Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
avatar
Nánó Csaba

2022. november 12., 13:55

Déjà vu

Vannak dolgok, amik nem változnak a román labdarúgásban. Ilyen például a „ki a magyarokkal az országból” bájos kis rigmus, amit bármelyik stadionban üvöltenek a buzgó drukkerek, ahova csak szentgyörgyi, csíkszeredai vagy kolozsvári ember – szurkoló, focista, klubvezető stb. – beteszi a lábát.

Az sem baj, ha a megcélzott csapatoknál történetesen több román lélek futkos a pályán, mint bármilyen más nemzetiség, részletkérdés, hogy ki ellen ordítanak.

A lényeg a teljes szívből előtörő sovinizmus, az idegengyűlölet.

Ami tudjuk, hogy minek volt alappillére és hova vezetett. Aki elég hangos, sokra viheti, ha pedig egy kis sírgyalázást is bevállal a kiabálás mellé, akár a román parlamentben is helyet foglalhat. Példa rá a Dinamo-drukkerek egyik vezérhuligánjának az esete, aki a keménymag közepéből egyenesen a törvényhozás bársonyszékében landolt.

Az illetékesek évek óta cinkostársakként viselkednek, szemet hunynak a gyalázás és szabályszegés felett, legjobb esetben némi dorgálással meg aprópénzzel büntetik a delikvenseket.

Nyilván az ilyen eszement bekiabálásoktól nem mond csődöt a bajnokság, de attól már nagyon is elképzelhető a bukás, hogy – ahogyan az elmúlt idényben is megtörtént – ismét egyesületek néznek farkasszemet a csőddel. És még csak nagyjából a bajnokság felénél tartunk!

Aki figyelemmel követi a Super Ligának elkeresztelt ingoványt, annak egészen egyszerűen déjà vu érzése támad.

Mintha nem is olyan régen arról szóltak a hírek, hogy az első osztályban szereplő csapatok közül több is el vannak maradva a fizetésekkel, üres a mikulászsák, nincs honnan előteremteni a normális működéshez szükséges anyagiakat. Így történhetett meg a 2021–2022-es bajnoki idényben, hogy két csapatot is csak a Román Labdarúgó Szövetség tartott mesterségesen életben, abból a megfontolásból, hogy az illető klubok idő előtti megszűnésével a talpon maradottak ne veszítsenek pénzt a televíziós közvetítési jogokból. Szép dolog a segítőkészség, csak néha nem elég. Pláné úgy, ha a megelőzésért nem teszünk semmit.

Hírek szerint a mostani bajnoki idényben a Petrolul és a Mioveni csapataira várhat az a sors, ami tavaly a Gaz Metanra és a Clinceni-re. Utóbbi két együttes, pénzügyi helyzetéből adódóan, az elmúlt bajnokságban csupán statisztaszerepet töltött be. A napokban pedig kiderült, hogy a Mioveni három hónapja nem fizette ki az alkalmazottak bérét, a ploiești-iek pedig több mint két hónapja. Ehhez hozzáadódik, hogy sem ők, sem a nagyszebeni Hermannstadt vezetői nem törlesztették a feljutásért járó prémiumokat a játékosokkal és a stábbal szemben. Nagyszebenben, ahogy a bajnokság megkezdésekor, ismét felütötte a fejét a mélységes nincstelenség, nekik sem nagyon akaródzik fizetéseket adni focistáiknak.

Látva a múlt szezonban történteket, a szövetség fűt-fát megígért, aztán maradt minden a régiben.

Érdemi változás nem történt, a labdarúgó-egyesületek ugyanúgy úsznak az adósságban, mint eddig, nincs egy koncepció, nincs egy világos szabályzat az áldatlan állapotok rendezésére és főleg megelőzésére.

Ui.

Az már a vicc kategóriába tartozik, hogy a másodosztályban olyan csapatok küzdenek az első helyekért, amelyeknek nincs feljutási joguk. Nehezen lehet elképzelni, hogy létezik még a civilizált világban hasonlóan fejetlenül megszervezett focibajnokság, ennyi üres duma és hozzá nem értés…

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Egymás ellen játszik a bajnoki szünetben a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda
Horváth Bálint Ottó 2024. március 19., kedd

Egymás ellen játszik a bajnoki szünetben a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda

Közös felkészülési mérkőzést kötött le egymással Székelyföld élvonalbeli és másodosztályú labdarúgó együttese.

Hadnagy Attila: „teljes mértékben megbízunk Mateiben”
Horváth Bálint Ottó 2024. március 18., hétfő

Hadnagy Attila: „teljes mértékben megbízunk Mateiben”

Pozitív doppingmintát produkált a Sepsi OSK egyik legjobb játékosa, Cosmin Matei. A sepsiszentgyörgyi klubnál bíznak a középpályás ártatlanságában, és csak a B-teszt eredményének függvényében döntenek a sorsáról.

Fennakadt a vizsgálaton, doppinggyanúba keveredett a Sepsi OSK egyik legjobbja
Székely Sport 2024. március 18., hétfő

Fennakadt a vizsgálaton, doppinggyanúba keveredett a Sepsi OSK egyik legjobbja

Egy hónappal korábban egy bajnoki mérkőzést követően adott pozitív doppingmintát a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgó-együttes játékosa. A klub várja a B-próbát.

Szűkebbre szabta a fociidényt a szövetség
Józsa Csongor 2024. március 18., hétfő

Szűkebbre szabta a fociidényt a szövetség

Mindent is a válogatott szerepléséért – ez lehetett a mottója a Román Labdarúgó-szövetség versenybizottságának. Belenyúltak a Szuperliga, a 2. Liga és a Román Kupa naptárába.

Az FCSB elleni vereség után két távozóról számolt be Bernd Storck
Sebestyén Ervin 2024. március 18., hétfő

Az FCSB elleni vereség után két távozóról számolt be Bernd Storck

Vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, miután az első fordulóban 2–1-re kikapott az FCSB otthonában. Egyik klubnál sem voltak elégedettek a látottakkal, a háromszékiek edzője pedig két távozót is bejelentett.

Csak megszorongatni tudta az FCSB-t a Sepsi OSK Bukarestben
Sebestyén Ervin 2024. március 17., vasárnap

Csak megszorongatni tudta az FCSB-t a Sepsi OSK Bukarestben

Vereséggel kezdte a labdarúgó Szuperliga felsőházi rájátszását a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, miután vasárnap este 2–1-re kikapott az FCSB otthonában. A háromszéki gárda egyszer tudott egyenlíteni, a második bekapott gólra már nem volt válasza.

Alapemberek nélkül küzd meg az éllovassal a Sepsi OSK
Horváth Bálint Ottó 2024. március 17., vasárnap

Alapemberek nélkül küzd meg az éllovassal a Sepsi OSK

Az éllovas FCSB otthonában kezdi a labdarúgó Szuperliga felsőházi rájátszását a Sepsi OSK, a vasárnap esti mérkőzésen sérülés és eltiltás miatt alapemberek hiányoznak a háromszéki együttes keretéből.

A szépítésnél többre nem futotta a Kolozsvári CFR-től
Horváth Bálint Ottó 2024. március 16., szombat

A szépítésnél többre nem futotta a Kolozsvári CFR-től

Hiába a fölényes játék, a helyzeteit elpuskázta és kétgólos hátrányba került az Universitatea Craiova ellen a kolozsvári gárda, amely szombaton este hazai vereséggel indította a labdarúgó Szuperliga felsőházi rájátszásának küzdelmeit.

Remekeltek az U21-es játékosok a Szuperliga alapszakaszában
Sebestyén Ervin 2024. március 14., csütörtök

Remekeltek az U21-es játékosok a Szuperliga alapszakaszában

Véget ért a labdarúgó Szuperliga 2023–2024-es szezonjának alapszakasza, az U21-es játékosok értéke pedig az augusztusi rajtot követően hatalmasat nőtt. Ez derül ki a Román Labdarúgó-szövetség által összeszegzett statisztikákból.

Szuperliga: a Sepsi legjobbja kimaradt az alapszakasz csapatából
Horváth Bálint Ottó 2024. március 13., szerda

Szuperliga: a Sepsi legjobbja kimaradt az alapszakasz csapatából

A Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) közzétette a Szuperliga alapszakaszának ideális csapatát. Négy együttestől kerültek be játékosok a legjobbak közé, a Sepsi OSK kiemelkedő teljesítményt nyújtó labdarúgója viszont lemaradt a listáról.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Foci-vb furcsaságokkal

– Remélem, hamar befejeződik az előadás, mert nemsokára kezdődnek a vb-meccsek, s szeretném megnézni őket ...

avatar
Somogyi Botond: Foci vb: híguló mezőny négy év múlva?

Mindazok, akik nem igazán járatosak a futball világában, ám a katari világbajnokság nyitómeccsét ...

avatar
Somogyi Botond: Tegyük fel az i-re a pontot!

A magyar válogatott évtizedeken keresztül annyira hozzászoktatott a gyenge eredményekhez, hogy az elmúlt években ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.