Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A háborús helyzet miatt sokan visszaléptek, elhalasztották a CONIFA-vébét

Zátyi Tibor 2024. május 01., 10:12

A közel-keleti politikai és háborús helyzet miatt a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetsége elhalasztotta a júniusban Kurdisztánba tervezett férfi világbajnokságot.

A háborús helyzet miatt sokan visszaléptek, elhalasztották a CONIFA-vébét
Székelyföld tavaly júliusban harcolta ki a vébén való részvételt Fotó: Pinti Attila

A halasztással kapcsolatban a CONIFA vezetősége és a vébé házigazdája, Kurdisztán Labdarúgó Szövetsége is közleményt adott ki.

„Nehéz szívvel jelentjük be, hogy egy évvel elhalasztjuk a CONIFA labdarúgó-világbajnokságot. A CONIFA két éven át keményen dolgozott azért, hogy ez a varázslatos esemény megvalósulhasson, akárcsak Kurdisztán kormánya, labdarúgó szövetsége és az ottani emberek. Sajnos a legtöbb részvevő csapatnak kétségei és aggodalmai voltak a környező régió (Irán, Szíria, Libanon, Izrael stb.) biztonságával kapcsolatban, és ez olyan helyzethez vezetett, hogy csak hét csapat részvételét tudtuk volna garantálni. Természetesen ez a helyzet mind a CONIFA, mind a tagjaink számára következményekkel jár” – áll a közleményben, majd kiemelik, hogy hamarosan összehívnak egy közgyűlést, amelyen a további teendőkről tárgyalnak majd.

„Részt vettünk a CONIFA budapesti közgyűlésén, amelyen ott voltak a a 2024-es kurdisztáni labdarúgó-világbajnokságon szereplő csapatok képviselői is. A találkozón meghallgattunk mindenkit. Aggodalmunk egyre nőtt, hogy néhány csapat biztonsági vagy pénzügyi okok miatt már akkor visszalépett a tornától. Most a torna előtt két hónappal további négy csapat döntött úgy, hogy különböző okokból nem vesz részt a vébén.

A Kurdisztáni Labdarúgó Szövetség, a vébé házigazdája úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztjuk a tornát. Mi azt akarjuk, hogy ez az esemény megvalósuljon, de az összes csapattal együtt.

Ambícióink és álmaink nagyobbak, mint a csapatok száma, ezért nem fogunk nagy költségvetéssel hat vagy hét válogatottnak tornát szervezni. A döntésünk végleges. A 2025-ös torna új időpontjáról és lebonyolításáról később, közös megegyezéssel döntünk majd. Reméljük, hogy jövőre mindannyian találkozunk” – zárul a Shwan Raoof, Kurdisztáni Labdarúgó Szövetség képviselőjének a levele.

A tizenhat csapatos vébé tagja Székelyföld is, a fiúk a D csoportban Abháziával (Grúzia), Mexikóval és Sao Paulóval (Brazília) szerepeltek volna együtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.