Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hokiműhely létesül a Gyimesekben

Dobos László 2023. december 18., 12:00

Új központtal bővül a 2016-ban alapított Székelyföldi Jégkorong Akadémia. Az akadémia közleménye szerint a Gyimesekben létesül az új műhely, amelynek célja, hogy korcsolyaoktatást és hokis képzést nyújtson a három gyimesi településen élő gyerekeknek.

Hokiműhely létesül a Gyimesekben
Galérianézet
A gyimesközéploki Hidegsége idén február jégpálya létesült. Helyi forrásokból, önkéntesek működtették Fotó: Balla László/ Loki SE

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SzJA) tevékenysége eddig nyolc központban zajlott: Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Alcsíkon, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Felcsíkon és Gyergyószentmiklóson. A lista most a Gyimesekkel bővül.

A SZJA vezetői az elmúlt hét végén a három gyimesi település, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk polgármestereivel, illetve helyi sportszervezőivel tárgyaltak. „Az egyeztetés célja az volt, hogy a legalapvetőbb elvi és gyakorlati kérdésekben olyan döntés szülessen, amely minden résztvevő számára hosszú távon is előnyös, és a Gyimes-völgyében élő gyerekek fejlődését szolgálja.

Fotó: Balla László/ Loki SE

A gyimesi szervezett jégkorong nem tekint vissza hosszú múltra, azonban a vezetők, illetve sportszervezők lelkesedése garancia arra, hogy hasonló sikertörténet kezdetén vagyunk, mint amilyent például Marosvásárhelyen vagy Székelyudvarhelyen tapasztaltunk az elmúlt években.

Mindhárom község vezetője, Pap Imre, Gergely Károly és Olteán Péter határozottan úgy vélekedett, hogy az együttműködés révén egy széles rétegeket érintő pozitív változást érhetünk el, ezért partnerei lesznek az Akadémiának” – olvasható a SZJA közleményében.

A hidegségi jégpálya. Természetes jégen korcsolyázhattak Fotó: Balla László/ Loki SE

Gyimesközéplokon, 2022. februárjában Bucur Lóránt és Ambrus Róbert kezdeményezésére – természetes jégen – megtartották az első hokis foglalkozásokat. Ezt követően a Jégvihar mozgalom vállalt szerepet a sportág népszerűsítésében.

A hétvégi megbeszélésen Tánczos Barna, az Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke és Nagy Attila, az SZJA ügyvezetője mutatta be azt a modellt, amelyre a már működő központokban épül a munka.

Jégkorongmérkőzés a hidegségi jégpályán Fotó: Balla László/ Loki SE

Elhangzott, hogy: „A rendelkezésre álló források függvényében akár már 2024-ben felépülhet egy sátortetős műjégpálya valamelyik érintett településen. A létesítmény későbbi fenntartását pedig a három település önkormányzata közösen vállalja majd. Ezzel párhuzamosan a szakmai háttér megteremtése is a feladatok között szerepel. A mozgalmat elindító Bucur Lóránt mellett újabb felkészült szakemberekre lesz szükség, illetve a toborzó tevékenység is elrajtolhat. A tényleges munka azonban már a jégpálya építése előtt elkezdődik. A gyimesi gyerekek autóbusszal járnak a csíkszeredai sátortetős műjégpályára addig, amíg saját otthonuk felépül. Ott az alcsíki központ sportolóival és szakembereivel készülnek közösen, akik jelenleg szintén nem rendelkeznek saját műjégpályával”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.