Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
avatar
Ráduly Róbert Kálmán

2024. június 19., 21:49

A mesterdalnok és a csúcsatléta

„Ki labdát rúgni, vívni, lőni, s birkózni is tud mesterül, az atléták atlétájának foot-ballt csinálni sikerül... – írta a csíkszeredai labdarúgás születésének előestéjén, Gara Ákos, a rímfaragással jó barátságot ápoló nagyváradi születésű fiatalember, egykori iskolatársára Kőszeghy Lászlóra utalva.

Az idézett strófa, a Dal a foot-ballról című, a Csíkszereda hetilap 1904. július 19-i számában megjelent vers negyedik szakasza. Gara Ákost a futball csíkszeredai szárba szökkenése ihlette.

A mesterdalnok

Gara csak néhány hónappal korábban költözött Csíkszeredába, ahol nem csak a város nevén futó helyi lap hasábjain kavargatta a helyi közélet állóvizeit. A szerfelett ügybuzgó ügyvédjelölt alig négy hónapja kért, megbízottjain keresztül, lovagias elégtételt Újfalusi Jenő polgármestertől, a február végi országgyűlési választások napján vele szemben szóban elkövetett sértésért. A párbaj ugyan elmaradt, de Gara elégtételvétele nem: Újfalusit nyilvánosan felpofozta és nyomorult gazembernek nyilvánította.

Gara Ákos Csíkszeredában töltött időszakáról a művelődéstörténet egyelőre hallgat. Pedig a tehetséges irodalmár a város és a térség fontosabb eseményeit heti rendszerességgel versbe foglalta. Mondhatni ő volt a vidék huszadik század eleji mesterdalnoka.

A csúcsatléta

Erdélytől távol, a szintén többnemzetiségű és többnyelvű Svájcban született, ahol édesapja, Kőszeghy József (szül. 1868, Nagyvárad) alagútépítésre szakosodott mérnökként dolgozott. Édesanyja, Luvini Fausztina, szintén a kantonok országának szülöttje. Családjával a Bihari tájakra hazatérve, Nagyváradon középiskolás, majd – az apáról fiúra szálló hagyományt folytatva – Budapesten út és hídépítő mérnöki oklevelet szerez.

1901-ben kerül Csíkszeredába, ahol a szakmai feladatai mellett, a sportolással sem hagy fel. Nincs könnyű dolga, hiszen helyben csak a korcsolyázásnak van komolyabb hagyománya, aminek csak decembertől februárig lehet hódolni.

Az alapítás

Kőszeghy 1904 tavaszán elérkezettnek látja az időt a labdarúgás csíkszeredai meghonosítására. Döntését minden bizonnyal Csíkszentimrén hozza meg, ahol májusban néhány napig felügyeli a fémgerendákból készülő Olt-híd építését. A városba visszatérve lelkes szervezésbe kezd: termet foglal, plakátokat készít. A hírverésben Gara Ákos segíti.

Az időpont kiválasztásánál a nyári szünetre hazatérő egyetemisták jelenléte is fontos szempont. Az alakuló ülés napjaként csak vasárnap jöhet szóba és természetesen a helyi Kossuth szálló nagytermének is szabadnak kell lennie. Így lesz az első csíkszeredai futballegyesület alapításának napja 1904. június 19. A többi már történelem. Olyan história, amely Kőszeghy Lászlóval indul és százhúsz éve folyamatosan íródik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Megvan a Ferencváros új vezetőedzője
Zátyi Tibor , MTI 2024. június 13., csütörtök

Megvan a Ferencváros új vezetőedzője

A holland élvonalból érkezett Pascal Jansen lett a labdarúgó NB I-ben bajnok Ferencváros új vezetőedzője.

Tavaly újjáélesztették, idén tovább viszik az utcabajnokságot
Józsa Csongor 2024. június 12., szerda

Tavaly újjáélesztették, idén tovább viszik az utcabajnokságot

Három korosztály lesz, újból focira hívják a székelyudvarhelyi fiatalokat. Amennyiben összeraktad a csapatot, akkor jelentkezhetsz is.

Maratoni büntetőpárbajban kapott ki a minifoci-Európa-bajnokság döntőjében Románia
Zátyi Tibor 2024. június 08., szombat

Maratoni büntetőpárbajban kapott ki a minifoci-Európa-bajnokság döntőjében Románia

Drámai csata végén kelt el a minifoci-Európa-bajnokság aranyérme, szombaton este Szarajevóban Románia és Szerbia döntője büntetőlövésekbe torkollott, ami a tizenegyedik párban dőlt el. Románia zsinórban fináléját bukta el.

Eb-aranyért játszanak a román minifocisok
Horváth Bálint Ottó 2024. június 07., péntek

Eb-aranyért játszanak a román minifocisok

Tovább menetel a kontinensbajnoki cím megszerzése felé a román minifutball-válogatott, amely hatalmas csatát követően büntető-párbajban múlta felül Kazahsztánt és bejutott a boszniai Európa-bajnokság döntőjébe.

Még nem menesztették ugyan, de gőzerővel keresik Bölöni utódját
Sebestyén Ervin 2024. június 07., péntek

Még nem menesztették ugyan, de gőzerővel keresik Bölöni utódját

Mindössze egy szezont követően a Metz búcsúzott a francia labdarúgó élvonaltól és a másodosztályban folytatja. A hírek szerint a kiesés után döntött a vezetőség és menesztik Bölöni László vezetőedzőt, aki más országban vállalhat munkát.

Hosszabbított csapatával, az élvonalban véd Fejér Béla
Sebestyén Ervin 2024. június 07., péntek

Hosszabbított csapatával, az élvonalban véd Fejér Béla

Meghosszabbította nyáron lejáró szerződését a Nyíregyháza Spartacus FC-vel Fejér Béla, a zabolai születésű kapus további két évre írt alá a magyar labdarúgó élvonalba frissen feljutott együttessel.

Kiütötte Bosznia-Hercegovinát a román válogatott
Zátyi Tibor 2024. június 06., csütörtök

Kiütötte Bosznia-Hercegovinát a román válogatott

Magabiztos játékkal jutott a bosznia-hercegovinai rendezésű minifoci-Európa-bajnokság elődöntőjébe Románia, a világbajnoki címvédő csütörtökön este három góllal győzte le házigazdáját.

Egyetlen gólt sem hozott a magyar–román párharc a minifoci Eb-n
Horváth Bálint Ottó 2024. június 03., hétfő

Egyetlen gólt sem hozott a magyar–román párharc a minifoci Eb-n

Gól nélküli döntetlennel zárult a magyar és a román válogatott összecsapása a minifutball Európa-bajnokság csoportkörének zárófordulójában. Mindkét együttes a nyolcaddöntőben folytatja a kontinensviadalt.

Az első helyért csatázik egymással a magyar és a román válogatott a minifoci Eb-n
Sebestyén Ervin 2024. június 03., hétfő

Az első helyért csatázik egymással a magyar és a román válogatott a minifoci Eb-n

Mindkét minifutball-válogatott kiválóan szerepel a Szarajevóban zajló Európa-bajnokságon, két-két győzelemmel kezdték a csoportkört, így az egymás elleni párharc dönti majd el, hogy melyik gárda zárja az első helyen a D kvartettet.

Megyék közötti ifjúsági futballbajnokságon indulnak a székelyföldi csapatok
Dobos László 2024. május 24., péntek

Megyék közötti ifjúsági futballbajnokságon indulnak a székelyföldi csapatok

Elkezdődnek az U17-es és U19-es megyei bajnokságokban nyertes ifjúsági futballcsapatok országos szakasza. Hargita és Maros megyét két-két együttes képviseli, Kovászna megye pedig csak a nagyobb korosztályban lesz érdekelt.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Itt a Föld beszél, jelentkezz!

A sportban a győzelemhez a tehetség, a tudás, a sikeres felkészülés, a pillanatnyi forma és egy kis szerencse ...

avatar
Somogyi Botond: Szoboszlai – messze a legendától

A világhálón való olvasás, böngészés során néha felbukkan egy-egy celebhír, ...

avatar
Somogyi Botond: Hullámvasúton a vasutasok

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kolozsvári vasutasklub az idei szezonban mutatott teljesítménye kapcsán. ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.