Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Rendszerint behívják a válogatottba, szép karrier előtt áll az FK Csíkszereda ifjúsági kapusa

Dobos László 2022. november 17., 11:36

Komoly munka zajlik a Székelyföld Labdarúgó Akadémia kapusiskolájában is, ahonnan immár három fiatal hálóőrt hívnak be rendszeresen a romániai korosztályos válogatottakba. A 17 éves Becze-Máthé Mátyást kerestük meg.

Rendszerint behívják a válogatottba, szép karrier előtt áll az FK Csíkszereda ifjúsági kapusa
Tudatosan építi fel sportolói karrierjét a tehetséges hálóőr Fotó: Veres Nándor

Gyenge Szilárd, az FK Csíkszereda felnőttcsapatának jelenlegi kapusa volt az első, akit behívtak a válogatottba, őt követte Becze-Máthé Mátyás, de a nála fiatalabb Simon Mátéra is számít a romániai válogatott stábja.

Becze-Máthé Mátyás a pályán hangjával irányít, biztonságot ad csapatának, az öltözőből kijövet pedig egy szerény fiatalemberrel álltunk szóba, akinek minden mondatából kiérződik, hogy nagyon szereti a focit, komoly karriert tervez, de tudatában van annak, hogy a tehetség nem elég, ez nagyon sok munkával kell párosuljon.

Kapus volt már az elejétől, vagy játszott más posztokon is?

– Kisgyerek koromban cselgáncsoztam, ott tanultam meg az esési technikákat, aminek nagy hasznát veszem focikapusként. Otthon édesapámmal sokat gyakoroltunk, focizgattunk, majd bekerültem az FK Csíkszereda kölyökcsapatába, ahol fél évet mezőnyjátékos voltam, de az egyik meccsen kapus nélkül maradtunk, én álltam be. Nagyon megszerettem, és ott ragadtam a kapuban.

– Kik voltak az edzői, mesterei, kik egyengették sportolói pályafutását?

– Az első edzőm Incze Tibor volt, neki köszönhetően nagyon sokat fejlődtem, mert ő tett be először a kapuba, ő tanított meg a kapusok ábécéjére. A folytatásban Albu László, Bajkó Barna és Ilyés Róbert is edzőim voltak, most az akadémián Tiberiu Lung és Nagy Barna a kapusedzőm.

Fotó: Veres Nándor

– Nagyon fiatalon behívták a válogatottba. Milyen volt ott?

– Az U16-os válogatottba szólt az első behívóm, majd rendszeresen meghívót kaptam az U17-esbe és az U18-asba is, eddig tízszer léptem pályára a romániai válogatottal, védtem a korosztályos Európa-bajnokságon a németek és az oroszok ellen.

Amikor először bementem a válogatotthoz, nagyon nehéz volt, mert egytől egyig román gyerekek voltak a csapattársaim, nem voltam szokva a román környezettel, nehezen fogadtak be. De mivel az edzéseken és a meccseken jól teljesítettem, alapember lettem, elfogadtak, és a játékostársakkal most nagyon jó viszonyban vagyok. A válogatott egy teljesen más szint, sokkal magasabb színvonalú egy mérkőzés, mint a bajnokságban.

– Bizonyára követi a nemzetközi focit. Ki a kedvenc kapusa? Miben kellene fejlődnie, hogy magasabb szinten is lehetőséget kapjon kapusként?

– A német Manuel Neuer a kedvenc kapusom, de nagyon tetszik a szintén német Marc-André ter Stegen, a Barcelona hálóőrének a stílusa is. Sok mindenben kell fejlődnöm, jobban oda kell figyeljek a beadásokra, de egy kapus számára nagyon-nagyon fontos a tapasztalat.

– Céljai, tervei hosszabb távon?

– Szeretnék az FK Csíkszereda felnőttcsapatában bemutatkozni, és ha a sors úgy hozná, majd akár külföldön is játszani. De van egy B terv, fontos, hogy legyen a focin kívül is mestersége az embernek. A Kájoni János Szakközépiskolába járok, 11. osztályos vagyok a könyvelés szakon, érettségi után pedig ugyanezen a vonalon szeretnék tanulni tovább.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.