Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Minden tekintetben szintet lép a Gyergyói Hoki Klub

Gergely Imre 2024. március 15., 11:12 utolsó módosítás: 2024. március 15., 13:47

Saját fejlesztőközpontot létesít a jégkorongutánpótlás számára, U21-es csapatot indít, amely a magyar korosztályos és a romániai felnőtt bajnokságban is játszik az ősztől. Három jégkorongpályát építenek, és pár éven belül az osztrák hokiligában indul a GYHK.

Minden tekintetben szintet lép a Gyergyói Hoki Klub
Galérianézet
Az új műjégpálya már ebben az évben meg is nyílik Fotó: Gyergyói Hoki Klub

Miközben a Gyergyói Hoki Klub csapata immár bejutott az elődöntőbe az Erste Ligában, és úton van a címvédés felé, a piros-fehérek vezetői már a jövőt tervezik. Megkeresésünkre válaszolva a következő évek terveit ismertette a Gyergyói Hoki Klub vezetősége. Alapvető változások jönnek, komoly fejlődés várható mind a felnőtt csapatnál, mind az utánpótlás-nevelés tekintetében.

A következő szezonban már saját fejlesztési programmal, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiától különválva szervezi meg az utánpótlás nevelését a GYHK utánpótlás fejlesztő központja, de továbbra is partnerségben az SZJA-val és a Gyergyószentmiklósi Sportiskolával.

Benyújtották a jelentkezésüket az U16-os, U18-as és U21-es magyar bajnokságokba, azaz a romániai versenyrendszerben való szereplés mellett jóval több és színvonalasabb mérkőzésük lesz a fiataloknak – mondta el Bereczky Szilárd igazgató.

Arra törekszünk, hogy a saját központunk olyan szintre fejlessze az utánpótlásunkat, hogy pár éven belül megállhassák a helyüket az Erste Ligában, sőt ennél erősebb bajnokságban is.

Van egy önálló filozófiánk erre. Magas szintű szakmai képzést biztosítunk az edzőknek, és tapasztalt, külföldi szakembereket fogunk alkalmazni a gyergyóiak mellé, akik egyrészt a fiatalok fejlesztésében dolgoznak, emellett az itteni edzők képzését is végzik” – fejtette ki Balázs Attila klubelnök.

Idén már megnyílik a gyergyóremetei jégcsarnok

Székelyföldön példátlan szintű sportlétesítmény fejlesztés következik. Balázs László, a sportberuházásokat koordináló vezetőségi tag közölte, több éves tervezési, előkészítési folyamat után

Gyergyóremetén már folynak a területrendezési munkálatok egy új, modern, minden szükséges eszközzel kiszolgáló létesítményekkel ellátott, 2200 ülőhelyes, korszerű jégcsarnok megépítéséhez.

Az építészeti tervek teljesen elkészültek, jelenleg a gyártmánytervezés zajlik és egyben már készülőben vannak az előre gyártott betonszerkezeti elemek, pillérek, gerendák. Konditerem, korszerű lövőpad és a legmodernebb egyéb eszközök állnak majd itt a jégkorongozók rendelkezésére. A jég felülete kanadai típusú, 26x60 méteres lesz és a legkorszerűbb flexibilis palánk tartozik majd hozzá. Az új műjégpálya már ebben az évben meg is nyílik – ismertette Balázs László.

Fotó: Rokai Attila

A következő évben pedig két merev szerkezetű, födött műjégpálya épül teljesen a GYHK finanszírozásával Gyergyóújfaluban, illetve Gyergyóalfaluban. A megfelelő területek kiválasztása az építkezésekhez az önkormányzatokkal együttműködésben történik.

A három új jégpálya kiszolgálja a környező településeket is. Úgy számolnak, hogy a pályák átadása után legalább 600-700 gyermeket tudnak bevonni a jégkorongba, a jelenleg a GYHK utánpótlásában sportolók mellé.

A Gyergyói Hoki Klub felnőtt csapata mindaddig Gyergyószentmiklóson játssza a hazai mérkőzéseit, amíg el nem kezdődik itt a várva várt felújítás – szögezte le László Zoltán alelnök.

Rámutatott még, hogy már az idei szezonban is a GYHK tartotta fenn a gyergyószentmiklósi ballon pályát, ezt továbbra is így tervezik.

Fotó: Gyergyói Hoki Klub

Vonzó jövőképpel várják, hívják haza a külföldön fejlődő székely fiatalokat

Az infrastruktúra építése mellett azon is dolgoznak, hogy az egyik középiskolában sportosztály induljon, ahol duális képzésben történne az oktatás, illetve a jégkorongozók fejlesztése.
Mindemellett hangsúlyt fektetnek arra is, hogy továbbra is segítsék a Magyarországon, vagy máshol, külföldön élő székelyföldi származású fiatal jégkorongozók hazatérését. Hamarosan Érden egy próbajátékot szerveznek számukra az U16-osoktól az U21-es korosztályig.

Az U21-es csapat, amely a magyarországi korosztályos és a romániai felnőtt bajnokságban szerepelne, nem a mostani Erste Ligás csapattól külön működne, hanem a GYHK keretéhez fognak tartozni a fiatalok, és profi játékosként megfelelő bérezésben részesülnek.

Ez nagy dolog lehet a fiatal játékosoknak, de az is komoly lehetőség számukra, hogy ha bizonyítanak, helyet szerezhetnek maguknak az Erste Ligás csapatban is. Ez csak rajtuk múlik”

– szögezte le Bereczky Szilárd.

Fotó: Gyergyói Hoki Klub

A szintén Balázs Attila által működtetett érdi Kárpáti Farkasok szorosabbra vonja a szakmai szálakat a gyergyóiakkal. Érden is elindul egy Erste Ligás csapat, és ez a kettő jelenti majd az alapját annak a GYHK-nak, amely majd az osztrák ICEHL Ligában fog játszani – ez is igazán vonzó lehetőség a fiatalok számára. Azon dolgoznak, hogy ez egy-két szezon múlva megvalósuljon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.