Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kisorsolt csoportköre már van, biztos helyszíne még nincs a CONIFA-vébének

Zátyi Tibor 2024. február 19., 17:31

Budapesten tartotta éves közgyűlését a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetsége (CONIFA). A hétvégén a Millennium Házában kisorsolták a két világbajnokság csoportkörét, illetve a férfi torna jövőjéről is tanácskoztak.

Kisorsolt csoportköre már van, biztos helyszíne még nincs a CONIFA-vébének
Székelyföld válogatottja tavaly nyáron hazai pályán, Csíkszeredában harcolta ki a vébén való részvételt Fotó: Pinti Attila

Wenczel Kristóf, a CONIFA alelnöke a Székely Sport megkeresésére elmondta, hogy egy kiváló közgyűlésen vannak túl. „Nyugat-Pápuától az újgurokig, a tamiloktól Kasmírig eljött mindenki. Kiváló helyszínnek bizonyult Budapest és a Millennium Háza, a vendégeink el voltak ájulva a látottaktól” – kezdte beszámolóját Wenczel.

Megtudtuk, hogy a tavalyi Ázsia-kupa kapcsán kialakult egy vita, illetve Pakisztán ügyében voltak ellentétek, a nézeteltéréseket sikerült rendezni, gördülékenyen zajlott minden. „Vasárnap megtörtént a két világbajnokság csoportkörének sorsolása. A nőknél elkerültük a rendező, egyben a legerősebbnek tűnő Sapmit, így a triónkba Tamil Eelam és Tibet került. A női torna nagyon színvonalasnak ígérkezik, idén Bodø lesz Európa egyik kulturális fővárosa is, ezer másik program lesz majd ott, nagy az érdeklődés” – folytatta a CONIFA alelnöke, majd kiemelte, hogy

Székelyföld női válogatottját Albu Lászlóra bízták, a szövetségi kapitány pedig az FK Csíkszereda élvonalbeli együttesének gerincére fog alapozni.

„Személy szerint nagyon várom már a női tornát, inkább a szurkolói, mint szakmai énem mondatja ezt velem, mivel sok tapasztalatunk nincsen az ellenfelek tekintetében, de remélhetőleg a mezőny első felében fogunk végezni” – fejtette ki reményeit a székely válogatottat működtető Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke.

Jelenet a Székelyföld–Két Szicília Királysága mérkőzésről Fotó: Pinti Attila

Wenczel elmondta, hogy a nyáron esedékes férfi torna csoportkörét is kisorsolták, Székelyföld a D jelzésű kvartettbe került, ahol Abházia és Mexikó, illetve egy szabadkártyás válogatott lesz az ellenfél. „Egy álmom valósult meg, mert mikor Mexikót felvettük a CONIFA-ba, már akkor abban reménykedtem, hogy valamikor lesz egy Mexikó–Székelyföld mérkőzés, és hát ez a világbajnokságon meg is fog valósulni. Komoly csapatnak ígérkezik, keretükben ketten is vannak, akik megfordultak a felnőtt mexikói válogatottban is” – mondta az ellenfélről.

Arra a kérdésünkre, hogy a politikai és háborús helyzet miatt veszélybe került kurdisztáni rendezés, a CONIFA alelnöke kiemelte, hogy a háttérben folyamatos egyeztetések zajlanak. „Az elmúlt fél évben legalább tíz rakétatámadás történt, ám ezek nagyja rendre az Erbiltől 30–40 kilométerre található USA-bázist vették célba. Egy támadás valóban a kurdisztáni fővárosban történt, amikor precíziós lökettel likvidálták célpontjukat.

Wenczel Kristóf, a CONIFA alelnöke Fotó: Facebook/Confederation of Independent Football Associations

A vébé sorsáról egyelőre nem született döntés, amennyiben nem lesz jó a helyszín, úgy egy másik országban szeretnénk megszervezni, mindenképpen idén, szóval a halasztás szóba sem jöhet. Remélhetőleg a közeljövőben minden letisztul”

– zárta a beszélgetést Wenczel.

A női világbajnokság csoportköre (június 3–8., Bodø, Norvégia)
A csoport: FA Sápmi (rendező, címvédő, Lappföld), Kashmir FA (India), Kibris Türk FF (Észak-Ciprus)
B csoport: Tibet (vébé-ezüstérmes), Tamil Eelam (Srí Lanka), Székelyföld

A férfi világbajnokság csoportköre (június 25.–július 6., Kurdisztán)
A csoport: Kurdisztán (Irak), Tamil Eelam (Srí Lanka), Kernow (Egyesült Királyság), Kashmir (India)
B csoport: Dél-Oszétia (Grúzia), Panjab (India), Raetia (Svájc), Ticino (Svájc)
C csoport: Kárpátalja (Ukrajna), Kabilia (Algéria), Tibet, szabadkártyás válogatott
D csoport: Székelyföld, Abházia (Grúzia), Mexikó, szabadkártyás válogatott

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.