Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Sorsoltak az új rendszerben, ellenfeleket kaptak a megyék kupagyőztesei

Horváth Bálint Ottó 2022. június 28., 15:45

Merőben más rendszerben szervezik a labdarúgó Román Kupa következő kiírását, a sorozat vonzóbb formát ölt, amelyben keményebb párharcokra van kilátás. A székelyföldi megyék kupagyőztes csapatai megismerték ellenfeleiket a viadal július első felében zajló regionális szakaszában.

Sorsoltak az új rendszerben, ellenfeleket kaptak a megyék kupagyőztesei
A székelyföldi megyéket a Gyergyószentmiklósi VSK és a Marosvásárhelyi SE képviseli Fotó: Portik Csaba

Az új rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert a szövetség vezetői úgy ítélték meg, hogy az utóbbi kiírásokban a Román Kupa kevésbé érdekelte az élvonalbeli bajnokság erős együtteseit, akik feláldozták a sorozatot, és inkább az 1. Ligára összpontosítottak. A változtatással az a céljuk, hogy minél több szurkolót vonzzanak a stadionokba, nagyobb szponzori bevételekre tegyenek szert és növekedjen a mérkőzések színvonala.

A Román Kupa a regionális szakasszal kezdődik, amelyben a 42 megye győztese vesz részt, és mindössze 7 továbbjutó helyért küzdenek. Minden régióban hat megye kupagyőztes csapata érdekelt, amelyeket két, három csapatból álló csoportba sorolják, ahol mindenki játszik mindenkivel, így minden csoportban három mérkőzésre kerül sor. A csoportok nyertesei játsszák a régió döntőjét, és a győztes csapat kapja meg az adott régió Román Kupa-trófeáját, valamint kvalifikálja magát a Román Kupa következő fordulójába.

Fotó: Portik Csaba

A három székelyföldi megye képviselője a Közép régióban érdekeltek, ahol még Fehér, Brassó és Szeben megyék kupagyőztes csapatai vesznek részt. Hargita megyében a Gyergyószentmiklósi VSK, Marosban a Marosvásárhelyi SE szerezte meg az elsőséget, Kovásznában viszont nem rendezték meg a megyei kupasorozatot, és azt a döntést hozták, hogy nem képviseltetik magukat a regionális szakaszban.

A hétfőn megtartott sorsolás szerint az 1-es csoportban a Marosvásárhelyi SE ellenfelei a Nagyszebeni Inter Stars (Szeben) és Feketehalom (Brassó) csapatai lesznek, míg a 2-es csoportban a Gyergyószentmiklósi VSK a Gyulafehérvári CSU-val (Fehér) került össze, a csoport harmadik tagja Kovászna megye képviselője lett volna.

A Román Kupa regionális szakaszának csoportmérkőzéseire július 6-án, 9-én és 13-án 18 órai kezdettel kerül sor, a semleges pályákon rendezendő döntőket pedig július 16-án 17.30-tól rendezik, kivéve a televízióban közvetítendő találkozókat, amelyek menetrendjét később határozzák meg.

A kupasorozat első körében csatlakozik a küzdelmekhez 69 harmadosztályú együttes, amelyekhez hozzáadódik a regionális szakaszból továbbjutott hét csapat, így összesen 76 párharcot rendeznek. A 38 továbbjutó mellett további 19 harmadosztályú és egy 2. ligás klub vesz részt a második körben. Innen az újabb párharcokból 29 csapat jut tovább a harmadik fordulóba, ahol érdekelt lesz a 2. Liga 19 együttese is.

A kupasorozat folytatásában az eddigi tizenhatoddöntők helyett rájátszást rendeznek a harmadik fordulóból továbbjutott 24 csapat, illetve 8 élvonalbeli klub részvételével. Ezt a szakaszt csoportkör követi, ahol a 16 továbbjutó mellé automatikusan csatlakozik az 1. Liga legjobb nyolc csapata. A versenyben maradt 24 együttest három értékcsoportra és négy, hat fős csoportra osztják, ez azt eredményezi, hogy minden csapat egyaránt három mérkőzést játszik, minden értékcsoportból egy ellenféllel. A Román Kupa a negyeddöntővel, az elődöntővel és a döntővel zárul, a párharcok egy mérkőzésen dőlnek el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.