Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hangolnak a hokiválogatottak a magyar–román ütközetre

Gergely Imre 2022. április 21., 11:23 utolsó módosítás: 2022. április 21., 11:27

Két év szünet után kerül sor újra a nemzetközi jégkorong második értékcsoportjának világbajnokságára. A divízió I/A vébén Ljubljanában Magyarország és Románia is összecsap. A reális célok azonban különbözőek.

Hangolnak a hokiválogatottak a magyar–román ütközetre
Magyarország Ukrajna ellen kezdte meg a felkészülési mérkőzéseinek sorát Fotó: MTI/Vajda János

A két kimaradt világbajnokságot a járvány miatt nem lehetett megrendezni, az ideit pedig az ukrajnai háború teszi rendkívülivé. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség ugyanis kizárta az elitvébéről Oroszország és Fehéroroszország válogatottját, helyükre pedig Franciaországot és Ausztriát „hívta fel” a legjobbak közé, míg a divízió I/A-ba Litvániát „segítette be”.

Így az addigi erőviszonyok alaposan megváltoztak. A két legerősebb rivális feljebb lépésével a házigazda Szlovénia, Magyarország, Dél-Korea, Románia vagy épp Litvánia minden korábbinál könnyebb úton léphet fel az elitbe. Erre reálisan nézve a szlovén, a magyar és a dél-koreai válogatottnak van nagyobb esélye. Ha nem történik óriási papírforma-borulás, akkor hármuk közül kettő örül majd a feljutásnak, míg Románia és Litvánia egymás közt dönti el, hogy ki marad benn ebben az értékcsoportban, illetve melyikük esik ki.

Nekünk, székelyföldieknek különösen érdekes lesz még egy meccs, ahol Magyarország és Románia csap össze a vébé zárónapján. Mindkét oldalon szerepelnek Sportklub- és GYHK-játékosok, és más klubok székely jégkorongozói is. Az eredmények alakulhatnak úgy is, hogy ez az összecsapás dönthet a feljutásról, illetve bennmaradásról, és történhet úgy is, hogy ennek a meccsnek már nem lesz a presztízsen kívül más tétje.

A magyar válogatott kezdte hamarabb a felkészülést Sean Simpson szövetségi kapitány vezetésével, és két mérkőzésen túl is vannak Hetényiék, előbb Ukrajnát győzték le 3–1-re, majd kedden este Szlovéniával szemben maradtak alul 0–3-ra. A vébé előtt még két felkészülési mérkőzést vívnak, pénteken 20 órától Ukrajnával, majd április 28-án 18.15-től Dél-Koreával.

Magyarország bő kerete

Kapusok: Arany Gergely (FTC-Telekom), Bálizs Bence (MAC HKB Újbuda), Hetényi Zoltán (DEAC), Rajna Miklós (UTE).
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói Hoki Klub), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Dániel (UTE), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Scott Macaulay (MAC HKB Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC HKB Újbuda), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Tóth Gergely (MAC HKB Újbuda).
Csatárok: Erdély Csanád, Hári János, Magosi Bálint, Mihály Ákos, Terbócs István (mind az öten Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel, Rasmus Kulmala, Nagy Gergő (mindhárman FTC-Telekom), Sárpátki Tamás, Vincze Péter (mindketten Gyergyói Hoki Klub), Sofron István (SC Csíkszereda), Szita Donát (Amiens), Tóth Richárd (MAC HKB Újbuda), Vas János (HC Presov), Papp Kristóf (Michigan State University). Szövetségi kapitány: Sean Simpson. Edzők: Szilassy Zoltán, Fodor Szabolcs.

A magyar csapat vb-mérkőzéseinek menetrendje: május 3., kedd: Magyarország–Koreai Köztársaság; május 4., szerda: Litvánia–Magyarország; május 6., péntek: Szlovénia–Magyarország; május 8., vasárnap: Magyarország–Románia.

A romániai csapat szerdán este találkozott Lengyelországgal, a Szlovákiában rendezett felkészülési találkozón Mircea Constantin és Albert Zagidullin góljaival meglepetésre 2–0-ra nyert. Előzőleg egy nagyon sima vereséggel indított Japán ellen, 8–2-re diadalmaskodtak a távolkeletiek. Július Pénzeš együttese pénteken 20 órától vívja az utolsó edzőmeccsét Szlovéniával.

A romániai keret

Kapusok:
Patrik Polc, Tőke Zoltán (mindketten Brassói Corona), Onodi Ottó (Galaci CSM).
Hátvédek: Pavlo Boriszenko, Timur Raszulov, Bors Huba (mindhárman (Brassói Corona), Cătălin Berdilă, Jevgenyij Jemeljanenko (mindketten Galaci CSM), Györfy Tihamér, Kozma Zsolt, Ferencz-Csibi Róbert (mindhárman Gyergyói HK), Farkas Tamás (Csíkszeredai Sportklub).
Csatárok: Mircea Constantin (Galaci CSM), Trancă Dániel (Gyergyói HK), Radim Valchař, Roberto Gliga, Molnár Zsombor, Albert Zagidullin és Patrik Machala (mind Brassói Corona), Rokaly Norbert, Rokaly Szilárd, Jevgenyij Szkacskov, Részegh Tamás, Fodor Csanád, Péter Balázs és Eduard Cășăneanu (mind Csíkszeredai Sportklub).
Szövetségi kapitány: Július Pénzeš. Edzők: Nelu Alexe és Góga Attila.

A romániai csapat vb-mérkőzései: május 4., szerda: Szlovénia–Románia; május 5., csütörtök: Románia–Dél-Korea; május 7., szombat: Litvánia–Románia; május 8., vasárnap: Magyarország–Románia.
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.