Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

 

Képek a csapat hétköznapjairól: film készült a csíki női fociegyüttes élvonalba jutásáról

Dobos László 2022. december 20., 19:31

Úton az első ligába címmel készült film az FK Csíkszereda női labdarúgócsapatának hőstettéről, az élvonalba jutásról. Vízi Balázs dokumentumfilmjét kedden délután mutatták be a Csíki Moziban.

A filmet megelőző beszélgetésen, balról jobbra Vízi Balázs, Albu László, Antal Anita, Szőke Eszter és Farkas Endre Fotó: Veres Nándor

Elérte célját a film, megörökítette a csíki női futballcsapat 2021/2022-es idényének legfontosabb pillanatait. A második ligába való feljutással záruló szereplés boldog, és kevésbé boldogabb pillanatait hozta közelképbe, betekintést nyújtott az együttes hétköznapjaiba. Megismertük a lányokat közelebbről, gondolkodásukat, a mérkőzés előtti, illetve utáni szorongásaikat, érzéseiket, képet kaptunk arról, mi hangzik el az öltözőben a meccsek előtt, mennyi áldozattal, sikerrel és sikertelenséggel van tele egy sportoló élete. Van számos humoros, illetve megható jelenet a filmben, amelyet minden sportszerető olvasónk figyelmébe ajánlunk.

Fotó: Veres Nándor

A filmben Albu László vezetőedző, illetve a főszereplők szemszögéből láthatók, hallhatók a másodosztály megnyerésig vezető úton átélt mérkőzések.

Vízi Balázs dokumentumfilmjében végigkövethető a lányok útja a rettenetes talajú, futballhoz méltatlan pályákon lejátszott mérkőzésektől, az »elfogyó« ellenfeleken át az aranyérmek átadásáig.

Szó esett a Csík–Udvarhely rivalizálásáról, a lányok és az edző is elmesélte, hogyan élték át az udvarhelyi vereséget, amikor a Vasas-Femina a csíkiak elleni meccsen farmcsapata helyett az élvonalbeli gárdáját küldte pályára. Láthattuk a csapatkapitány Antal Anitát a család csíkdánfalvi farmján az istállóban teheneket simogatni vagy traktort vezetni, illetve a fiatal tehetséget, az alig 16 éves Szőke Esztert zongorázni, kerékpározni.

Fotó: Veres Nándor

A filmet felvezető beszélgetésen Farkas Endre, az esemény házigazdájának kérdéseire válaszolt Albu László vezetőedző, Vízi Balázs, a film rendezője, illetve Antal Anita és Szőke Eszter játékosok.
Vízi Balázs elmondta, hogy eredetileg nem volt tervben egy dokumentumfilm elkészítése, azonban szezon közben érezte, hogy a felvételeket meg kell mutatni a nagyközönségnek.

Albu László 4 éve kezdett el dolgozni a lányokkal, és négy év alatt a harmadik ligából az élvonalba juttatta a csapatot.

„Nagy kihívás egy lánycsapatot edzeni, és nem a szakmai munkával a gond, hiszen a lányok az edzéseken sokszor 100 százalék felett teljesítenek, hanem a 25 különböző egyéniség csapattá kovácsolása a legnagyobb kihívás”

– mondta el Albu.

Elhangzott, hogy Szőke Eszter és Antal Anita is zártabb személyiségek, de mindkettőjük számára érdekes volt a forgatás, élvezték a filmezést.

Fotó: Veres Nándor

Teremtornát nyert a csíki női focicsapat

Két év kihagyás után újra megrendezték Marosludason a női teremlabdarúgó Herczeg-kupát, amely a kezdeményező Herczeg Andrea nevét viseli. A negyedik alkalommal megszervezett Maros megyei vetélkedő a női labdarúgás népszerűsítése céljából jött létre, és idén hat csapat alkotta a mezőnyt. Az FK Csíkszereda lányai mellett a Marosvásárhelyi SE, a Brassói Luca SC, a Székelyudvarhelyi Vasas Femina, a Szamosújvári Olimpia és a házigazda Marosludas csapata vett részt.

A csoportmeccsek során Albu László csíki tanítványai legyőzték Szamosújvár (3–1), majd Marosvásárhely (5–0) csapatát is, így döntőbe jutottak, ahol a Székelyudvarhelyi Vasas ellen léptek pályára, és nyertek 7–1-re. A Herczeg-kupa végeredménye: 1. FK Csíkszereda, 2. Székelyudvarhelyi Vasas Femina, 3. Brassói Luca SC. A torna legjobb játékosának Alexandra Iusant (Szamosújvár) választották, a legjobb kapusnak járó díjat az FK Csíkszereda játékosa, Tankó Réka kapta, a torna gólkirálya pedig Mitri Rita (Székelyudvarhely) lett.

•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS

 
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.