Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

OSK: szó sem lehet. FK, SZFC: miért tiltanánk?

Székely Sport 2023. március 23., 15:46 utolsó módosítás: 2023. március 23., 16:32

Miközben a Sepsi OSK első osztályú labdarúgóklub alelnöke határozottan megtiltja, hogy szurkolóik Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat és molinókat vigyenek a meccsekre, az FK Csíkszereda és a Székelyudvarhelyi FC fociklub elnökének fejében fel sem merült, hogy ilyen rendelkezést hozzanak.

OSK: szó sem lehet. FK, SZFC: miért tiltanánk?
Galérianézet
Az Uniți sub tricolor, főleg fociultrákat tömörítő szurkolói csoportnál jelennek meg a Nagy-Romániát jelképező molinók Fotó: Facebook/unitisubtricolor2013

Mivel napok óta tombol a Nagy-Magyarország térkép körüli, immár országhatárokon átnyúló botrány, ezért megszólaltatunk olyan székelyföldi fociklubvezetőket, akiknek csapatai érintettek lehetnek a jövőben ebben a kérdésben.

Szondy Zoltán álláspontja

„Az FK Csíkszeredánál az elmúlt évek során nagyon sokszor elmondtuk, hogy a sporteredményeken túl az a célunk, hogy az akadémiánk segítsen a magyar identitás megőrzésében. Remélem, hogy azzal, amit teszünk, ennek a célunknak meg is felelünk. Ilyen körülmények között nehéz egy ilyen mesterséges botrányhoz tárgyilagosan hozzászólni – de megpróbálom” – vezette fel Szondy Zoltán, a labdarúgó román másodosztályban szereplő FK Csíkszereda elnöke.

A Bukaresti Dinamo drukkerei Csíkszeredában, a novemberi, 2. ligás mérkőzésen végig a magyarokat szidták, a játékvezető nem szakította félbe a mérkőzést Fotó: Veres Nándor

„Romániai klub vezetőjeként – akinek mellékesen még a Román Labdarúgó-szövetségnél is van egy apró tisztsége – nem értem, hogy mi köze a román szövetségnek ahhoz, hogy Magyarországon mit csinál a Magyar Labdarúgó-szövetség és a magyar szurkolók.

Ez olyan szintű durva beleszólás egy másik ország, egy másik szövetség ügyeibe, ami szerintem Európában példátlan.

Ráadásul pont egy olyan szövetség aggódik a magyarországi szurkolók miatt, amelyik ebben a szezonban is többször bebizonyította, hogy a saját szélsőséges szurkolóit képtelen kezelni. Răzvan Burleanu úrban, a Román Labdarúgó-szövetség elnökében óriásit csalódtam,

mert bebizonyította számomra, hogy a romániai ultráknak való hízelgés fontosabb még az elemi udvariasságnál is.

Mert az elemi udvariasság az követeli, hogy ne szólj bele egy másik szövetség belső ügyeibe” – fogalmazta meg szakmai (vagy ahogy ő fogalmazott: tárgyilagos) álláspontját Szondy.

Szondy Zoltán nem érti, hogy mi köze a román szövetségnek ahhoz, hogy Magyarországon mit csinál a Magyar Labdarúgó-szövetség és a magyar szurkolók Fotó: Kozán István

Másik szemszögből nézve

„Nem tárgyilagos emberként felteszem a kérdést: eddig miért nem lépett fel a Román Labdarúgó-szövetség a Nagy-Románia térképet tartalmazó zászlók ellen, amelyek nemcsak a román válogatott meccseken, hanem több bajnoki találkozón is jelen vannak a lelátókon, tételesen Csíkszeredába is több vendégszurkoló hozta magával.

Az a térkép ugyanis az én értelmezésemben egyfajta támadás Ukrajna, Moldova és Bulgária területi integritása ellen, s ez engem felháborít.

Magánemberként hozzá teszem: engem a Nagy-Románia térkép egyáltalán nem zavar. A Nagy-Magyarország térképet elfogadom (semmi bajom nincs vele), de ismétlem, a Nagy-Románia térkép egyáltalán nem zavar.

Engem az zavar, ha magyarellenes bekiabálások vannak, ha olyan dolgokkal kötekednek, amelyek teljesen magyarellenesek.

De a Nagy-Románia térkép egyáltalán nem bánt, és az se, ha a meccsen azt skandálják a román szurkolók, hogy Románia!” – fejtette ki Szondy Zoltán.

A tavaly decemberi Sepsi OSK–Kolozsvári U mérkőzés a Szuperligában: a vendég ultrák magyarellenes skandálásai miatt két percre megállt a játék Fotó: Pinti Attila

Sokszor elhangzott az elmúlt időszakban, hogy Burleanu sokat köszönhet a romániai magyar kluboknak, hogy őt újraválasztották az elnöki székben. Ennek tükrében mi az álláspontja – tettük fel a kérdést „Téves állítás, hogy Burleanut a romániai magyar klubok választották újra. A magyarázat egyszerű: nem volt ellenjelöltje. Azt azonban érthetetlen módon, rengetegszer hallhatjuk és olvashatjuk a központi sportsajtóban, hogy a Román Labdarúgó-szövetség magyarpárti. Azt most is elmondhatom, hogy a mi viszonyunk a román szövetséggel teljesen korrekt volt, és remélem a jövőben is az marad.

De egyszerűen nevetséges azt hinni, hogy az országban létező néhány székely klub bele tudna szólni egy szövetségi választásba”

– zárta az FK Csíkszereda első embere.

Kommentár nélkül. Fotó: Facebook/Stiripesurse.ro

Kertész Dávid: nem engedélyezzük a Nagy-Magyarország térképeket

Kertész Dávid, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK alelnöke a SzékelySportnak kijelentette, hogy a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek a mérkőzéseken történő használata őket nem érinti, és nem szabad ezzel foglalkozzanak, mindez teljesen a magyarországi labdarúgás és a szövetség ügye.

„Már többször elmondtam, hogy nekünk az a dolgunk, hogy a sepsiszentgyörgyi csapatot vigyük előre. Amikor a klubot megalapítottuk, kijelentettük, hogy nem keverünk bele politikát és semmi mást, csak a sporttal foglalkozunk. Más országban játszunk és a saját tevékenységünkre kell figyeljünk” – közölte.

A magyar válogatott mérkőzésein – sportágtól függetlenül – megjelenik Nagy-Magyarország jelképe a lelátókon Fotó: Facebook/Carpahian Brigade

Arra a kérdésre, ha esetleg érkezik a szurkolóik részéről egy ilyen jellegű kérés, hogy bevigyék a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat és molinókat a stadionba,

Kertész Dávid hangsúlyozta, szóba sem jöhet ilyesmi, ezt nem fogják engedélyezni, mert jól tudják, hogy ebből egy újabb cirkusz lenne, és ez nekik egyáltalán nem hiányzik, bőven elég volt az FCU Craiova 1948 elleni mérkőzés körül kialakult felhajtás.

„Ismerem a szurkolóinkat és tudom, hogy higgadtak lesznek és nem akarják behozni ezeket a jelképeket” – mutatott rá Kertész Dávid. Hozzátette, nem is érti, hogy egy futballmérkőzésre miért kell bevinni a szurkolóknak az ilyen jelképeket, amelyeket más helyeken kell használni, nem pedig a stadionban.

A Kolozsvári U drukkereinek üzenete: „Ahogy csírájában kell elfojtani a Nagy-Magyarország és Székelyföld álmát, úgy kell a Sepsi, Csíkszereda és Székelyudvarhely csapatait eltávolítani a futballtérképről.” Fotó: U Cluj Fans/Facebook

Berkeczi Attila nem tiltja meg

A labdarúgó 3. Ligában szereplő Székelyudvarhelyi FC elnöke, Berkeczi Attila szerint a csapat mérkőzésein eddig nem jelentek meg az árpádsávos zászlók és a történelmi Magyarországot szimbolizáló molinók, sálak.

„A magyar szövetség kezdeményezése minket nem nagyon érint. Ha egy SZFC meccsen a lelátón ezek közül valami meg is jelenne, akkor az azt jelenti, hogy a szurkoló saját döntése szerint lengeti azt.

Én nem fogom megtiltani használatukat, mert mi ezzel nem foglalkozunk, minket csak a foci érdekel. Nem zavar az, hogy ki mit lógat, lenget a meccseinken. Engem csak a klub színei, a narancssárga és a fekete érdekel”

– mondta megkeresésünkre Berkeczi.

A szélsőségességükről híres Farul-drukkerek Sepsiszentgyörgyön Fotó: Pinti Attila

Az SZFC elnöke kiemelte, hogy a hazai találkozók előtt a biztonsági személyzettel mindig átbeszélik, hogy a szurkolók mit vihetnek be a sétatéri stadion lelátójára és mit nem. „Nekem az a legfontosabb, hogy a klub színeit használják, a csapatunkat szimbolizálják a zászlók, sálak. Habár lehet, hogy történelmi Magyarországot jelképező sálak, árpádsávos zászlók erősíthetik a szélsőségességet, a szurkolóink nem használják ezeket. Legalábbis a hazai találkozóinkon, míg az idegenbeli mérkőzéseinkre nem járnak szervezetten.

Itt akkor lehet baj, ha más székelyföldi csapatok idegenbeli összecsapásaira csoportosan utaznak a szurkolók és ott jelennek meg ezek a jelképek.

A múlt héten a 3. ligás meccsükön részt vett a Székely Légió, de nem volt semmi probléma, sportszerűen végig drukkolták a mérkőzést” – tette hozzá.

Viitorul Dăești szurkolók Székelyudvarhelyen Fotó: Beliczay László

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.