Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Péter Balázs volt a legeredményesebb romániai hokis a vébén

Dobos László 2023. május 07., 12:46 utolsó módosítás: 2023. május 07., 12:48

A Nottingham-ben megrendezett divízió 1/A jelű felnőtt férfi jégkorong-világbajnokság zárónapján a romániai válogatott kikapott Lengyelországtól, de elkerülte a kiesést. A tornán a romániai csapat legeredményesebb játékosa Péter Balázs volt.

Péter Balázs volt a legeredményesebb romániai hokis a vébén
Péter Balázs, a Csíkszeredai Sportklub játékosa 3 góllal és 3 gólpasszal zárt Fotó: IIHF

A divízió 1/A jelű csoportból a házigazda britek és a lengyelek jutottak fel az elit-csoportba. Románia Litvániát legyőzve 3 ponttal az ötödik helyen végzett, míg Litvánia szerzett pont nélkül esett ki a divízió 1/B-be.

A torna végeredménye: 1. Nagy-Britannia 14 pont, 2. Lengyelország 13 pont, 3. Olaszország 9 pont, 5. Dél-Korea 6 pont, 4. Románia 3 pont, 6. Litvánia 0 pont.

Nagy-Britannia veretlenül jutott vissza az elit-csoportba, Lengyelország két év alatt két osztályt ugrott. Olaszország nem tudott egyből visszajutni a legjobbak közé, Dél-Korea és Románia megőrizte tagságát, Litvánia pedig a 2022-es bronzérme után idén utolsó helyezettként kiesett.

Statisztikák, különdíjak

A torna legjobb kapusa a 93,46 százalékos hatékonysággal védő brit hálóőr, Ben Bowns lett, a legjobb hátvédnek járó elismerést az 5 gólt szerző olasz játékos, Thomas Larkin kapta, míg a legjobb csatár díját a gól- és pontkirály, a 6 gólt szerző és 5 gólpasszt jegyző Krystian Dziubinski érdemelte ki.

A romániai válogatott legeredményesebb játékosa Péter Balázs, a Csíkszeredai Sportklub játékosa volt 3 góllal és 3 gólpasszal.

Az 1996-ös születésű, csíksomlyói Péter Balázs 13 éves koráig a Csíkszeredai ISK játékosa volt, majd 2011 és 2017 között – szülői pénzen – Németországban edződött, a Krefelder EV és a Neusser EV színeiben játszott, ott végezte középiskolai tanulmányait. Ezt követően a Fehérvári Titánoknál húzott le egy szezont, majd 2018 és 2021 között a Brassói Corona játékosa volt. 2021 nyarától a Csíkszeredai Sportklubot erősíti.

A romániai válogatott játékosai a vébé kanadai rangsorában: 1. Péter Balázs 6 pont (3 gól+3 gólpassz), 2. Kovács Mátyás 3 pont (3+0), 3. Pavlo Boriszenko 3 pont (0+3). A romániai csapat öt mérkőzésen 9 gólt ütött, ezeken a következő játékosok osztoztak: Péter Balázs és Kovács Mátyás 3-3 gól, Gajdó Balázs, Molnár Zsombor és Andrei Filip 1-1 gól. A világbajnoki mérkőzéseken két kapus lépett jégre, a statisztikák szerint Patrik Polc 89,34 százalékos hatékonysággal védett, Tőke Zoltán pedig 85,19 százalékkal.

A divízió 1/A csoportban való bennmaradást kiharcoló romániai keret

Kapusok:
Patrik Polc, Tőke Zoltán László (mindketten Brassói Corona), Béres Szilárd (Háromszéki Ágyúsok).
Hátvédek: Bors Huba Ferenc, Pavlo Boriszenko (mindketten Brassói Corona), Timur Raszulov, Florin Alexandru Creangă (Bukaresti Steaua), Salló Alpár, Gecse Hugó (Csíkszeredai Sportklub), Jevgenyij Jemeljanenko (Galaci CSM).
Csatárok: Gajdó Balázs, Kovács Mátyás (mindketten Brassói Corona), Andrei Filip (Bukaresti Steaua), Farkas Tamás, Eduard Cășăneanu, Péter Balázs Szabolcs, Fodor Csanád (mind Csíkszeredai Sportklub), Jevgenyij Limanszki, Vladiszlav Teamriuc, Mircea Cristian Constantin (mind Galaci CSM), Molnár Zsombor, Molnár Zoltán (mindketten Háromszéki Ágyúsok).
Stáb: Julius Penzes (vezetőedző), Nelu Alexe és Norbert Javorcik (másodedzők).
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.