Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A legjobb tízbe jutnának a magyarok, meglepnék a mezőnyt a románok

Horváth Bálint Ottó 2024. január 10., 12:43

Szerdán este elrajtol Németországban a január 28-ig tartó férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelyen a magyar és a román válogatott is érdekelt. A két együttesnek eltérő céljai vannak, a magyarok az élmezőnyben végeznének, a románok meglepetést okoznának.

A legjobb tízbe jutnának a magyarok, meglepnék a mezőnyt a románok
Kiegyensúlyozott csoportban vannak a magyarok, nagyot kell küzdeniük az első két hely valamelyikének megszerzéséért Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A németországi Eb a harmadik 24 csapatos torna lesz, de az első, amelyet egy országban bonyolítanak le és nincs társrendező. Hat városban (Berlin, Hamburg, Düsseldorf, München, Köln, Mannheim) zajlanak a mérkőzések. A legnagyobb befogadóképességgel rendelkező csarnok az 54 ezer férőhelyes düsseldorfi futballstadion, a Merkur Spiel Aréna lesz, amelyet átalakítottak a torna idejére, itt rendezik a szerda esti nyitómérkőzést Németország és Svájc között.

A magyar válogatott a C csoportba kapott besorolást, ahol pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak.

A nemzeti együttes célkitűzése továbbjutni a csoportkörből és az első tíz között végezni.

„Látjuk, mennyire erős a mezőny, az összes világverseny közül az Európa-bajnokságon a legerősebb, és tovább nehezíti a csapatok dolgát, hogy minden csoportból csak kettő jut tovább.

Talán a mi csoportunk a legkiegyensúlyozottabb, ahol bármi megtörténhet”

– közölte a magyar szövetség sajtótájékoztatóján a székelyudvarhelyi származású Ilyés Ferenc elnök.

Leszögezte, a játékosok, a szakmai stáb és a vezetőség tagjai is szeretnének a lehető legjobban szerepelni és a lehető legjobb eredményt elérni, nem csak felkészülésnek tekintik az Európa-bajnokságot, utalva arra, hogy a márciusi olimpiai selejtezőtornán is nagyon fontos feladat vár a magyar csapatra.

A védekezésre komoly szerep hárul Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Sok tehetséges játékosunk van, akik minden meccsen harcolni fognak. Egyértelmű célunk, hogy továbbjussunk a csoportból, de ez nem lesz könnyű.

Az első mérkőzés minden világversenyen nagyon fontos, itt különösen az lesz, hiszen Montenegróval találkozunk. Ha azt megnyerjük, arra építhetünk” – vélekedett Chema Rodriguez szövetségi kapitány. Megjegyezte, a szerb és az izlandi is nagyon erős csapat, a közelmúltban ők fejlődtek a legtöbbet az egész mezőnyből.

Lékai Máté csapatkapitány kiemelte, a legtöbb játékosuk már játszott az ellenfelek kézilabdázói ellen, vagyis jól ismerik őket, míg a beállós Bánhidi Bence szerint fizikálisan rendben vannak, fel tudják venni a versenyt a gyorsan játszó vetélytársakkal.

Románia 28 év szünetet követően jutott ki az Eb-re, amelynek B csoportjában nagyon erős ellenfelekkel játszik, és mindenképpen bravúrnak számítana a továbbjutása.

Spanyolország a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes volt, Horvátország szintén a világélmezőnyhöz tartozik, Ausztria pedig mindkétszer legyőzte őket a selejtezők során.

A románok pénteken éppen az osztrákok ellen mutatkoznak be a tornán, ahol meglepetést szeretnének okozni, és a keret egyik legtapasztaltabb játékosa, Demis Grigoraș szerint erre képesek is lesznek.

Tekintettel arra, hogy számunkra ez az első alkalom, hogy részt veszünk egy Európa-bajnokságon, nagyon hiszem, hogy sikerülhet a meglepetés.

Az Ausztria elleni első mérkőzés a legfontosabb, és remélem, hogy győzünk, és ezzel revansot veszünk a selejtezőben elszenvedett két vereségért” – nyilatkozta Demis Grigoraș a Gsp.ro portálnak.

A román csapat továbbjutása a csoportból bravúrnak számítana Fotó: Facebook/Federatia Romana de Handbal

A Benficánál légióskodó kézilabdázó megjegyezte, az elmúlt két évben sokat fejlődtek, és egy olyan csapat alakult ki, amely ezután is kijuttathatja Romániát a nagy tornákra. „Mindenki tudja, hogy mit kell tennie, nagy a keretünk, sok a választási lehetőség minden poszton, ahol mindenkinek dolgoznia kell azért, hogy bekerüljön a válogatottba” – közölte.

Az Európa-bajnokság összesen nyolc négyes csoportjából az első és a második helyezettek jutnak tovább a középdöntőbe, ahonnan csupán két-két csapat kvalifikálja magát az egyenes kieséses szakaszba, azaz az elődöntőbe.

A torna mérkőzéseit a Digi Sport és a Prima Sport csatornáin, illetve az M4 Sporton lehet figyelemmel követni.

Férfi Európa-bajnokság, 2024. január 10-28., Németország, csoportbeosztás:

A csoport (Düsseldorf, Berlin): Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
B csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
C csoport (München): Izland, Magyarország, Szerbia, Montenegró
D csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
E csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
F csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország
A magyar válogatott csoportmérkőzései:
január 12., péntek 21.30 Magyarország–Montenegró
január 14., vasárnap 21.30 Magyarország–Szerbia
január 16., kedd 21.30 Magyarország–Izland

A román válogatott csoportmérkőzései:
január 12., péntek19.00 Románia–Ausztria
január 14., vasárnap 19.00 Románia–Spanyolország
január 16., kedd 19.00 Románia–Horvátország
A magyar válogatott kerete

Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol).
Mezőnyjátékosok: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (Hamburg, német), Máthé Dominik (PSG Handball, francia), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Lékai Máté (FTC-Green Collect), Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (Bukaresti Dinamo), Sipos Adrián (MT Melsungen, német), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged), Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Krakovszki Bence (MOL Tatabánya KC), Imre Bence (FTC-Green Collect), Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA).
A román válogatott kerete

Kapusok:
Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (Konstanca).
Mezőnyjátékosok: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Alex Tărâță (Steaua), Ionuț Nistor (Konstanca), Călin Dedu (Dinamo), Nagy Róbert (Nagybánya), Adrian Rotaru (Bukaresti CSM), Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Drăgan (Konstancai CSM), Daniel Stanciuc (Dinamo), Gabriel Cumpănici (Nagybánya), Cristi Ghiță (Torda), Gabriel Ilie (Konstancai CSM), Marius Sadoveac (Temesvári Poli), Liviu Caba (Konstancai CSM), Demis Grigoraș (Benfica), Andrei Buzle (Granollers).
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.