Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Türelemre intenek, fejlődőképes a marosvásárhelyi férfi kosárlabdacsapat

Székely Sport 2022. november 30., 13:21 utolsó módosítás: 2022. november 30., 13:27

A Marosvásárhelyi VSK férfi kosárlabdacsapatának vezetősége, szakmai stábja és meghatározó játékosai sajtótájékoztatón elemezték ki az elmúlt időszak történéseit és eredményeit. A következtetés, az élvonalban újonc gárda felveszi ugyan a küzdelmet az ellenfeleivel, a sérülések és a szűk keret viszont hátráltató tényezők, de a megfelelő úton haladnak, és fokozatosan kell fejlődniük.

Türelemre intenek, fejlődőképes a marosvásárhelyi férfi kosárlabdacsapat
Galérianézet
George Trif teljes felelősséget vállalt a Csíkszeredában elszenvedett vereségért. Szerinte minden körülmények között győzniük kellett volna Fotó: Haáz Vince

A biztató szezonkezdet után a marosvásárhelyi csapat hullámvölgybe került a bajnokság A jelű konferenciájában, ahol hét forduló után két győzelemmel és öt vereséggel jelenleg a hatodik helyen áll, a legutóbbi fordulóban meglepetésre közel száz pontot kapva vereséget szenvedett a VSK Csíkszereda otthonában. 

„Azzal a szándékkal kezdtük meg a felkészülést, hogy a szezon elejére hozzuk formába a csapatot. Frissen feljutott csapatként szükségünk volt egy jó kezdésre… A Román Kupában és az első bajnoki meccseken voltunk a csúcson, amikor jól játszottunk, és ha több esélyünk lett volna, akkor legalább két győzelemmel többet szerezhettünk volna.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a csapatunkban elég rövid a rotáció, ráadásul sok fontos játékosunk túl van az első fiatalkorán, mások pedig nagyon fiatalok, akiknek nincs meg a játéktapasztalata. Sajnos mindezek tetejében a sérülések sem kerülték el a csapatot, a legbeszédesebb példa az egyik kulcsember, Goran Martinic teljesítménye, aki egészségügyi problémák miatt nem tud százszázalékosan sem edzeni sem játszani”.

– nyilatkozta a sajtótájékoztató elején George Trif vezetőedző.

Mellette Jonathan Person megfázással küszködött, és emiatt esett ki az elmúlt héten, Goran Gajovicnak pedig hátfájdalmai voltak. „Ez nem mentség a hozzáállás és a koncentráció hiányára a Csíkszereda elleni mérkőzésen. A Román Kupa találkozón is Goran Martinic nélkül játszottunk és nyertünk. Minden csapatnál vannak jó és kevésbé jó pillanatok, a legfontosabb az, hogy egységesek maradjunk, és kemény munkával győzzük le a nehéz pillanatokat” – mutatott rá.

Folyamatos sérülésekkel küszködnek a VSK játékosai Fotó: Haáz Vince

A szakvezető emlékeztetett arra, hogy ezt a csapatot úgy építették fel, hogy a tavalyi játékosokat megtartották – kivéve Steff Norbertet, aki visszavonult –, és lépésről lépésre egy egészséges, versenyképes együttest alakítsanak ki, a tapasztalt játékosok mellett a marosvásárhelyi fiatalokat is neveljék, hogy néhány éven belül alapemberekké váljanak.

Ha valami szépet és egészségeset, maradandót akarunk építeni, ahhoz idő és türelem kell.

Mi vagyunk a legtöbb helyi játékossal rendelkező csapat az A divízióban, itt most nem román játékosokra gondolok, hanem a vásárhelyiekre. Sánta, Borșa, Bölöni, Engi, Sólyom, Mureșan, Nistor plusz a hátulról érkező gyerekek. Ez engem, marosvásárhelyi edzőként büszkeséggel tölt el” – hangsúlyozta George Trif.

Kiemelte, hogy a marosvásárhelyi kosárlabdának hagyományai vannak, és a marosvásárhelyi szurkolók is tisztában vannak a jelenlegi helyzettel, ráadásul a csapat hosszú szünet után tért vissza a legjobbak közé, a nézők így ki vannak éhezve az eredményekre, főleg, hogy megszokták a sok döntőt játszó, versenyképes csapatot. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy amikor legutóbb döntőt játszottak, 7-8 külföldi volt a csapatban, és a bérköltségvetés nem hasonlított a mostanihoz.

Sánta Szabolcs: a csapat látható formahanyatláson van túl, ami egy szezonban minden csapattal előfordul valamikor Fotó: Haáz Vince

A csapatkapitány, Sánta Szabolcs kifejtette, hogy a játékosoknak sem könnyű megemészteniük a csíkszeredai vereséget, de a csapat látható formahanyatláson van túl, ami egy szezonban minden csapattal előfordul valamikor. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy bár vannak tapasztalt játékosaink, még mindig egy újonnan feljutott csapat vagyunk. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi okozta a hanyatlásunkat, talán a sérülések és a betegségek mellett a tudat alatt az is befolyásolt minket, hogy elvesztettünk néhány szoros meccset. De a nagyszerű karakter nem akkor mutatkozik meg, amikor a csapat 20-30 ponttal nyer…

Most kell megmutatnunk ki is vagyunk valójában, még nem késő semmire, meg kell találnunk a formánkat. Mindent lépésről lépésre kell újra megtennünk. Mindannyiunknak elemeznünk kell a játékunkat, meg kell találnunk a hibáinkat és onnan fejlődnünk, a szurkolók támogatásával együtt meg kell mutassunk, hogy mire vagyunk képesek!”

– hangoztatta Sánta Szabolcs.

Az együttes egyik kulcsembere, Goran Martinic megjegyezte, szinte a szezon eleje óta sérüléssel bajlódik, de nem csak neki vannak problémái, sokan küszködnek egészségügyi gondokkal. Ez viszont nem lehet mentség senki számára, mindenki vállalja a felelősségét, és továbblépnek. Mint mondta, kötelező lett volna számukra a csíkszeredai győzelem, de a vereség nem egy tragédia, mert következik a Pitești és a Nagyszeben elleni hazai mérkőzés, és ha ezeket megnyerik, akkor újra azon az úton lesznek, amit elterveztek.

Goran Martinic szinte a szezon eleje óta sérüléssel bajlódik Fotó: Pinti Attila

Ami a közösségi médiában megjelent néhány hozzászólást illeti, elmondta, általában nem szokta elolvasni a kommenteket, de hallotta, hogy páran negatívan nyilatkoztak egyes játékosokról vagy edzőkről. „A szurkolóknak meg kell érteniük, hogy most ott vagyunk, ahol már évek óta nem voltunk. Mindent a nulláról kellett kezdenünk. Köszönetet kell mondanom a polgármesteri hivatalnak, a városi tanácsnak és a szponzoroknak, hogy a semmiből eljutottunk oda, ahol most vagyunk.

Ahhoz, hogy nagyszerű eredményeket érjünk el, türelmesnek kell lennünk. Ez az első év és mi menet közben kell alkalmazkodjunk. Mindent lépésről lépésre kell megtegyünk. Azt hiszem, jó úton haladunk, csak időre van szükségünk és minden rendben lesz, de szükségünk van az igazi rajongók támogatására is, akik megértik a helyzetet, és úgyanúgy buzdítanak minket, mint az elmúlt években”

– jegyezte meg Goran Martinic.

Nincsenek tartozások a klubnál

A Városi Sportklub nem tartozik egyetlen sportolónak, edzőnek, vagy más munkatársnak egyetlen szakosztálynáé sem – jelentette ki a sajtótájékoztatón a VSK sportszakosztályokért felelős igazgatóhelyettese. Szászgáspár Barnabás megerősítette: továbbra is töretlen a bizalom a kosárlabdacsapat játékosai és edzői felé:

„Ami a kosárlabda szakosztályt illeti, minden feltétel adott a fokozatos növekedéshez és a jó teljesítményhez, és nincsenek tartozásaink a játékosok vagy edzők felé. A csapatot két évvel ezelőtt helyi játékosokra és edzőkre épülő projekt keretében építettük fel, majd a Nemzeti Ligába való feljutást követően három külföldi játékossal erősítettük meg a hiányposztokon, amelyet kizárólag és teljes egészében szponzoraink finanszíroztak.

Tudjuk, hogy az alakulat határon van a rövid rotáció miatt, de ez volt a rendelkezésre álló költségvetés az első lépéshez a Nemzeti Ligában. Nehéz kalkulálni az utóbbi időben történt sérülésekkel, és sajnos öt forduló óta hiányoznak alapjátékosaink. Teljes kerettel a csapat a bajnokságban és a kupában is bizonyította, hogy egyenrangú ellenfele tud lenni a bajnokság élcsapatainak”.

Teljes mértékben mögöttük állunk, mert a mi csapatunkban van a legtöbb helyi játékos a bajnokságban, és megérdemlik, hogy bizalmat szavazzunk nekik. A klub vezetőségével és a szponzorainkkal együtt át fogjuk tekinteni a jelenlegi helyzetet, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a jövőre nézve” – közölte Szászgáspár Barnabás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.