Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A CONIFA küldetése, hogy mindenkinek lehetőséget adjon

Zátyi Tibor 2024. május 07., 12:51

A közel-keleti politikai és háborús helyzet miatt elhalasztották a Kurdisztánba tervezett CONIFA férfi labdarúgó-világbajnokságot. A szervezet alelnökét, Wenczel Kristófot a döntés hátteréről kérdeztük.

A CONIFA küldetése, hogy mindenkinek lehetőséget adjon
Legutóbb 2019-ben volt nagy nemzetközi CONIFA-torna, az arachi Európa-bajnokság Fotó: Facebook/CONIFA

„Nem érintett minket váratlanul, hogy a kialakult politikai és háborús helyzet miatt végül ez a döntés született meg, hogy egy évvel elhalasztjuk a kurdisztáni világbajnokságot. Habár a főszervező, a Kurdisztáni Labdarúgó-szövetség teljes mellszélességgel biztosított minket a régió biztonságáról, és arról, hogy a reptéren is zavartalan az utasforgalom, a részvevő csapatok és játékosok nagy része kockázatosnak gondolta a szereplést.

Volt olyan válogatott, amelynek 22 fős keretéből 20 labdarúgó jelentette ki, hogy nem kíván Kurdisztánba utazni, ezzel a helyzettel pedig mi nem tudtunk mit kezdeni”

– kezdte összefoglalóját a Székely Sport megkeresésére Wenczel Kristóf, a CONIFA alelnöke.

A csapatok több mint fele valamilyen formában visszalépett a tornától és egyben a halasztás mellett döntött. „Látva az aggodalmakat, ez volt az egyetlen helyes döntés. Személy szerint én nem látom olyan súlyosnak a kurdisztálni helyzetet, de az én személyes véleményem, ebben a pillanatban kevésbé számít” – folytatta Wenczel, a Székelyföld labdarúgó-válogatottját működtető egyesület elnöke.

Kérdésünkre, hogy a CONIFA miért választ ilyen, elsőre is kockázatosnak tűnő helyszínt a tornák számára, Wenczel kiemelte, hogy épp ez az egyik küldetése a szövetségnek. „Mi nem csak Londonban akarunk versenyeket rendezni, hanem más helyszíneket is keresünk. Olyan helyeken sikerült komoly nemzetközi tornát rendezni, ahol korábban semmilyen ilyenre nem volt példa, gondolok itt az abháziai világbajnokságra, vagy az arcahi Európa-bajnokságra.

Szerintem ez a helyes út, én továbbra is ezeket a lehetőségeket támogatom”

– jegyezte meg.

Legutóbb 2019-ben volt nagy tornája a CONIFÁ-nak, a Hegyi Karabahban rendezett Európa-bajnokság. A 2020-as észak-macedóniai világbajnokság a koronavírus miatt, a 2022-es nizzai Eb az orosz-ukrán háború miatt, a 2023-as észak-ciprusi Eb pedig a törökországi földrengés miatt maradt el.

A 2024-es, kurdisztáni tizenhat csapatos vébén Székelyföld a D csoportban Abháziával (Grúzia), Mexikóval és Sao Paulóval (Brazília) szerepelt volna együtt.

Idén viszont a nők tornáját nem veszélyezteti semmi Bodø-ben, Norvégiában.

A rendezői és a székely válogatott oldaláról is minden a legnagyobb rendben van, jól haladunk a szervezéssel.

Hétfőn érkezett egy üzenet a CONIFA elnökétől, hogy úgy néz ki, Kashmir anyagi okok miatt visszalépett a tornán való részvételtől. Emiatt a norvégiai vébé programja kisebb módosításon fog átesni” – tette hozzá Wenczel Kristóf.

A június 3–8. között rendezendő vébén Székelyföld válogatottja a B csoportban Tibettel (vébé-ezüstérmes) és Tamil Eelam (Srí Lanka) csapatával alkot egy hármast.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.