Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Több oka is volt, miért távozott Mészáros Alpár az SZFC-től

Zátyi Tibor 2022. június 22., 12:45

A Székelyudvarhelyi FC közösségi oldalán számolt be arról, hogy négy és fél év után távozik a csapattól Mészáros Alpár, aki eleinte edző, az utóbbi időszakban pedig szakmai igazgató volt. A távozás okairól faggattuk a kolozsvári szakembert.

Több oka is volt, miért távozott Mészáros Alpár az SZFC-től
Mészáros Alpár. A Székelyudvarhelyi FC vezetőedzője, majd szakmai igazgatója volt. Jelentősen hozzájárult a eddigi legsikeresebb szezonhoz Fotó: Erdély Bálint Előd

Mészáros Alpár 2018 januárjában érkezett a Székelyudvarhelyi FC-hez, és 2019 szeptemberéig a csapat vezetőedzője volt a labdarúgó 3. Ligában. Akkor személyes okokra hivatkozva hagyta el a klubot, majd Berkeczi Attila elnök és László Zsolt csapatmenedzser hívására pár hónap múlva visszatért Székelyudvarhelyre, irányításával pedig az együttes kiharcolta a bennmaradást a harmadosztályban.

A 2020–21-es bajnokság egy részét a Dési Someșulnál töltötte, majd a szezon végén ismét visszajött az SZFC-hez, Mitra Szilárd megbízott edzővel közösen újra sikerült megőrizniük helyüket a harmadosztályban. A mögöttünk hagyott szezonban pedig szakmai igazgatóként irányította a klubot: az SZFC megnyerte csoportját, majd a rájátszást, az osztályozón pedig a másodosztály kapujáig ért, a döntőben büntetőkkel maradt alul a CSM Slatinával szemben.

„Megértem Alpár döntését. Nem az anyagi rész volt az, ami hazacsábította, hiszen az a mi részünkről is adott volt.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a mestert itt tudtuk volna tartani, amennyiben látta volna, hogy a városvezetés is úgy állna a foci mellé, mint ahogy Berkeczi Attila és én tettük és tesszük ezt számos éve. És itt nem csak a városvezetés részéről történő anyagi támogatásra gondolok, hiszen a sportinfrastruktúránk nagyon silány, a mai napig nincs egy elfogadható állapotú pályánk, tribününk, ami 2022-ben a normalitás lenne.

Tudni kell azt is, hogy a biztonsági okmányokban a városi stadionban mindössze 500 férőhely van kijelölve, amit a 2. Ligában nem szabad túllépni, nem beszélve arról, hogy födött lelátórész is követelmény az élvonal előszobájában” – mondta László Zsolt csapatmenedzser.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Megkerestük a kolozsvári szakembert, aki elmondta távozásának fő okát. 

„Befejeződött egy ciklus, a szerződésem lejárt. Sok a bizonytalanság a szövetség részéről is, hogy még mindig nem lehet tudni, a 2. vagy a 3. Ligában szerepel majd a következő szezonban az SZFC. Az elmúlt évben hatalmas munkát fektettünk bele a csapatba, hiszen tavaly még osztályozót játszottunk, hogy ne essünk ki a 4. Ligába, most két hete pedig egy hajszálnyira voltunk a másodosztálytól. 

Hónapról hónapra léptünk előre, és oda jutottunk, hogy osztályozót játszottunk a 2. Ligába jutásért. Mindezt úgy tettük, hogy a városvezetés részéről végig fel volt húzva a kézifék, ami a nagypályás labdarúgás támogatását illeti

– hívta fel a figyelmet Mészáros az egyik legfőbb problémájára.

„Láttuk mi van Râmnicu Vâlceán, Slatinán, hogy milyen pályák, edzéskörülmények vannak akkor, ha a városvezetés ott van a csapat mellett, és nem csak szurkolnak nekik, hogy feljussanak a 2. Ligába, hanem anyagilag is komolyan a klubok mellé állnak. A lelátókon pedig 4–5000 ember volt, az egész város a csapat sikeréért szorított.

Mi nagyon nagy hátrányban vagyunk az ilyen városokkal szemben, és mégis ott voltunk a másodosztály kapujában. Az országban bárhol lehet törvényesen komoly összegekkel támogatni a labdarúgóklubokat, csak itt, Székelyudvarhelyen nem lehetséges ez.

Itt az összes sportág támogatási kerete akkora, mint máshol egy falusi, 3. ligás csapat éves költségvetése” – folytatta Mészáros. 

Fotó: Barabás Ákos

Az SZFC sikeres menetelése a harmadosztályban ismét visszahelyezte Székelyudvarhelyt az országos focitérképre.

„Rengeteg néző jött el az osztályozókra, Székelyudvarhely neve pedig megjelent az országos sajtó minden szegletében. Ám ez sem volt elég a városvezetésnek. Négy és fél év alatt egyszer nem jött oda valaki tőlük hozzánk, hogy megkérdezze, egy üveg vízzel segíthet-e.

Románia minden részén a polgármesteri hivatalok keresik a magán szponzorokat a csapatoknak, itt pedig minden fordítva van, egy ember, Berkeczi Attila és pár komoly támogató pénzéből történik minden.

Ahhoz, hogy nagyobbat álmodjunk, azt már nem lehet egy magánember zsebéből finanszírozni, oda a város komoly támogatása is szükséges” – tette hozzá Mészáros.

Az 57 éves szakember az infrastruktúra hiányát is kiemelte, mivel a felkészülés sem volt gördülékeny a városi stadion kihasználtsága miatt, nem mindig akkor edzhetett az együttes, amikorra tervezték.

„Jelenleg ez a maximum, amit Udvarhelyen lehet csinálni, évente összehozni egy-két szuper meccset, egyebet nem. Amíg a hozzáállás nem változik, addig nem lesz előrelépés. Székelyudvarhelyen második otthonomra leltem, kiváló kapcsolatom volt a vezetőséggel, Berkeczi Attilával, László Zsolttal, Mihai Ianc edzővel, akik a fiúkkal együtt idén is maximálisan mindent beletettek, hogy sikeres legyen a csapat és ismét Székelyudvarhelyről írjanak az országos sportsajtóban” – zárta a mondandóját Mészáros Alpár.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.