bajnokságunk, minden megyét vertünk, de ezzel lényegében nem értünk el semmit. Voltak csapatok, akik egyszerűen nem akartak szintet lépni, például Gelence. Rendben volt a pénzügyi helyzetük is, mégsem vállaltak be, hogy a harmadosztályba is kipróbálják magukat.

Szerencsére a kézdivásárhelyi csapat egy adott pillanatban kellő bátorságot vett és ott van a 3. Ligában, vannak náluk súrlódások, de ezt ők kell megoldják”

– fejtette ki.

Fotó: Facebook/Bardoci Príma

Hozzátette, hogy azáltal, hogy egyre kevesebb játékos került a megyébe Brassóból, sokkal barátságosabbak lettek a csapatok egymással szemben, már nem jellemzőek az összetűzések, sokkal inkább megkínálják egymást a klubok valamivel meccs előtt, vagy után.

Nyílt titok, hogy a mi bajnokságunkat annak idején a brassói játékosok döntötték el egy kávézóban egymás között, hogy mikor melyik fél nyerjen. Szerencsére azóta a kluboknál a vezetőség rájött, hogy ennek nincs értelme.

Természetesen most is akad egy-két együttes, ahol muszáj máshonnan igazolni, mert nincs annyi helyi fiatal és csak így tudják megoldani, de összességében ebből a szempontból javult a helyzet” – mutatott rá Oláh József.

Fotó: Facebook/FC Csernáton

A jelenlegi mezőny tizenöt csapatból áll, így minden fordulóban áll valamelyik gárda, a baróti és a bardoci csapat azonban mind közül kiemelkedik.

„Az erdővidékiek, a baróti és bardoci csapat a fejébe vette, hogy szeretne szintet lépni, ez pedig egy remek, szórakoztató rivalizálást teremtett. Kétségtelen, hogy ők képezik a bajnokságban a kemény magot. A zágoni csapat is összeszedte magát az utóbbi időben, van egy nagyon jó edzőjük, aki a futballnak él, a segítségével pedig kiválóan teljesítenek az utóbbi időben” – zárta gondolatait a Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke.

Ami a jövőt illeti, megsaccolni sem lehet, mire lehet majd számítani, ugyanis most jönnek a választások, ez pedig nagyban befolyásolhatja a klubok pénzügyi helyzetét is. Oláh József abban bízik, hogy ismét lesz minden köszségben kellő mennyiségű fiatal ahhoz, hogy ismét tündökölhessen a Kovászna megyei foci.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.