Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Semmi sem változott, megint átgondolatlan a hazai jégkorongbajnokság programja

Gergely Imre 2022. október 19., 12:44 utolsó módosítás: 2022. október 19., 15:37

Nyolc csapat vesz részt idén is a romániai felnőtt jégkorongbajnokságban, ahol a közzétett kiírás szerint egy 112 mérkőzésből álló alapszakasz után középszakasz következik, majd egy play-off kör, és ezt követően döntő, illetve kisdöntő.

Semmi sem változott, megint átgondolatlan a hazai jégkorongbajnokság programja
A kiírás az Ágyúsoknak és a Sapientia U23 csapatának sem felel meg, nemhogy az Erste ligás együtteseknek. Korábbi felvétel Fotó: Pinti Attila

A mezőny összetétele nem változik, ahogy a múlt szezonban, a 2022–2023-as kiírásra is a Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói Hoki Klub, a Brassói Corona, a Galaci CSM, a Háromszéki Ágyúsok, a Bukaresti Steaua, a Sapientia U23 és a Bukaresti Sportul Studențesc együttese nevezett be. A közzétett kiírás szerint az alapszakaszban mindenki négyszer találkozik minden ellenfelével (két-két hazai és idegenbeli meccs), ami 28 mérkőzést jelent csapatonként.

Az alapszakasz után az első három helyezett, illetve a 4–7. helyeken végző csapatok a középszakaszban különválnak, és újabb négy-négy meccset játszanak egymás közt. A 8. helyezett számára pedig az alapszakasz után lezárul a bajnokság.

A play offban az alapszakasz első három helyezettjéhez csatlakozik az alsóházat megnyerő csapat, és itt a középszakasz legjobbjával csatázik egy három nyert mérkőzésig tartó párharcban a döntőbe jutásért, míg a másik ágon értelemszerűen a középszakasz másodikja a harmadik helyezettel küzd a fináléért. Amikor ez is lezárul, jön a négy győzelemig tartó döntő és a kisdöntő, amely három nyert meccsig tart.

Számos kifogás van a programmal kapcsolatban

A programot ugyan közzétette honlapján a Román Jégkorongszövetség (FRHG), de ez hivatalos döntés nélkül született meg (el kellett volna fogadnia a szövetség közgyűlésének is). A székelyföldi klubok illetékesei megkeresésünkre számos kifogást megfogalmaztak.

A Háromszéki Ágyúsok klubelnöke, Miklós Ervin szerint látható, hogy aki összeállította, nem ért a sporthoz. Van olyan 8 napos periódusuk, ami alatt 6 meccset kell játszaniuk, míg februárban egy mérkőzésük sem szerepel a programban. Nekik ugyan csak ebben a sorozatban kell játszaniuk, de a közzétett kiírás Csíkszeredának, Gyergyószentmiklósnak és Brassónak lesz szinte teljesíthetetlen feladat, amikor ők az Erste Ligában is rájátszásban lesznek, miközben itthon középszakasz és még egy rájátszás kör is vár rájuk.

„A szövetség vezetőinek be kellene látniuk, hogy a válogatott gerincét ez a három csapat adja, és ha kizsigerelik ezeket a játékosokat, akkor esélytelen lesz a bennmaradás a Divízió I/A-ban” – szögezi le Miklós.

Elmondta még, hogy korábban, más klubokkal egyeztetve benyújtottak egy programtervezetet, amely teljesen másról szólt, mint amit a szövetség közzétett, és mindenképpen kedvezőbb lett volna minden részt vevő csapat számára, de ezt a szövetségnél nem vették figyelembe.

„Október közepe van, elveszítettünk már legalább hat hetet, ami alatt lejátszhattunk volna akár 10–12 meccset. Augusztus óta 3–4 programtervezetet is összefésültünk a más kluboknál dolgozó kollégákkal, és ezután jött ez, amiről most beszélünk, és ami nagyon nehezen menedzselhető.

Egy országos szövetségnek első számú feladata kellene legyen a válogatottak minél optimálisabb felkészülése és szereplése, ehhez képest az Erste Liga playoff-idejére és az IIHF által szabályozott válogatottszünetek alatt román bajnoki meccsek vannak beütemezve”

– mutat rá Szilassy Zoltán, a GYHK vezetőedzője.

A Sapientia U23 csapata adná a romániai U20-as válogatottnak több mint felét. Ehhez képest a korosztályos vébé idején romániai bajnoki meccseket kell játszaniuk – mutat rá Nagy Attila, a felcsíki klub illetékese. „Meglátásunk szerint a bajnokság kiírása elfogadhatatlan. Ugyanakkor nem is statutáris, mert nem fogadta el a közgyűlés. Kedden küldött a szövetség egy levelet, amelyben kéri a klubokat, hogy fogadjuk el így a kiírást. Nyilván azért, hogy ezzel a felelősséget a klubokra hárítsa.

Mi semmiképp nem fogjuk ezt aláírni. Ha ennek ellenére a program így marad, akkor játszanunk kell, de meg fogjuk nézni, milyen jogi lépéseket tehetünk ez ügyben”

– szögezte le.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke szerint egyeztettek az ellenfelekkel a programról, elérték, ugyanúgy, mint a korábbi években is, hogy más alapszakaszmeccsek ne essenek egybe az Erste Liga-mérkőzésekkel. A középszakaszt nehéz lesz összeegyeztetni az Erste Liga-rájátszással, de majd amikor odaér a sorozat, meglátják, miként tudják azt elhalasztani. Reméli, ez is megoldódik – mondta. „Nem szabad elfelejteni, hogy a Szövetségi Büró (Biroul Federal) – aminek én is tagja vagyok – azzal a feltétellel hagyta jóvá három csapat részvételét az Erste Ligában, hogy a romániai bajnokság elsőbbséget élvez” – tette hozzá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.