Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Újabb hokis cirkusz: a régi vezetőség elzárta a válogatott felszerelését

Dobos László 2024. január 10., 10:14 utolsó módosítás: 2024. január 10., 11:29

Korosztályos jégkorong-világbajnokságra készül a romániai U20-as válogatott. A divízió 2/B jelű vébét január 14. és 20. között rendezik Belgrádban, a trikolórok részvétele azonban kérdéses.

Újabb hokis cirkusz: a régi vezetőség elzárta a válogatott felszerelését
Abszurd ok miatt került veszélybe az ifjúsági hokiválogatott vb-szereplése Fotó: Facebook/Eesti Hoki

Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) jelenlegi elnöke elmondta, hogy pár nap választ el a vébé kezdetétől, Románia vb-szereplését pedig a Hălăucă-féle előző vezetőség szánalmas húzással akadályozná meg. „A világbajnoki részvételnek feltétele, hogy a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IHHF) által készített felszerelésekben kell pályára lépni a mérkőzéseken.

Ezek a felszerelések viszont a szövetség bukaresti raktárában találhatók, a régi vezetés pedig nem hajlandó átadni őket. Jelenleg tehát a régi szövetség gáncsolja a válogatott világbajnoki részvételét”

– tudtuk meg az elnöktől.

Mint mondta, elkeserítő, hogy egy ilyen helyzetben is a hatalmi érdek a sportolók, a szakemberek és a sportág érvényesülése fölé kerül. A helyzetet jelezték Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség vezetője felé is. Ugyanakkor dolgoznak a Nemzetközi Jégkorong-szövetséggel együttműködésben is a megoldáson.

A szövetség első embere rámutatott, a tavaly április 6-i megválasztásuk óta önkéntesek munkájára és támogatók anyagi hozzájárulására alapozva szervezik a romániai jégkorongéletet, ugyanis hiányzik egy jogerős törvényszéki ítélet, amely nyomán a sportszövetségi nyilvántartásba is bekerül az új vezetőség. A 2023–2024-es szezonban az RJSZ ilyen körülmények között bonyolítja le az U13-as, U15-ös, U17-es, U20-as, felnőtt női és férfi bajnokságokat. Emellett a válogatottak számára is edzőtáborokat, felkészülési mérkőzéseket szervezett.

Nagy Attila közölte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy sportolóik, akik évek óta keményen dolgoznak azért, hogy nemzetközi porondon is bizonyíthassanak, ne kényszerüljenek egy ilyen abszurd okból távol maradni a világbajnokságtól.

„Azt hiszem nemcsak a saját, de az egész romániai hokis közösség nevében mondhatom, hogy a sportág érdeke és a sportolók fejlődése az első, minden más csatározás csak utána következhet” – hangsúlyozta Nagy Attila.

Románia U20-as válogatottja az ötödik értékcsoportba (divízió 2/B) kapott besorolást. A világbajnokságot 2024. január 14. és 20. között rendezik Belgrádban, ahol a házigazda Szerbia, illetve Románia korosztályos válogatottja mellett Belgium, Izland, Tajpej és Ausztrália lép majd jégre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.