Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
avatar
Somogyi Botond

2024. április 26., 18:52

Hullámvasúton a vasutasok

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kolozsvári vasutasklub az idei szezonban mutatott teljesítménye kapcsán. A szurkolók úgy érzik, hol fent, hol lent vannak. E hullámvasút a rájátszásban pedig még nagyobb ingadozásokkal bódította el a drukkereket, de valószínű, hogy a játékosokat és a vezetőséget is. Nyilván nem jó értelemben.

Bőven hagy kívánnivalót maga után a CFR teljesítménye Fotó: Pinti Attila

Az idény úgy kezdődött, ahogy az elmúlt években: a fellegváriak esélyesként indultak neki a bajnokságnak. Az egykor a Szamos-partiakkal már bajnoki címet nyert külföldi edző, Andrea Mandorlini sokak szerint garancia volt az újabb sikerre. Igaz, legutóbbi romániai edzősködése óta több mint tíz év telt el, s aki a vasutasok nyári igazolásait komolyabban górcső alá vette, igencsak ingathatta a fejét.

Mindezek ellenére a szekér jól indult. Őszre viszont már döcögőssé vált – és nem csupán néhány sérült játékos, hanem sokkal inkább a mutatott játék és az eredményesség miatt.

A téli szünethez érve mindenki már azt találgatta, ki lesz az új edző, ám a karácsony előtt városi derbin mutatott lehengerlő U elleni 4–0-s CFR-győzelem mindenkit megnyugtatott…még a vezetőséget is. Mint később kiderült, ez csupán a játékosok karácsonyi ajándéka volt a szurkolók számára.

Mert az év első összecsapása az utolsó helyezett ellen több mint nyögvenyelősre sikerült. A Botoșani elleni 1–0-s csúfos vereség miatt sokan biztosra vették az edzőváltást. Amely nem is maradt el.

Fotó: Pinti Attila

Csakhogy ami rosszul kezdődött, az még rosszabbul folytatódott. Hiába rimánkodott mindenki magában, hiába ellenkezett Cristi Balaj klubelnök, a kolozsvári alakulat tulajdonosa „régi barátját”, a számtalan klubot cserélt Adrian Mutut ültette a kispadra. Már akkor biztosra vehető volt, hogy a csapat még rosszabb eredményeket ér el, s hogy a húsvétot a szakember nem a fellegvári kispadon fogja tölteni.

Következett tehát a második edzőbuktatás: a Vajdahunyadi Corvinul elleni kupanegyeddöntő szégyenletes veresége még a Mutu iránt oly nagy bizalommal rendelkező Neluțu Varga tulajdonost is meggyőzte, hogy érdemes elfogadnia „barátjának” lemondását.

Fotó: Pinti Attila

És hogy nem csupán mendemonda az állítás, miszerint a két edzőt elsősorban a játékosok buktatták meg, részben bizonyítja Cristi Manea egyik legutóbbi nyilatkozata is.

A román válogatott szélsőhátvédje újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ideje lenne már olyan edzőt hozni a csapathoz, amelyik érvényesíteni tudja az akaratát.

Persze erre mindenki mondhatja, profi játékosokról van szó. Nekik a pályán azt kell tenniük, amit az edzőjük mond, és saját maguk érdekében is a lehető legjobbat kihozni magukból. Csakhogy a képlet nem ilyen egyszerű, legalábbis mifelénk nem. Elég, ha arra gondolunk, hogy tavaly Mandorlini a csapat (és egyesek szerint a bajnokság) egyik legjobb játékosát, a 39. évében járó klublegendát, Ciprian Deacot hosszú ideig padoztatta, és egy-egy mérkőzés hajrájában tette be néhány percre.

Fotó: Pinti Attila

Ez a megaláztatás furcsán hatott a többi régi játékosra, arról nem is beszélve, hogy az olasz szakember által hozott itáliai játékosok külön kasztot alkottak a csapaton belül.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Cristi Balaj klubelnök drasztikusan csökkentette a fizetéseket, a jobb játékosokat kisebb-nagyobb összegért eladta, helyükbe ingyen igazolható labdarúgókat hozott, akik régóta nem játszottak, ráadásul gyenge képességűek voltak, ne csodálkozzunk, hogy az eredmények sem úgy alakultak, ahogy azt a korábbi években a „CFR-család tagjai” megszokták. Külön színfoltja volt az egésznek Neluțu Varga néhány kijelentése is. A klubtulajdonos ugyanis időről időre elmondta, Romániában soha nem látott, tehetséges, kiváló játékosokkal fogja erősíteni a csapatot.

Fotó: Pinti Attila

Aztán az egészből nem lett semmi. Kérdés, mi értelme volt elpuffogtatni ezeket a bombasztikus dolgokat.

Jelenleg a CFR ideiglenes edzőpárossal vívja meg a felsőházi rájátszás mérkőzéseit. Az egyik közülük Ovidiu Hoban, aki tavaly akasztotta focicsukáját a szögre, a másik Dican Feri, aki ősidők óta a klub másodhegedűseként mindig be-beugrik „kisegíteni” a fellegváriakat. Meg is látszik az eredményeken. A vasutasok hol győznek idegenben a Rapid és a Craiova ellen meggyőző játékkal, hol vereséget szenvednek hazai pályán az FCSB-től, vagy pocsék teljesítménnyel 5–1 arányban maradnak alul a Farullal szemben.

Kiszámíthatatlan, hullámzó játék kiszámíthatatlan, hullámzó eredményekkel.

Fotó: Pinti Attila

A „rendcsinálás” miatt a tulajdonos állítólag visszahívta a csapathoz Dan Petrescut, akivel a csapat korábban négy bajnoki címet is szerzett. A román szakember már nem először és nem másodszor tér vissza a fellegvári kispadra (ezúttal a dél-koreai bajnokságból menesztették idő előtt). Csakhogy az ő jelenléte nem garancia a sikerre. Mert gyenge keretből – márpedig ez a legfőbb oka a silány eredményeknek – ő sem fog bajnokcsapatot faragni.

Jelenleg a CFR a felsőházi rájátszásban felült egy hullámvasútra, amelyről egyelőre nem tud leszállni.

A jó eredményeket a pocsék játékkal felváltva szolgáltatja a nézőknek. Legutóbb Craiován nyert meggyőző teljesítménnyel, legközelebb vasárnap este azt a Sepsi OSK-t fogadja, amely ugyancsak hajt a kupaszereplést érő helyekért. Kérdés, a vasutascsapat melyik arcát mutatja ezúttal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Az FK Csíkszereda nekiszökött a Dinamónak, álom maradt a Szuperliga
Józsa Csongor 2024. május 27., hétfő

Az FK Csíkszereda nekiszökött a Dinamónak, álom maradt a Szuperliga

A kétgólos előny árnyékában a fővárosi együttes a kivárásra játszott. A székelyföldiek alaposan odatették magukat, irányították a meccset. Csupán a gólszerzés elmaradt.

Az est, amikor a Szuperligába kerül, vagy a 2. Ligában marad az FK Csíkszereda
Józsa Csongor , Zátyi Tibor 2024. május 27., hétfő

Az est, amikor a Szuperligába kerül, vagy a 2. Ligában marad az FK Csíkszereda

Kétgólos hátrányt kell ledolgoznia a székelyföldi együttesnek a Bukaresti Dinamóval szemben, hogy fennállása legnagyobb sikerét ünnepelhesse. Követjük az osztályozó körüli eseményeket. Élő közvetítés.

A csendőrök fém mobilkordont alakítottak ki a parkolóban
Dobos László 2024. május 27., hétfő

A csendőrök fém mobilkordont alakítottak ki a parkolóban

A házigazdák és biztonsági szervek készen állnak a vendégszurkolók fogadására: az FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo osztályozómeccsre érkező fővárosiak felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el.

Papíron kevés esélyt adnak az FK Csíkszeredának
Zátyi Tibor 2024. május 27., hétfő

Papíron kevés esélyt adnak az FK Csíkszeredának

Pár óra múlva kezdődik az FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo osztályozós csata a labdarúgó Szuperligáért. Megnéztük, mit gondolnak a párharcról a fogadóirodák.

Jöhet a visszavágó – ezt kell tudni az FK Csíkszereda–Dinamo párharcról
Horváth Bálint Ottó 2024. május 27., hétfő

Jöhet a visszavágó – ezt kell tudni az FK Csíkszereda–Dinamo párharcról

Elérkezett a visszavágó ideje, hétfőn 20 órától az FK Csíkszereda hazai pályán fordíthatja meg a Bukaresti Dinamo elleni osztályozós párharcot, amivel hatalmas hőstettet hajtana végre, feljutna a labdarúgó Szuperligába. Mutatjuk a tudnivalókat.

Maratoni csatában dőlt el, ki indul a Konferencia Ligában
Zátyi Tibor 2024. május 26., vasárnap

Maratoni csatában dőlt el, ki indul a Konferencia Ligában

Büntetők döntöttek a labdarúgó Konferencia Ligában való indulásról az Universitatea Craiova és a Kolozsvári U között, a vasárnap esti szétlövést az oltyánok bírták jobban idegekkel.

FIFA-játékvezető fújja a sípot az osztályozó visszavágóján
Zátyi Tibor 2024. május 26., vasárnap

FIFA-játékvezető fújja a sípot az osztályozó visszavágóján

Kijelölték az FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo, a labdarúgó Szuperligába jutásért kiírt osztályozó visszavágójára a játékvezetőket, a hétfő esti mérkőzés a kolozsvári Horațiu Feșnic kezdő sípszavára kezdődik.

Ilyés Róbert: „remélem, mindenki kiadja magából a maximumot”
Dobos László 2024. május 26., vasárnap

Ilyés Róbert: „remélem, mindenki kiadja magából a maximumot”

Sorsdöntő mérkőzés előtt áll az FK Csíkszereda férfi labdarúgócsapata, az élvonalba jutásért zajló osztályozó visszavágóján hétfőn 20 órától a Bukaresti Dinamót fogadja. A hazai találkozó előtt Ilyés Róbert vezetőedző és Makrai Gábor támadó nyilatkozott.

A Dinamónál óvatosak, de győzni akarnak Csíkszeredában is
Zátyi Tibor 2024. május 26., vasárnap

A Dinamónál óvatosak, de győzni akarnak Csíkszeredában is

Jó hangulatban, magabiztosan készül az FK Csíkszereda elleni, a labdarúgó Szuperligába szóló osztályozó visszavágójára a Bukaresti Dinamo. A hétfői meccs előtt a fővárosiak vezetőedzője, és az első találkozót eldöntő támadó nyilatkozott.

Fontos tudnivalók a Dinamo elleni visszavágóra készülő FK Csíkszereda szurkolók részére
Horváth Bálint Ottó 2024. május 26., vasárnap

Fontos tudnivalók a Dinamo elleni visszavágóra készülő FK Csíkszereda szurkolók részére

Lényeges tájékoztatást nyújtott az FK Csíkszereda a hétfő esti, Bukaresti Dinamo elleni hazai mérkőzésre érkező szurkolóknak. Ezt kell tudni a labdarúgó Szuperligába jutásért zajló osztályozós párharc visszavágója kapcsán.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Szoboszlai – messze a legendától

A világhálón való olvasás, böngészés során néha felbukkan egy-egy celebhír, ...

avatar
Somogyi Botond: Húsz év múlva

A cím nem Dumas A három testőr című regényének a folytatására utal, hanem arra, hogy 2004 után ...

avatar
Somogyi Botond: Foci-vb furcsaságokkal

– Remélem, hamar befejeződik az előadás, mert nemsokára kezdődnek a vb-meccsek, s szeretném megnézni őket ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.