Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Megkezdi menetelését a nemzetközi porondon a Sapientia U23

Székely Sport 2023. január 08., 10:45 utolsó módosítás: 2023. január 08., 10:55

2018-as megalapítása óta szerepel a felnőtt román bajnokságban a Székelyföldi Jégkorong Akadémia legidősebb korosztályos csapata, a Sapientia U23. Az egyetemi csapat a jóval rutinosabb ellenfelekkel szemben is sok emlékezetes pillanatot szerzett, sok jó meccset játszott, de igazán az Európai Egyetemi Jégkorong Liga számít a saját terepének, ahol a következő napokban is hat mérkőzés vár rá.

Megkezdi menetelését a nemzetközi porondon a Sapientia U23
Hat tétmeccset és egy barátságost is játszanak a fiatal székely hokisok Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Fennállásának második szezonjában csatlakozott a Sapientia U23 az Európai Egyetemi Jégkorong Ligához. A szlovák, lengyel, cseh csapatokat felvonultató versenysorozat azokat a gárdákat tömöríti az egyes országokból, amelyek az amerikai egyetemi sport mintájára működnek, vagyis kettős karriert kínálnak játékosaiknak. Ez azt jelenti, hogy a versenysport mellett külön hangsúlyt fektetnek a felsőfokú tanulmányok támogatására is. Ennek megfelelően egyetemi ligában olyan játékosok léphetnek jégre, akik aktív egyetemi jogviszonnyal rendelkeznek.

Mivel a ligában fejlett hokinemzetek képviselői vesznek részt, ezért a Sapientia U23 egy igencsak technikás mezőnyben fejlődhet.

Ugyanakkor valós kihívást jelentenek ezek a mérkőzések, ugyanis nem kell azzal a hátránnyal megküzdeni, ami a felnőtt ellenfelekkel szemben fizikálisan, illetve tapasztalatban jelentkezik.

Az előző idényben a Sapinak sikerült rájátszásba jutni, a negyeddöntőben a lengyel Oświęcimmel találkozott. A két nyert mérkőzésig tartó párharcban ugyan aktívabb volt a székelyföldi gárda, de végül a 2-1-es összesítéssel az ellenfél jutott tovább.

A mostani szezon első kiutazásán hat meccset játszik az egyetemi csapat, amelyek közé egy Győr elleni barátságos meccs is beékelődik.

A közeljövőben a Széchenyi István Egyetem is csatlakozni szeretne a ligához. Ennek jegyében több leendő ellenfelével barátságos mérkőzést vív a győri gárda, közben pedig tétmeccseknek is otthont ad a város, így a Sapientia U23 is két kivételtől eltekintve itt játssza le a meccseit.

A Sapi először a Nyitra ellen teljesíti az alapszakasz mindkét találkozóját, majd a Zsolna, a Győr és a tavalyi bajnok Trencsény következik. Szombaton utazik tovább Csehországba, hogy a prágai Károly Egyetem csapatával is kétszer csapjon össze. A mostani ellenfeleken kívül a bajnokság mezőnyéhez tartozik még a Besztercebánya, az Oświęcim és a Kassa is, akikkel szemben szintén egy oda-vissza kört kell teljesíteni.

A magyar-cseh túra programja:
Január 9., 19 óra: Sapientia U23–Nyitra
Január 10., 19 óra: Nyitra–Sapientia U23
Január 11., 14 óra: Zsolna–Sapientia U23
Január 12., 19.30: Győr–Sapientia U23 (barátságos mérkőzés)
Január 13., 14 óra: Sapientia U23–Trencsény
Január 15., 21 óra: Prága–Sapientia U23
Január 16., 14 óra: Sapientia U23–Prága

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.