Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
Olimpia

Rendre összefutnak az Eb-n a spanyolok és az olaszok

Zátyi Tibor 2021. július 06., 12:16

Európa egyik legkiélezettebb csatájára készülnek a labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében: kedden este tíz órától a londoni Wembley Stadionban az egyszeres győztes, kétszeres ezüstérmes Olaszország és a háromszoros győztes Spanyolország csap össze.

Rendre összefutnak az Eb-n a spanyolok és az olaszok
Az első elődöntőt kedden rendezik az Európa-bajnokságon Fotó: Agerpres

Zsinórban a negyedik Eb-n fut össze a két válogatott, 2016-ban az olaszok vetettek véget a spanyolok nyolc éve tartó regnálásának, az előző torna nyolcaddöntőjében Giorgio Chiellini és Graziano Pellé góljaival 2–0-ra nyertek. A lengyel–ukrán közös rendezésű 2012-es Eb-n kétszer találkoztak, a csoportkörben 1–1-es döntetlen született (Gdansk, gólszerzők Cesc Fábregas, illetve Antonio Di Natale), míg a döntőben a spanyolok kiütéssel, 4–0-ra nyertek (Kijev, gólszerzők David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres és Juan Mata), és megvédték Eb-címüket. 2008-ban a negyeddöntőben futottak össze a felek, a spanyolok büntetők után jutottak tovább.

További húsz évet kell visszaugranunk az időben, hogy megtaláljuk az újabb egymás elleni meccset az Eb-n, az 1988-as tornán a jelenlegi csapatvezetőjük, Gianluca Vialli góljával 1–0-ra nyertek az olaszok a csoportkörben, míg az 1980-as tornán ugyancsak a csoportkörben 0–0 lett az eredmény.

Roberto Mancini gárdája egy új Eb-rekordot beállítva – az olasz válogatott a selejtezőkkel együtt immár 15 meccse veretlen – jutott a legjobb négy közé. Az A csoportot magabiztos játékkal abszolválták (Törökországgal 3–0, Svájccal 3–0, Walesszel 1–0), ám a nyolcaddöntőben az osztrákokkal meggyűlt a bajuk, csak a hosszabbításban tudták 2–1-re legyőzni őket. A nyolc között az Eb slágerpárharcában kiváló első félidei játékukkal 2–1-re verték a világelső belgákat.

Fotó: Twitter/Euro2020

A spanyolok botladozva, a svédek mögött második helyen léptek tovább az E csoportból (Svédországgal 0–0, Lengyelországgal 1–1, Szlovákiával 5–0), a legjobb tizenhat között pedig ők is hosszabbításos párharcot vívtak a horvátok ellen: a torna egyik legjobb meccsén 5–3-ra verték a világbajnoki ezüstérmes Modricékat. A nyolc között aztán még hosszabb és drámaibb csatára kényszerültek, a lelkes Svájcot büntetőkkel búcsúztatták.

Az UEFA adatai szerint az elődöntőt megelőzően tökéletes egyensúlyban van a két válogatott, 37 hivatalosan lejátszott meccs, 11–11 győzelem és 15 döntetlen a mérleg.

A mérkőzést a német Felix Brych vezeti, a győztes pedig vasárnap este az Anglia–Dánia párharc továbbjutójával csap össze az ugyancsak a londoni Wembley Stadionban rendezendő döntőben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.