Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Három székely kézilabdázó is utazhat az Európa-bajnokságra

Józsa Csongor 2023. december 07., 15:55

Mindhárman Székelyudvarhelyen nevelkedtek, jelenleg a férfi kézilabda élvonalban játszanak. Ott vannak a bővített keretben.

Három székely kézilabdázó is utazhat az Európa-bajnokságra
Csog Vencel a CSU Suceava játékosa, jó párszor öltötte magára a nemzeti mezt Fotó: Facebook/CSUSuceava

Huszonnyolc évnek kellett eltelnie, hogy a román férfi kézilabda-válogatott újból kijusson az Európa-bajnokságra. A Xavi Pasqual által irányított együttes a kontinenstorna sorsolásánál nehéz csoportba került.

A januári németországi Eb-n Spanyolország, Horvátország és Ausztria lesznek az ellenlábasai.

A szövetségi kapitány a napokban jelölte ki a bővített keretet. Ezen 35 sportoló neve szerepel. Három olyan kézilabdázót találunk a névsorban,

akik Székelyudvarhelyen kezdték pályafutásukat, játszottak az azóta megszűnt SZKC-ban: Szász András, Balázs Botond és Csog Vencel.

Mindhárman a Bölények Ligájában szerepelnek, előbbi a Bukaresti CSM, utóbbi kettő pedig a CSU Suceava játékosa.

Csog Vencel a Székely Sport megkeresésére elmondta, megtiszteltetésnek veszi, hogy számolnak vele. „Nem ismeretlen számomra, hogy milyen a válogatottnál. A legutóbbi összetartásra is behívót kaptam, a többiekkel edzhettem.

Úgy gondolom, hogy nem leszek benne a szűkítéskor a csapatban. De készen állok, hogy bármikor jöhet a hívás, akkor pedig menni kell”

– fejtette ki a 26 éves baróti születésű balszélső, aki eddigi karrierje során játszott még a Konstancai CSM-ben és a Temesvári Poliban is.

Amit pedig a román csapat szerepléséről vár az Európa-bajnokságon: „Már az nagy szó, hogy nagy szünetet követően ott van a nemzeti együttes a legjobbak között. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, valószínű mindenki úgy számol, hogy Románia ellen behúzza a pontokat. A spanyolok és a horvátok rendre ott vannak az Eb-ken a végelszámolásnál, az osztrákokkal az Eb-selejtezőn egy csoportban voltunk, mindkétszer ők nyertek. Minden egyes tornán van egy meglepetéscsapat, lehet, hogy ezen a román lesz az” – tette hozzá a 14-szeres válogatott.

Az Európa-bajnokságra 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó szerepelhet. A 20 fős és a 35 fős keret között 2-2 játékos cseréje lehetséges a kontinenstorna csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

A román férfi kézilabda-válogatott bővített kerete a 2024-es Eb-re

Kapusok: Alexandru Bucătaru (CSM Focșani), Ionuț Iancu (Steaua), Darius Makaria (CSU Suceava), Dan Vasile (CSM Konstanca).
Balszélsők: Sabin Constantina (Steaua), Csog Vencel (CSU Suceava), Alexandru Ghivil (Tordai Potaissa), Nicușor Negru (Dinamo).
Balátlövők: Tudor Botea (Minaur), Andrei Buzle (Granollers), Dragoș Hanțaru (Tordai Potaissa), Gabriel Ilie (Konstcani CSM), Ante Kuduz, Robert Militaru, Dan Racoțea (mind Dinamo).
Irányítók: Balázs Botond (CSU Suceava), Liviu Caba, Călin Căbuț, Andrei Drăgan (Konstancai CSM), Gabriel Cumpănici (Minaur), Daniel Stanciuc (Dinamo).
Beállók: Călin Dedu (Dinamo), Nagy Róbert (Minaur), Valentin Neagu (Steaua), Adrian Rotaru, Szász András (Bukaresti CSM).
Jobbátlövők: Mihai Anton (HC Buzău), Cristian Ghiță (Tordai Potaissa), Demis Grigoraș (Benfica), Javier Humet (Dinamo).
Jobbszélsők: Tudor Buguleț (Dinamo), Ionuț Nistor (Konstancai CSM), Marius Sadoveac (Temesvári Poli), Alexandru Tărîță (Steaua), Roland Thalmaier (Tordai Potaissa).

Férfi Európa-bajnokság, 2024. január 10-28., Németország

A csoport (Düsseldorf, Berlin): Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc.
B csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia.
C csoport (München): Izland, Magyarország, Szerbia, Montenegró.
D csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek.
E csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia.
F csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.