Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Veszélybe került az idei CONIFA-vébé, miután Erbilben bombáztak az éjszaka

Zátyi Tibor 2024. január 16., 14:00

Veszélybe kerülhet az idei CONIFA-vébé megrendezése, miután az éjszaka folyamán az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) ballisztikus rakétákat lőtt ki az iraki Kurdisztán közigazgatási központjában, az Erbilben lévő amerikai konzulátushoz közeli célpontokra.

Veszélybe került az idei CONIFA-vébé, miután Erbilben bombáztak az éjszaka
A rakétatámadás során négy ember életét vesztette Fotó: Wikipédia

Az euronews szerint az iráni hadsereg elit egysége közleményében azt állította, hogy a rakéták egyik célpontja a Moszad „kémparancsnoksága” volt, amelyet megsemmisítettek. Izrael ezt tagadja. Az akció céljaként nevezték meg az Irán ellen a térségben „gyülekező” terrorista erők megfékezését is.

A csapásokban négy ember elhunyt.

Összesen nyolc objektumot támadtak az amerikai konzulátus közelében, de amerikai állampolgár nem esett áldozatul. Néhány rakéta az Erbil repülőtér közelében csapódott be, az Egyesült Államok vezette koalíciós bázis környékén. A nyugati erők három drónt lelőttek, amelyek a repülőtérhez közeledtek.

A Forradalmi Gárda megjegyezte, hogy a támadás válasz volt a közelmúltban Iránban elkövetett terrortámadásokra, különösen a Qassem Soleimani tábornok sírjánál történt robbanásokra. Ezek január 3-án történtek az iráni Kerman városában, ahol a 2020-ban az USA által elkövetett amerikai csapás következtében megölt parancsnok sírjánál tartottak gyászszertartást. A temetői terrortámadás nem amerikai vagy izraeli erők, hanem az Iszlám Állam (ISIS) rémtette volt. A merénylet mintegy 100 ember halálát okozta. A robbanásokat a tömegbe keveredett két öngyilkos merénylő követte el, akik robbanóöveket használtak – közölte az ISIS.

Fotó: Heti Válasz

A Független Labdarúgó Egyesületek Szövetsége (CONIFA) a koronavírus-járvány okozta hosszú kihagyás után idén nyáron világbajnokságot szervezett volna a férfi válogatottak számára, a torna helyszíneként épp az iraki Kurdisztánt választották, ahol öt városban (Erbil, Szulejmánijja, Dahúk, Zahó és Halabdzsa) zajlottak volna a 16 csapatos vébé mérkőzései.

Megkerestük a CONIFA alelnökét, Wenczel Kristófot, aki egyelőre nem tudott részleteket mondani a torna sorsáról.

„Már zajlanak a beszélgetések a CONIFA-n belül, de egyelőre semmi hivatalos döntés nem történt, így csak a saját véleményemet tudom elmondani. Az elsődleges opció a halasztás, hogy jövőre rendezzük meg a vébét, konkrét B tervünk még egyelőre nincsen, hogy alternatív helyszínen legyen a torna.

Én egyelőre nem temetem az idei világbajnokságot, hiszen látok arra esélyt, hogy ha nem is Kurdisztánban, de valahol megszervezzük.

Szerencsére időnk még van rá, az ideális az lenne, hogy az éves közgyűlésünkön, Budapesten döntsünk a további sorsáról” – mondta Wenczel Kristóf, a székely válogatottat működtető Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnöke.

Az éves közgyűlést február 17–18-án tartják Budapesten, akkor lesz kisorsolva a női és az egyelőre kérdéses férfi világbajnokság csoportköre is. A női vébét június 3–8. között Norvégiában, Bodøben rendezik meg, míg a férfiak időpontja június 25.–július 6., mindkét mezőny tagja Székelyföld válogatottja.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.