Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kemény csoportban a román lányok, elfogadhatóban a magyarok

MTI , Székely Sport 2023. július 06., 17:43

A magyar női kézilabda-válogatott Montenegróval, Paraguayjal és Kamerunnal került azonos csoportba a dán, svéd, norvég közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csütörtöki sorsolásán. A román lányoknak a dán, chilei és a szerb csapat jutott.

Kemény csoportban a román lányok, elfogadhatóban a magyarok
Egy európai, egy dél-amerikai és egy afrikai ellenfelük lesz a csoportban Lukács Viktóriáéknak Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A göteborgi eseményen elhangzott, hogy a B csoportnak a svédországi Helsingborg ad otthont. A magyarok november 30-án a dél-amerikai, december 2-án az afrikai, december 4-én pedig az európai ellenfelükkel játszanak. A román lányok az E csoportban Dániában, Herningben játszanak majd.

A 32 csapatos tornán a csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, és magukkal viszik a másik két továbbjutott csapat elleni eredményeiket. A magyar együttes továbbjutás esetén Göteborgban szerepel Svédország, Szenegál, Kína és Horvátország közül a három továbbjutó társaságában. A románok csoportjából továbbjutó három együttes ugyancsak Herningben marad, és az F kvartett legjobbjaival (Németország, Irán, Japán, Lengyelország) találkozik majd. A középdöntő-csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A november 30. és december 17. között sorra kerülő torna lesz a sportág 26. női világbajnoksága, és a 24., amelyen a magyarok is részt vesznek, míg a románok eddig minden világeseményen ott voltak. A magyarok legjobb eredménye az 1965-ös aranyérem, a legrosszabb a 2017-es 15. hely. Legutóbb, 2021 decemberében tizedik lett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese.

Románia a második vébén, 1962-ben aranyérmes volt, azóta szerzett még két ezüst- és egy bronzérmet, legrosszabb helyezése a 2001-es 17. hely, 2021-ben a 13. pozícióban zárt.

A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat válogatott pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet a jövő tavaszi selejtezőtornák egyikén.

Női kézilabda-vébé, csoportbeosztás

A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B csoport (Helsingborg): Magyarország, Montenegró, Paraguay, Kamerun
C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság
D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.