Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nem csak elégedett, büszke is csapatára a romániai női hokiválogatott edzője

Gergely Imre 2024. március 19., 20:33 utolsó módosítás: 2024. március 19., 20:37

Hiányos kerettel, de a korábbiakhoz képest magasabb szintű jégkorongot játszva ezüstérmes lett a romániai női jégkorong-válogatott a divízió 3/A jelű világbajnokságon. Barabás László vezetőedző úgy látja, végre jó irányba indult el a hazai női hoki.

Nem csak elégedett, büszke is csapatára a romániai női hokiválogatott edzője
Galérianézet
Sikerült szintet lépni tavalyhoz képest Fotó: FRHG

Mint ismeretes, egy évvel korábban, a Bulgária elleni meccsen kitört tömegverekedés miatt a romániai válogatott több játékosa több mérkőzésre szóló eltiltást kapott, így ők nem utazhattak az idei horvátországi világbajnokságra. Az egyik legjobb hazai csatár Ana Voicu pedig épp az utolsó bajnoki meccsen szenvedett súlyos sérülést, így rá sem számíthatott a csapat az idei vébén – mutatott rá az előzményekre Barabás László.

A végleges utazó keret a világbajnokságot megelőző héten a Csíkkarcfalván sorra került összetartáson állt össze, ahol egy felkészülési mérkőzést is játszottak a Felcsík U15-ös csapatával.

Négy győzelem és egy reális vereség

Az öt mérkőzés közül az elsőn nagy tempót diktáltak a mieink és ez meg is hozta az eredményét egy 7–0-s győzelem formájában Szerbia ellen.

Ezen a meccsen mindenki meg akarta mutatni, hogy mire is képes, nagy tempót diktáltunk, amit az ellenfél nem bírt. Hamar jöttek a gólok is, ami mentálisan is erőt adott a lányoknak”

– mutat ár az edző.

Ez az erő megmaradt másnapra is, amikor a házigazda Horvátország következett, akik egy éve még magasabb értékcsoportban szerepeltek, ez is mutatta, hogy jóval erősebbek, mint amilyenek a szerbek voltak. Jó meccs volt, 4–2-re győztek a romániai lányok.

Fotó: FRHG

Litvánia ellen 1–3-as hátrányban voltak a mieink az 53. percben, de az első romániai gólt is szerző és így mesterhármast elérő Bende Júlia fél percen belül egyenlített, Szekeres Edit találata pedig a győzelmet is meghozta.

„A litvánok elleni meccset sajnos nem kezdtük jól, az öltözőben ragadtak a játékosaim, felülkerekedett rajtunk az ellenfél az elején.

De a lányok, nagyon akartak küzdöttek, Júlia második gólja erőt adott az egész csapatnak, és sikerült talpra állni, és még a rendes játékidőben fordítani és nyerni 4–3-ra, ami a pontok szempontjából nagyon fontos volt. Karaktert mutattunk”

– összegez Barabás.

Ukrajna viszont egyértelműen jobb volt a romániai csapatnál. Az 1–5-ös eredmény teljesen reális volt. A játékosok fáradtak voltak, a lábak elsavasodtak, nem haladtak a korcsolyák.

Amint az edző fogalmaz, az ukrán volt az egyetlen csapat ezen a vébén, amely mind az öt meccsen azonos energiaszinten tudott hokizni, és volt egy soruk, amely kiemelkedett a mezőnyből. Ehhez hozzá tartozik, hogy Ukrajna sok helyről kapott különféle segítséget az elmúlt évben, Svédországban, Kanadában készülhettek. Egyértelműen ők voltak a legfelkészültebb válogatott.

Fotó: FRHG

A romániai együttesnek az utolsó meccs nem okozhatott gondot, Bulgária gyengébb játékerőt képviselt, fáradtan is meglett a 4–1-es győzelem.

A mérkőzésnek volt némi pikantériája az egy évvel korábbi tömegverekedés miatt, de most szó sem volt semmilyen feszültségről.

Megbeszéltük az edzőkollégával, hogy mindketten sajnáljuk az akkor történteket a fair play szellemében zajlott a meccs.

Utána pedig nagyon szurkoltunk a horvátoknak, akik Ukrajnával játszottak. Ha nyertek volna, akkor mi lettünk volna a feljutók. Vezetett is Horvátország, aminek nagyon örültünk, de az öröm nem sokat tartott, Ukrajna verhetetlen volt. Így ezüstérmesek lettünk” – zárja a világbajnokság összefoglalását Barabás László.

Fotó: FRHG

Jövőre jó esély lehet a feljutásra

Mint leszögezte, nem csak elégedett az ezüstéremmel, de nagyon büszke is a lányokra. Sikerült szintet lépni tavalyhoz képest. „2025-ben jó esély lesz a feljutásra, ha a következő szezonban mindenki beleteszi a szükséges munkát, és akkor velünk lehetnek azok is, akik most hiányoztak.

Mindemellett lényeges, hogy a csapat játékosai közül a legtöbben még 18 év alattiak. A Romániai Jégkorong Szövetségben már van szó arról, hogy jövőre U18-as válogatottat is összeállítson Románia.

A fejlődés nagyban köszönhető annak, hogy az elmúlt szezonban már egy jóval komolyabb bajnokság volt, mint azelőtt sok évig.

Fotó: FRHG

Míg 2023-tavaszán csak egy bukaresti csapat vett részt a bajnokságban a gyergyószentmiklósi Fox Hockey mellett, most visszatért Csíkszereda és csapatot indítottak Csíkkarcfalván és Marosvásárhelyen is. Nekünk gyergyóiaknak a magyar bajnokságnak köszönhetően valamivel több rutinunk van, de sok lánynak jót tett, hogy szerepelhetett a bajnokságban. Talán legutóbb több, mint húsz éve volt ilyen. Úgy gondolom, ez a fejlődés Laczkó Leventének, a Fox Hockey vezetőjének köszönhetően indulhatott el, pár éve még csak ő gondolta komolyan, hogy érdemes foglalkozni a női jégkoronggal. Ez a mostani eredmény az ő érdeme is.

Bizakodó vagyok, hogy fellendülés jön, jó irányba tart a női jégkorong Romániában”

– fogalmazott a válogatott edzője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.