Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Gazdag nyári program vár a szezonkezdet előtt a csíki fociakadémia játékosaira

Dobos László 2024. július 10., 19:14 utolsó módosítás: 2024. július 10., 19:18

Elkezdődtek az edzések a Székelyföld Labdarúgó Akadémiánál, amely hat csapattal vesz részt az Elit Liga következő szezonjának küzdelmein. A 120. évfordulóját ünneplő csíki futball csúcseseménye a július 27-ére tervezett FK Csíkszereda–Magyarország U17-es mérkőzés lesz.

Gazdag nyári program vár a szezonkezdet előtt a csíki fociakadémia játékosaira
Galérianézet
A Székelyföld Labdarúgó Akadémia célja, hogy minél több játékost kineveljen a felnőtt csapat számára Fotó: FK Csíkszereda

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepli idén a csíki labdarúgás, az FK Csíkszereda által rendezett ünnepi események csúcspontja július 27-én lesz, amikor FK Csíkszereda–Magyarország U17-es mérkőzés lesz a csíkszeredai stadionban. Tizenegyedik szezonjára készül a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, amelynek szakmai igazgatóját, Dusinszki Zoltánt kérdeztük.

– Mikor kezdték el a nyári alapozást, mikor indulnak a bajnokságok, és hány csapattal vesz részt az FK Csíkszereda az Elit Liga küzdelmein?

– Kezdetben, tíz évvel ezelőtt két csapattal, az U19-es és az U17-es együttesünkkel vettünk részt az országos bajnokságban, azóta viszont sok minden változott. Egyre több korosztály számára megrendezik a kiemelt bajnokságot, az Elit Ligát.

Mi mind a hat korosztályban jelen leszünk.

Az U18-as és az U17-es Elit Ligában 24 csapat lesz érdekelt, két csoportba sorolva. Az U16-os és az U15-ös bajnokságokat 48 csapat számára írták ki, ott négy csoportban kezdődnek el a küzdelmek, míg az U14-es és az U13-as korosztály részére megyék közötti bajnokság zajlik, ennek a szabályzata még nem jelent meg, de mi készülünk. A felkészülést a nagyobb korosztályok július 8-án kezdték el, a kisebbek számára pedig július 15-én lesz a gyülekező.

Dusinszki Zoltán Fotó: Pinti Attila

– Kialakultak a szakmai stábok. Kik lesznek az edzők, mi a célkitűzés?

– Az U18-asoknál Szakál Csaba a vezetőedző, az U17-eseknél pedig Szász Ferenc. Ennél a két korosztálynál Méhes Endre és Dénes Norbert a másodedzők, Tiberiu Lung pedig a kapusedző. Az 16-osoknál Ubrankovics Zoltán, az U15-ösöknél pedig Burus Bernát lesz a vezetőedző. E két kategóriánál Takács Árpád és Bartis Szabolcs lesznek a másodedzők, Bartók Alpár pedig a kapusedző. A két kisebb korosztálynál, az U14-eseknél Kovács Tamás lesz a vezetőedző, az U13-asoknál pedig Incze Tibor. Ennél a két korosztálynál a másodedző Tankó Hunor, az erőnléti edző pedig András Attila.

Minden korosztályban a rájátszásba (a play-offba) jutás a cél, majd az, hogy egy-két korosztállyal eljussunk a végjátékba.

Dusinszki Zoltán és egykori tanítványa, Marius Corbu. A felvétel 2017-ben készült Fotó: Fkcsikszereda.ro

– Az edzések mellett az elmúlt években több felkészülési mérkőzés, nemzetközi torna is szerepelt a programban. Idén mire számíthatunk?

– A bajnokságok augusztus 10-én kezdődnek, addig gazdag program vár a fiatalokra. Július 24-28. között az U18-as együttesünk részt vesz Dunaszerdahelyen a hagyományos Kukkonia Kupán.

Az U17-es alakulatunk július 27-én Magyarország hasonló korosztályú csapatával mérkőzik meg, ez lesz a 120 éves csíki foci jubileumi eseményeinek csúcspontja.

Ugyanaz a csapat július 31. és augusztus 3 között képviselteti magát a 7. Székelyföld-kupán, amelyet hagyományosan a partner-akadémiák számára szervezünk meg Csíkszeredában. Az U16-os csapatunk július végén szovátai edzőtáborba utazik, az U15-ös gárda pedig Topolyán, majd az Újpest által rendezett nemzetközi tornákon játszik majd. E tornák mellett minden korosztály barátságos felkészülési mérkőzéseken lép pályára a közeli megyék csapataival.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.