Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Székelyföld helyett Csíkszereda: az UEFA-ig szaladt a szélsőséges román párt

Kozán István 2022. július 21., 18:16 utolsó módosítás: 2022. július 21., 18:19

Egészen az Európai Labdarúgó-szövetségig (UEFA) jutott a vadonatúj csíkszeredai lelátó avatásának ügye: a szélsőséges román párt, az AUR feljelentése nyomán szombaton Magyarország U18-as csapata nem Székelyföld Labdarúgó Akadémia hasonló korosztályú csapatával játszhat, hanem az FK Csíkszereda U18-cal.

Székelyföld helyett Csíkszereda: az UEFA-ig szaladt a szélsőséges román párt
Az új lelátón a focidrukkerek foglalnak helyet, akiket arra kérnek, hogy szombaton 17 óra körül már érkezzenek meg a helyszínre, ahol ingyenes jegyet kell váltani a kapuknál Fotó: Veres Nándor

Bejelentéssel kellett kezdenie Szondy Zoltánnak a csütörtökre összehívott sajtótájékoztatóját. „Az UEFA és a Román Labdarúgó-szövetség nemrég jelezte, hogy nem engedélyezhetik Székelyföld néven lejátszanunk a szombati meccsünket, ezért FK Csíkszereda néven fogunk kiállni. A döntés annak az eredménye, hogy néhány politikus vagy párt (tudomásunk szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség – szerk. megj.) feljelentette az FK Csíkszeredát és a Román Labdarúgó-szövetséget, ezért kellett változtatnunk” – magyarázta Szondy, hozzátéve, nemrég az is elhangzott a parlamentben, hogy az egész avatót tiltsák be, ez azonban nem fog menni.

A mi szempontunkból nem változik semmi, mert az FK egy székelyföldi válogatott. Nem is értem ezt a felhajtást egy barátságos meccs körül,

és azt sem, hogy azok a sajtósok, akik szították az országos hangulatot, miért nincsenek most itt a sajtótájékoztatón.” (az eseményen egyébként csak a Székelyhon és a magyar közmédia volt jelen).

További furcsaság

„Egy másik furcsaságra is felhívnám a figyelmet! Amikor útnak indultunk, évekkel ezelőtt, megpróbáltunk jó viszonyt kialakítani a Román Labdarúgó-szövetséggel, mert a Magyar Labdarúgó-szövetség jelezte felénk, hogy a mi akadémiánk egyfajta kapocs kell legyen a két szövetség között. Mi ennek a feladatnak eleget tettünk, különböző román válogatottak itt edzőtáboroztak nálunk, elengedtük a behívott játékosainkat a román válogatottakba, mivel a cél a partneri viszony volt mindig is. Ez működött is, hiszen emlékezniük kell, hogy a román és a magyar U16-os válogatottak találkozójával avattuk fel évekkel ezelőtt az első lelátónkat.

A mostani felhajtást is megelőzhette volna a román szövetség, ha elküldi egyik utánpótlás-válogatottját, a közeledést szolgálva – ezt egyébként kértük is tőlük. Ez a gesztus azonban nem történt meg. Meg is vagyok sértődve a román szövetségre”

– zárta Szondy Zoltán.

Kérdésünkre az elnök azt még elmondta: tudomása szerint nem hivatalos minőségében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vesz a szombat délután hat órakor kezdődő mérkőzésen. A régi lelátón egyébként az akadémiai focisok és azok szülei, illetve az alközpontok kisfocisai kapnak helyet, az új lelátón pedig a focidrukkerek, akiket arra kérnek, hogy 17 óra körül már érkezzenek meg a helyszínre, ahol ingyenes jegyet kell váltani a kapuknál.  

Feladatot kapott

Babó Levente, a magyar korosztályos válogatott frissen kinevezett szövetségi edzője az eseményen kérdésünkre elmondta: presztízs meccs lesz a szombati, amelyen feladatul kapta, hogy figyelje a székely válogatottat, és olyan játékosokat keressen, akiket be tudnak majd hívni a korosztályos magyar válogatottba. „Jó néhány posztra keresnek egyébként is játékosokat az U19-be, így ez kiváló alkalom lesz” – jelezte.  

Demény Norbert, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia U18-as szövetségi kapitánya frappánsan csak annyit mondott a sajtóeseményben, hogy „ma és holnap még szívesen látott vendégek a magyarországiak, szombaton azonban már látványos meccsre számíthatnak”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.