Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Minden tekintetben erősebben tér vissza a Gyergyói Hoki Klub

Gergely Imre 2024. április 09., 17:32

Az elődöntő jelentette a végállomást a címvédő számára a jégkorong Erste Ligában. Nagy vonalakban zárult az idei szezon a Gyergyói Hoki Klubnál. A hokiegyüttes vezetőedzője és segítője válaszolt kérdéseinkre.

Minden tekintetben erősebben tér vissza a Gyergyói Hoki Klub
Galérianézet
Valóban, a címvédés az egyik legnehezebb műfaj. Ezt megízlelhette a Gyergyói Hoki Klub Fotó: UTE/Vörös Dávid

Szilassy Zoltán már a magyar válogatott vébé felkészülésén munkálkodik, még elutazása előtt beszélgettünk vele és Góga Attila másodedzővel a lassan lezáruló szezonról, az Erste Liga címvédés elmaradásának okairól, és hogy miként készül a Gyergyói hoki Klub a következő idényre. Már hónapok óta dolgoznak azon, hogy minden tekintetben erősebb csapattal vághassanak neki a 2024–2025-ös évnek.

– Tavaly bajnoki cím, idén bronzérem az Erste Ligában. Pár nap eltelt az elődöntő utolsó, vesztes mérkőzése óta, hogyan látja a GYHK számára lezárult ligaszezont?

Szilassy Zoltán: A szánk íze keserű, de az eredményt el kell fogadni, a Brassó jobban tette a dolgát ebben az elődöntőben és megérdemelten jutott tovább. Ami a különbség volt a két csapat között az a konzisztencia. Ők ebben a szériában egyenletesebb teljesítményt nyújtottak, nekünk pedig volt jó és rossz meccsünk. Ők jobban használták ki a helyzeteiket és kevesebbet hibáztak.

Szilassy Zoltán Fotó: Pinti Attila

Az utolsó találkozó pedig jól leképezte a szezonunkat és az elődöntőt is összességében, tudtuk kontrollálni a mérkőzést, de hibáztunk, ők pedig kihasználták ezt. Van egy jó sebességű és jó képességű csapatunk, de túl sokat reszkíroztunk a támadás érdekében és a védekezés iránti felelősség nem volt olyan, mint amilyen kellett volna. Idén azért jött ki ez, mert jóval kompaktabbak voltak az ellenfelek a címvédő ellen, illetve a tavalyi támadójátékunk sokkal hatékonyabb volt. Akkor kevesebb helyzetből is tudtunk több gólt lőni. Idén sokkal több szituációnk, lövésünk volt, ezt mutatják a statisztikák, de rosszabb arányban használtuk ki ezeket.

Az is tény, hogy nem voltunk olyan élesek mint egy évvel ezelőtt. Ez az emberi természet része. Korábban is mondtam, hogy sokkal nehezebb megvédeni egy bajnoki címet mint megszerezni. Mi először voltunk aranyérmesek, ezt is meg kell tanulnunk. Ha Jóisten adja, hogy nyerünk újra, akkor a következő évet jobban tudjuk kezelni.

Ennek a csapatnak, amelyet felépítettünk volt három szezonja eddig és lesz még egy negyedik, mert a játékosok többsége marad velünk. Az első két év nagyon jó volt, amiből az elsőt a járvány megállította, a másodikban elkerültek a bajok és bajnokok lettünk. Abban a két évben egyenletesen jó formát tudtunk nyújtani, kiugró teljesítményekkel és természetes volt, hogy egyszer jönni fog sérüléshullám és a sportforma visszaesése. Nem gépekről beszélünk, hanem emberekről. Decemberben-januárban volt a hullámvölgy, amikor egyszerre hiányoztak a centereink, majd a Brassó elleni első vereségig nyomtunk egy 14 meccses győztes rohanást. Nagyon jó formába lendültünk de ezeknek is vége szokott lenni. Sajnos nem tudtunk olyan konzisztens teljesítményt nyomni mint a Brassó, amely élesebb és éhesebb volt. Mi is nagyon akartunk persze, de az extra emocionális, mentális élesség hiányzott ahhoz, hogy továbbjussunk. A döntőbe két olyan csapat jutott, amit az egész szezonban konzisztens formát hozott.

Góga Attila Fotó: Pinti Attila

Góga Attila: Ugyanazt gondolom én is mint Zoli: mi hullámzóak voltunk, és én úgy szoktam megfogalmazni, hogy nem lobogott úgy bennünk a tűz, mint a tavaly amikor először akartuk elérni a trófeát. Az elődöntő egyébként szinte olyan volt mint a tavalyi, de akkor a korongok befele pattantak, most pedig ők voltak a szerencsésebbek.

Tavaly is ugyanilyen kiélezett volt az elődöntőnk, és akár ott is kieshettünk volna. Akkor nekünk sikerült továbbjutni. Ha akkor nem jött volna össze, lehet, hogy idén lennénk bajnokok.

– A szezon még nem zárult le teljesen, a romániai bajnokságban, még a kisdöntő hátra van. Azért csak a kisdöntő, mert elengedett a GYHK pár nyerhető meccset. Hogy látja így utólag, mennyire volt jó ez a döntés?

Szilassy: Én úgy gondolom, az, hogy megadtuk a lehetőséget a fiataljainknak, hogy ők szerepeljenek ezeken a mérkőzéseken, egyértelműen jó üzenet feléjük. Az U20-as bajnokság összesen 8 meccset jelent. Szükség volt arra, a fejlesztésük érdekében, hogy komolyabb kihívásokat is kapjanak. Hogy tartod őket a rendszerben ha nem adsz nekik lehetőséget?

Fotó: Pinti Attila

Mindemellett ősszel rengeteg mérkőzésünk volt a programban, rotálni is kellett a keretet, és úgy gondoltuk, nem halasztunk meccseket, hogy később ne legyenek emiatt problémáink. Az abszurd, hogy áprilist írunk és még nem zárult le az alapszakasz. És már többször is elmondtam, nem életszerű és mentálisan nem is tud működni, hogy két play-offot játszunk. Simán oda tudtunk volna kerülni a döntőbe ha teljes csapattal megyünk, de odaadtunk több mérkőzést a fiataloknak. Azok a pontok hiányoztak. De ezzel szemben veszítettünk volna az Erste Ligához szükséges energiát, pihenőidőt és esetleg több sérülés lett volna.

Top focicsapatok panaszkodnak, hogy mennyi meccset játszanak, miközben mi rövidebb időszak alatt tudunk le hetven mérkőzést. Ez nem segít a játékosokon, fiatalok fejlesztésen, idősebbek terhelhetőségen.

Természetesen mindenki elsősorban az Erste Ligára fókuszál, mert erre lehet minőségi játékosokat hozni, erre figyelnek az emberek, ennek van marketing értéke.

Nyilván igaz, a román bajnoki trófeának is megvan az súlya, de úgy gondolom, nem döntöttünk rosszul.

– Most már csak a romániai bronzmeccs van hátra. Mi következik utána a GYHK számára?

Szilassy: Nekünk edzőknek most a válogatottakra kell koncentrálnunk. Én a magyar, Attila a romániai szakmai stábjával készül a Bolzano-i vébére. A magyar keret nagy része már együtt van Budapesten, több hetet tudunk együtt dolgozni, lesz több felkészülési meccsünk és ez komoly pozitívum. Egyébként a nemzeti együttes felkészülési programja már hónapok óta tart előre tervezve az edzések felépítését és hasonlókat.

Góga: A mi helyzetünk nem ennyire egyszerű. A romániai bajnokság döntője és kisdöntője még hátra van, és csak utána tudunk közösen dolgozni a játékosokkal. Ezek a meccsek a válogatott felkészülési idejét rövidítik meg. Igazából három napunk lesz közösen dolgozni a finálé és az utazás között. De meg kell jegyeznem, még ez is több, mint amire az utóbbi jó pár éve lehetőség volt. Mindenesetre pozitívan nézünk előre.

Fotó: Pinti Attila

Szilassy: Az élet a GYHK-nál sem áll meg, már január óta zajlanak a háttérmunkák közösen a klub vezetőivel. A csapat legnagyobb része együtt marad, vannak lejáró szerződések, amelyek meghosszabbításán dolgozunk.

Szükség lesz persze ráncfelvarrásra, frissítésre a keretben azért, hogy csak fizikálisan, de játékosállományban, és minden egyéb minden tekintetben erősebben jövünk vissza.

A száraz felkészülési program már megvan, az erőnléti edzőkkel végigbeszéltük a részleteket. Jégre augusztus elejétől megyünk, két vagy három edzőmérkőzésünk lesz. Ezek közül az egyik már biztos, kettőről még egyeztetünk a lehetséges ellenfelekkel. Mindenképpen nálunk erősebb csapatokkal szeretnénk játszani. Mindemellett most először hirdettünk próbajátékot fiatal játékosok számára amire májusban kerül sor, és a száraz felkészülést a nyáron még megszakítjuk Érden a már szokásos képességfejlesztő speciális edzőtáborunkkal. Megy minden a maga útján, ahogy kell.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.