Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

CONIFA: törölték a csíkszeredai női világbajnokságot

Zátyi Tibor 2021. március 31., 10:02

A koronavírus-járvány okozta túl sok kockázat miatt a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) törölte az első női világbajnokságot, melynek helyszíne idén nyáron Csíkszereda lett volna. A férfiak Európa-bajnokságának házigazdája Nizza lesz, ám ennek a tornának a sorsa is nagyon kérdéses.

CONIFA: törölték a csíkszeredai női világbajnokságot
Székelyföld–Magyarország női labdarúgó-mérkőzés Székelyudvarhelyen. Mindenképp nézők előtt játszanának a világbajnokságon. Korábbi felvétel: Lukácsi Lehel Fotó: Lukácsi Lehel

A hölgyek első CONIFA-világeseményét június 23–30. között Csíkszeredában rendezték volna meg, a házigazda Székelyföld mellett Chameria, Észak-Ciprus, Sápmi, Cascadia és Cornwall vett volna részt. A törlés okairól Wenczel Kristófot, a CONIFA alelnökét kérdeztük.

Hivatalosan töröltük a világbajnokságot, jövőre ismét nekifutunk a rendezésnek. A helyszín változatlan marad, továbbra is Csíkszeredában képzeljük el a tornát. Van egy évünk rendesen összerakni és megszervezni a világbajnokságot, és amennyiben kibővítjük a mezőnyt, akkor további székelyföldi városokat is bevonunk a szervezésbe.

A koronavírus-járvány a legfőbb oka a törlésnek. Elméletileg lett volna lehetőség arra, hogy oltási igazolvánnyal játsszanak a lányok, nézők nélkül – ennek így sok értelme nem lett volna. Továbbá nem tudtuk bevállalni azt a kockázatot, hogy ha történik egy megbetegedés, akkor miképp izoláljuk az esetet, milyen forgatókönyvek szerint zajlik tovább a torna” – mondta Wenczel.

A Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke hozzátette, már a tervezési folyamatban úgy kommunikáltak a csapatokkal, hogy ameddig lehet, fenntartják a torna megszervezésének lehetőségét, és a végső döntést azelőtt hozzák meg, mielőtt a válogatottak a részvétel szempontjából el nem kezdenek pénzt költeni.

Nincs értelme kongó stadionban nemzetközi tornát rendezni a székely válogatottnak. Reméljük, hogy jövő nyáron különösebb megszorítások nélkül megtarthatjuk a világbajnokságot”

– folytatta.

A férfiak számára idén Európa-bajnokságot szerveznek Nizzában, azonban a torna sorsa továbbra is bizonytalan. „A rajtot korábban elhalasztottuk egy hónappal, július közepére, a végleges döntést április 7-én hozzuk meg.

Személy szerint minimális esélyt látok arra, hogy idén megtartható lenne az Európa-bajnokság, nemcsak az oltási igazolások miatt, hanem a franciaországi rendeletek is megnehezítik a szervezést. Mindig történik valami váratlan, ami keresztülhúzza a számításainkat, ennyi bizonytalanság és kockázat mellett lehetetlen rendezni.

A két torna mögött álló klub, a nőknél az FK Csíkszereda, míg a férfiaknál az OGC Nice továbbra is szeretné ezeket a sporteseményeket megrendezni, a támogatásuk adott, várjuk, hogy mindenki számára kedvezően alakuljon a világjárvány” – vázolta a helyzetet Wenczel.

Ha minden jól alakul, Székelyföld női és férfi válogatottja idén kora ősszel barátságos mérkőzésen pályára léphet, jelenleg zajlanak az egyeztetések Sapmival, illetve Cornwallal, de egyelőre itt sincs semmi konkrétum. „Ezeknek a mérkőzéseknek csak akkor van értelme, ha nézők előtt lehet játszani” – zárta a beszélgetést Wenczel Kristóf.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.