Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nélkülözhetetlen húzóemberek – a Szuperliga alapszakaszának legjei

Sebestyén Ervin , Horváth Bálint Ottó 2024. május 30., 16:24

Lezárult a labdarúgó Szuperliga 2023–2024-es kiírása, ami végül az FCSB győzelmét eredményezte. Számtalan tényező befolyásolta a csapatok teljesítményét, összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amiknek köszönhetően kialakult a rangsor az alapszakaszban.

Nélkülözhetetlen húzóemberek – a Szuperliga alapszakaszának legjei
Galérianézet
Marius Ștefănescu a kritikus pillanatokban villanni tudott Fotó: Pinti Attila

Már az alapszakaszban kiderült, hogy idén az FCSB rendkívül magas színvonalat képvisel és feladta a leckét a többi csapatnak, így az élen végzett. A második pozíciót a Bukaresti Rapid foglalta el, míg harmadikként a Kolozsvári CFR futott be. A Sepsi OSK a hatodik hely megszerzésével éppen bejutott a felsőházi rájátszásba.

Mi lehetett az FCSB titka?

A fővárosi gárda fantasztikus menetelésében oroszlánrészt vállalt Florinel Coman, aki kiváló formában kezdte a szezont. Az első hét fordulóban már három találat és négy gólpassz fűződött a nevéhez, ez pedig összesen nyolc pontot hozott az addig megszerzett tizenhatból Gigi Becali együttesének.

Ezt követően egy kisebb hullámvölgy következett a 26 éves játékos szezonjában, ezalatt az FCSB sem remekelt, nyolc bajnokiból mindössze hármat nyert meg, négy döntetlen és egy vereség mellett. Aztán jött egy újabb kiemelkedő széria Coman részéről, hét meccsen hat találat és két assziszt került a neve mellé, ez pedig újabb 12 pontot ért a fővárosi klubnak.

Florinel Coman megállíthatatlan volt Fotó: Ionut Anghel/Agerpres

A 64 elért egységből 26-ot Florinel Coman szerzett góljaival és gólpasszaival az alapszakaszban.

Nem szabad elmenni Darius Olaru neve mellett sem, a csapatkapitány kiválóan pótolta társát, amikor ő éppen nem volt eredményes. Coman és Olaru összesen 28 találatot és 10 asszisztot termelt.

Hogyan maradt mindvégig dobogóközelben az Universitatea Craiova?

Alexandru Mitriţă volt az oltyánok egyik húzóembere az elmúlt szezonban, ugyanis a 29 éves középpályás nagyon kemény munkát végzett a teljes idényben. A rutinos labdarúgó próbálkozott a legtöbb lövéssel az alapszakaszban (99), ebből 39 talált kaput, 32 mellé vagy fölé szállt, míg 28-at blokkoltak.

Mitriţă 20 találatban vállalt szerepet, 11 gól és 9 gólpassz volt a termése, amivel csapata legeredményesebb játékosa volt.

Nála több asszisztot senki sem osztott ki az alapszakaszban.

Az egész csapat pontosan passzolt az idény során, 82 százalékos hatékonysággal juttatták társhoz a labdát, ami a legmagasabb mutató a teljes mezőnyt nézve.

Fotó: Pinti Attila

Folyamatosan érmet érő helyeken állt a Rapid

Új szakvezetővel, a Sepsi OSK sikeredzőjével vágott neki az előző idénynek a Bukaresti Rapid, amelynek szereplésében ugyan voltak gyengébb periódusok, de kiválóan menetelt az alapszakaszban, szinte folyamatosan dobogós helyeken állt, néhányszor még éllovas is volt, végül az FCSB mögött másodikként végzett.

A fővárosiaknál egy idegenlégiós volt az igazi gólfelelős, a koszovói Albion Rrahmani rendkívül hatékony volt a kapu előtt, 13 találattal és 3 assziszttal vette ki a részét a csapat teljesítményéből. Tette mindezt úgy, hogy nemzeti együttese egyik Eb-selejtezőjén tavaly ősszel súlyos sérülést szenvedett, aminek következtében meg kellett műteni, és hosszú időre kidőlt a sorból.

Fotó: Pinti Attila

A teljes együttesre jellemző volt a gólerős játék a szezon első részében, kiemelkedőt alkottak támadásban, így nem csoda, hogy a legtöbb gólt (55) szerezték az alapszakasz során.

Nem vált be az olasz recept a Kolozsvári CFR-nél

Nehéz idényen van túl a Kolozsvári CFR, már az alapszakaszban edzőcsere történt, majd a rájátszás végére egy harmadik szakember vette át a kincses városiak irányítását. Kezdetben Andrea Mandorlini ült a kispadon, azonban a 22. fordulót követően menesztették az olasz trénert, a helyére Adrian Mutu érkezett.

A szezonban végig kiválóan védett Răzvan Sava, a 21 éves hálóőr kilencszer is érintetlenül tartotta a hálóját,

illetve a 30 összecsapás alatt 29-szer talált be kapujába az ellenfél. Ennél több kapott gól nélküli meccset csupán Lukas Zima tudott felmutatni, a Petrolul kapusa 11-szer tudta hibátlanul zárni az adott mérkőzést.

Fotó: Pinti Attila

A támadósort sem feltétlenül érhette panasz, Philip Otele 13 gólt és 6 gólpasszt termelt, illetve kiválóan szerepelt Daniel Bîrligea is, aki 8 találattal és 5 előkészítéssel segítette csapatát. A sérülések és eltiltások viszont korántsem segítették a CFR-t, Karlo Muhar hét, Panajiotisz Tahcidisz pedig öt sárgát gyűjtött be az alapszakaszban, emiatt nagyon fontos találkozókat hagytak ki. Érdekesség, hogy egyik bordó játékost sem állították ki pirossal.

Hadilábon állt a gólszerzéssel a címvédő

Nagyon hullámzó volt a címvédő Konstancai Farul teljesítménye az alapszakaszban, amelynek támadójátéka bőven hagyott kívánnivalót maga után, hiszen a legkevesebb győzelemmel és rúgott góllal, 37-tel jutott be a felsőházi rájátszásba.

Sokat elárul a csapat eredménytelen játékosairól, hogy a legtöbb találatot, szám szerint hetet, egy hátvéd, Ionuț Larie szerezte,

mellette pedig a középpályán jeleskedő Constantin Budescu hat gólt szerzett és további hét alkalommal előkészítő szerepet játszott.

Fotó: Pinti Attila

Gheorghe Hagi együttese a védelemben sem alkotott maradandót, ugyanis a legtöbbet, 38 gólt kaptak, ráadásul nekik egyedül volt negatív a gólkülönbségük a legjobb hatba jutott csapat között.

Akadozott a Sepsi OSK játéka, alig értek oda a hatodik helyre

A háromszéki klub a szezont Liviu Ciobotariuval a fedélzeten kezdte, majd az elmúlt év végéhez közeledve edzőcserét hajtott végre a piros-fehér együttes, a 17. játéknaptól kezdve már Bernd Storck irányította a csapatot. A sepsiszentgyörgyi alakulatot a szezon alatt mindvégig sérülések hátráltatták, illetve a játékvezetői döntések sem kedveztek nekik.

Branislav Ninaj az alapszakaszban 10 sárgát kapott, de közel volt ehhez a számhoz Marius Ștefănescu is, aki 9-ig jutott, ugyanakkor hagyott ki kigyűlt lap miatt bajnokit Isnik Alimi is. Cosmin Matei az egyetlen a Sepsi keretében, aki azonnali kiállítás sorsára jutott, illetve csupán Andres Dumitrescuval fordult elő, hogy két figyelmeztetés után leküldte a játékvezető a gyepről.

Fotó: Pinti Attila

Nem remekelt a háromszékiek támadósora, Marius Ștefănescu volt az egyetlen, aki a kritikus pillanatokban villanni tudott.

A fiatal szélső 11 találatig jutott, viszont a listán következő labdarúgók már csak négyet szereztek. A védelem sem volt gyakran a helyzet magaslatán, viszont érdemes kiemelni Niczuly Roland teljesítményét, aki 26 alkalommal védett, ezalatt 9-szer tartotta érintetlenül a hálóját, és 31 gólt kapott.

Az viszont remekül mutatja, hogy Bernd Storck együttese a végsőkig küzd, hogy a góljainak legnagyobb részét (20%) az utolsó tíz percben szerezte, viszont ebben a periódusban kapta a legtöbbet is (18%).

Halmozták a döntetleneket, egy csapat zárt pozitív gólkülönbséggel az alsóházban

Az alsóházban ragadt csapatok közül háromnak az alapszakasz utolsó fordulójáig megvolt az esélye bejutni a felsőházba, ám ez végül a Kolozsvári U-nak, az Aradi UTÁ-nak és az FC Hermannstadtnak sem sikerült, főleg azért, mert nem tudták megnyerni a 30. játéknapon rendezett sorsdöntő mérkőzéseiket.

Közülük a nagyszebeniek hazai pályán, a kolozsváriak idegenben szerezték a legtöbb pontot az alapszakaszban, 30-at, illetve 23-at, ezen a két ranglistán a teljes mezőnyt figyelembe véve egyaránt a negyedik helyen végeztek. Az aradiak tíz győzelemmel, tíz döntetlennel és tíz vereséggel zártak, a pontjaik nagy többségét otthon szerezték, vendégként viszont kevésbé voltak eredményesek.

Fotó: Pinti Attila

Az Universitatea tapasztalt középpályása, Dan Nistor szenzációs teljesítményt nyújtott, hiszen 11 találattal és 8 gólpasszal segítette a csapatát, ezzel

a hatodik legeredményesebb játékosnak bizonyult a bajnokság első részében, de még ez sem volt elegendő a kolozsváriak playoffba jutásához.

A góllövőlistán rögtön mögötte találjuk az újonc Galaci Oțelul fiatal játékosát, Alexandru Popot, aki 11 gólt és 2 asszisztot jegyzett, csapata a 11. helyen zárta az alapszakaszt. A galaciak egyébként a „döntetlenek királyának” számítottak, hiszen a meccseik több mint a felén, a 30-ból 16-on osztozkodtak a pontokon ellenfeleikkel.

A két hatékony labdarúgó mellett még az FCU Craiova 1948 és az FC Botoșani csatára, Aurelian Chițu, illetve Eduard Florescu is eljutott tíz találatig, valamint előbbi hat, utóbbi négy gólpasszt osztott ki.

Fotó: Pinti Attila

A Petrolul szintén nagyon sok döntetlent játszott, ennek ellenére sokáig esélyes volt a felsőházra, azonban az alapszakasz végére teljesen kifulladt a csapat, az utolsó négy összecsapását mind elveszítette, így mindössze hét nyert meccsel a 10. pozícióban végzett a szezon felében. Érdekesség, hogy a ploiești-i klubnál a kiesőzónában zárt és számos edzőcserén átesett FCU Craiova 1948 csapata is többször, kilenc alkalommal hagyta el győztesen a pályát, viszont a mezőnyben legtöbb, 17 vereséget szenvedett.

A másik két újonc csapata közül a Jászvásári Poli a kiesővonal fölött végzett, megelőzte a Bukaresti Dinamót, a fővárosiak azonban az edzőváltásnak köszönhetően az alapszakasz végére összekapták magukat, és feljöttek az osztályozós helyre. Szembetűnő adat, hogy messze a legtöbb gólt, 43-at a 13. helyezett craiovai csapat szerezte, míg a Dinamo teljesített a leggyengébben támadásban, 30 mérkőzésen mindössze 22 találatig jutott.

Fotó: Pinti Attila

Az alsóházi mezőnyben ugyanakkor egyetlen gárda zárt pozitív gólkülönbséggel, mégpedig az FC Hermannstadt, amely neve mellett 36 lőtt és 31 kapott találat szerepelt.

Az alapszakasz utolsó két pozíciójában a folyamatosan a tabella alsó részében elhelyezkedő FC Voluntari és a szezon elejétől sereghajtó FC Botoșani végzett, előbbi hat, utóbbi alig három győzelmet tudott szerezni, ellenben jeleskedtek a döntetlenek terén.

Mennyire volt befolyásoló tényező a nemzetközi kupaszereplés?

Érdekesség, hogy egyik együttes sem brillírozott Európában, a 2018–2019-es szezon óta az elmúlt idényben először fordult elő, hogy egy klub sem képviselte Romániát valamelyik klubsorozat csoportkörében. Az elmúlt tíz idényben ez a harmadik, hogy mindannyian elvéreztek már a selejtezőben.

Fotó: Pinti Attila

Négy csapatnak lett volna lehetősége főtáblára jutni: a bajnok Konstancai Farulnak, a második FCSB-nek, a harmadik Kolozsvári CFR-nek és a Román Kupa győztesének, a Sepsi OSK-nak. A tengerpartiak már a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kikaptak, viszont utána egyetlen lépesre voltak a Konferencia-liga csoportkörétől, akárcsak a háromszéki klub, amely

hatalmas menetelést mutatott be, de végül az utolsó másodpercben büntetőpárbajban kikapott a norvég Bodo/Glimt ellen és búcsúzott a nemzetközi kupasorozattól.

Ennél gyengébben szerepelt a Kolozsvári CFR és az FCSB, amelyek már a második, illetve a harmadik fordulóban kiestek.

Összesen 20 mérkőzést játszottak a romániai csapatok: 11 győzelmet, 4 döntetlent és 5 vereséget értek el, 32 gólt lőttek és 23-at kaptak. Szinte semennyire nem volt meghatározó a nemzetközi kupaszereplés, mivel csak a szezon legelején kellett erre koncentráljanak az együttesek, és nem volt hosszú a menetelésük.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.