Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Lefújták a CONIFA Európa-bajnokságot is

Zátyi Tibor 2021. május 19., 14:22 utolsó módosítás: 2021. május 19., 14:23

A koronavírus-járvány okozta túl sok kockázat miatt a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) elhalasztotta a férfiak Európa-bajnokságát, amelynek helyszíne idén nyáron Nizza lett volna. A Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnökét, Wenczel Kristófot kérdeztük a székely válogatott idei terveiről.

Lefújták a CONIFA Európa-bajnokságot is
Lassan két éve nem játszott mérkőzést a székely válogatott. Legutóbb 2019 júniusában, az Arcah Köztársaságban rendezett Eb-n lépett pályára Fotó: Gevorg Ghazaryan

Ahogy korábban sejteni lehetett, a nizzai férfi Eb-t is elhalasztották, akárcsak korábban a nők első világbajnokságát, amit idén Csíkszeredában rendeztek volna.

„Sokat nem javult a helyzet vírusfronton, így mindkét nagy torna szervezésében ugyanazokkal a komoly gondokkal kellett volna megküzdenünk: mi történik, ha valamelyik csapatban egy játékos megfertőződik.

Ez az UEFA-nál is őrületes szervezést és pénzt igényel a nyári Európa-bajnokság kapcsán, akkor el lehet képzelni, hogy egy kis szervezetnél, mint a CONIFA, ez mit jelent. A másik fő oka a halasztásnak, hogy nézők nélkül semmi értelme az ilyen tornáknak” – mondta Wenczel Kristóf.

A CONIFA alelnöke egyben megerősítette, hogy ha vírusfronton valami váratlan dolog nem történik, akkor jövőre nem változnak a helyszínek, a 2022-ben a férfiak továbbra is Nizzában fognak találkozni, míg a nők első vébéjét Csíkszeredában rendezik meg.

„A női vébé kapcsán jó esély van arra, hogy nemcsak Csíkszeredában rendeznénk mérkőzéseket, hanem több helyszínen. A bázis pedig továbbra is a Székelyföld Labdarúgó Akadémia lenne. Továbbra is célunk, hogy 2021-ben pályára lépjenek a válogatottak.

Már folynak a tárgyalások Kárpátalja és Cornwall vezetőségével, a terv az, hogy nyár végén, ősz elején egy többcsapatos, Örökség Kupa-szerű minitornát rendezzünk a férfiaknak. A női válogatottnak pedig van egy meghívása Lappföldre, november-december környékén, az lenne az első CONIFA-s szereplése a csapatnak” – vázolta a terveket Wenczel.

Ha tornát nem is tudott idén rendezni a CONIFA, egy komoly előrelépés mégis történt a szervezet életében, a Smithsonian Intézettel együttműködve hamarosan egy digitális és élőben is megtekinthető kiállítás fog nyílni, ahol többek között ki lesz állítva Székelyföld története, focimeze, meghallgatható lesz a himnusza.

Nagyon örülünk, hogy ezt sikerült összehoznunk, óriási előrelépés ez a szervezet életében, hiszen így a tagországaink történetei hatalmas figyelmet kapnak a világban”

– tette hozzá a CONIFA alelnöke.

Szervezik a második No Limit tornát is – amelyen mozgás- és értelmi sérültek válogatottjai szerepelnek –, a helyszín jövő tavasszal Olaszország lesz, és Székelyföld is részt venne rajta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.