Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Újabb himnuszbotrányt próbált gerjeszteni a magyarellenes román politikus

Dobos László 2022. szeptember 20., 13:04 utolsó módosítás: 2022. szeptember 20., 13:05

Az idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulásairól hírhedtté vált Dan Tanasă, a szélsőséges AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) parlamenti képviselője a sokadik székely himnusz botrányt próbálja gerjeszteni közösségi oldalán, a román médiában, illetve politikai köreiben.

Újabb himnuszbotrányt próbált gerjeszteni a magyarellenes román politikus
Galérianézet
Székely himnusz a Vákár Lajos Műjégpályán. A román Sportklub-drukkerek is vigyázzban álltak Fotó: Veres Nándor

A jégkorong Román Kupa szombati, szeptember 17-ei döntőjéről írja a rá jellemző indulatossággal, megrökönyödéssel, hogy a Csíkszeredai Sportklub–Bukaresti Steaua mérkőzés után a fővárosiak három játékosa a házigazdákkal együtt énekelte a székely himnuszt.

Hihetetlen! Ilyen soha sem volt még a Román Hadsereg klubjának történetében! Régebb is játszottak a Steauánál Hargita vagy Kovászna megyei jégkorongozók, de egyikük sem vetemedett ilyesmire”

– mutat rá egyebek között a politikus, majd kiönti haragját Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterre is, akiről megjegyzi, hogy a mérkőzés végén a Sportklub játékosaihoz hasonlóan térdre ereszkedve énekelte a székely himnuszt.

„Az úgynevezett székelyföld himnuszát”, írja csupa kisbetűvel Tanasă, s azonnal felrója Tánczos Barnának, hogy soha sem vesz részt a román nemzeti napon, a román himnusz napján vagy a román nemzeti zászló napján szervezett ünnepségeken. A kupadöntő egyébként a Sportklub 5–0-s győzelmével végződött.

Tudomásunk szerint Dan Tanasă nem volt jelen a kupadöntőn, a Székelyhon sportújságírója pedig ott volt, és a végén megvárta a székely himnusz eléneklését. S valóban, a Steaua több magyar nemzetiségű játékosa a székely himnusz alatt tisztelettudóan ott maradt a jégen, végighallgatta.

Állítom, hogy nem az első eset, amikor a Steaua, vagy más, Sportklub ellen játszó hokisok a meccs végén kint maradnak a jégen és végighallgatják a székely himnuszt. Ez csak Tanasă számára újdonság.

A jelenlegi Bukaresti Steaua hokicsapatának kertében az Elite Prospects portál szerint a hét orosz, fehérorosz és ukrán idegenlégiós mellett nyolc magyar nemzetiségű játékos van: Adorján Örs (kapus), Boldizsár Cristian, Orbán Szilárd, Benedek Norbert, Csergő Hunor, Görbe Tivadar, Lőrincz Levente és Péter Zsolt.

Megszólalt Tánczos és Hodos

Tánczos Barna szenátor, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere díjakat adott át a kupadöntő után. Megkeresésünkre Tánczos elmondta, hogy köztudottan a Sportklub szurkolója, de ez szerinte nem összeegyeztethetetlen semmilyen tisztséggel, nem törvénytelen és nem erkölcstelen, nem immorális.

Ha egy csapatnak szurkolsz, az nem összeegyezhetetlen egyetlen más tisztséggel sem, nem törvénytelen és nem erkölcstelen. Ezzel ellentétben a hazugság terjesztése és a sajtóban megjelenő nacionalista cikkek immorálisak, és ellentétben állnak az újságírók etikai kódexével.

A Sportklub–Steaua kupameccsel kapcsolatban fontos tudni, hogy a mérkőzés előtt elhangzott a román himnusz, és a legvégén a székely himnusz, ez utóbbi évtizedek óta meghonosodott dolog. Az egész jégcsarnok mindkét himnusznál vigyázzban állt.

A hokis körökben járatlanok számára: a szurkolók és a játékosok közötti térdelős rítus rég meghonosodott a győztes meccsek után”

– hangsúlyozta Tánczos.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) vezetőségi tagja jelen volt a Román Kupa-döntőn a Vákár Lajos Műjégpályán.

A kupadöntő a román himnusz eléneklésével kezdődött, a csíki nézők felállva, tisztelettudóan hallgatták ezt végig, de erről Tanasă egy szót sem szól.

A díjazáson jelen volt Alexandru Nistor, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) főtitkára, de neki semmi kifogásolnivalója nem volt a meccsel kapcsolatban. A döntő előtt elhangzott a román himnusz, a díjazás után pedig szokás szerint a székely himnusz. Fontos megjegyezni, hogy a meccs közvetítését a Sportklub részéről átadtuk a Steaua-tévének, akik románul kommentálhatták. A himnuszok alatt senki sem térdelt le!” – nyilatkozta Hodos.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.