Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Fényes jövő előtt áll a székelyek nemzeti sportja

Székely Sport 2022. október 19., 18:37 utolsó módosítás: 2022. október 19., 18:52

Az elmúlt néhány évben sem szűkölködött sikerekben a székelyföldi jégkorong, de a mostaninál is nagyobb eredményeknek örülhet a közönség, hogyha beérik az utánpótlásban elvégzett munka gyümölcse. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) indulása óta új lendületet kapott a sportág, ezt tekintjük át a következőkben. A jégkorong utánpótlásával foglalkozó sorozatunk a Korcsolyával születtem címet kapta, mert felénk úgy tartják, minden gyerek korcsolyával a lábán jön a világra.

Fényes jövő előtt áll a székelyek nemzeti sportja
Galérianézet
Az akadémia tevékenysége Székelyföld-szerte 8 központban zajlik. Korábbi felvétel Fotó: Haáz Vince

Nem véletlenül mondják, hogy a jégkorong a székelyek nemzeti sportja. Elég, hogyha felidézzük, hogy mit jelentett a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején egy-egy Székelyföldre kerülő bajnoki cím, Románia Kupa. De hogyha egy Sportklub-Steaua mérkőzés hangulatára utalunk vissza ezekből az időkből, szintén az látszik, hogy a jégkorong errefelé több mint sport. Sokkal inkább a közösség összetartó ereje, a nemzeti identitás alapeleme.

Ezért is volt szomorú az a helyzet, ami a 2010-es évekre előállt a sportágban. Ekkorra nagyon megfogyatkozott a jégkorongozó gyerekek száma, veszélybe került az eredményes múlthoz méltó folytatás. A probléma orvoslását tűzte ki céljául a 2016-ban megalapított Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

Fotó: Haáz Vince

Önmeghatározása szerint a szervezet küldetése, hogy új alapokra helyezze, újjászervezze, és hosszú távon működőképessé tegye a sportágat a térségben.

Az indulás óta a hoki gyakorlásához szükséges kiterjedt infrastruktúra jött létre, ugyanis a Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen elkészült és beüzemelt jégpályák mellett az akadémia négy sátortetős jégpályát épített Sepsziszentgyörgyön, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen. Ezen kívül Karcfalván működtet egy orvosi és metodikai központot, ahol a sportolók célzott fejlesztése mellett a környéken élők egészségügyi támogatása is cél. Mintegy 60 állandó bentlakóval ugyanitt található egy sportkollégium is.

Fotó: Gábos Albin

Az akadémia tevékenysége Székelyföld-szerte 8 központban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Alcsíkon, Csíkszeredában, Felcsíkon, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen zajlik. 5-6 évestől egészen 18 éves korig folyik a képzés. Ennek köszönhetően rövid idő alatt több, mint háromszorosára nőtt a jégkorongozó gyerekek létszáma, a kezdeti 400-ról mára 1300 fölé emelkedett.

Az első években sok külföldi szakember szolgálatait vették igénybe, hogy fontos szemléletbeli, szakmai alapokat sajátítsanak el, de azt mindig hangsúlyozták, egyetlen külföldi képzési módszertan sem másolható le.

Olyan rendszert kell építeni, ami figyelembe veszi a helyi sajátosságokat, igazodik hozzájuk, közben pedig lehetővé teszi a minőségi munkát.

Fotó: Haáz Vince

Az edzésfeltételek mellett a megfelelő szakmai háttér is adott. Az akadémia a képzés során kettős szerepet vállal. Egyszerre próbál a tömegsport és az elit, versenysport előszobája lenni. Ennek megfelelően több ezer gyerek tanul meg korcsolyázni az iskolai tanrendbe illesztve az SZJA szakembereitől.

A legkisebb jégkorongozók esetében sem az a cél, hogy 5-6 éves kortól a profi sportra neveljék őket. A hangsúly azon van, hogy sajátítsák el az alapokat, szeressék meg a sportot, érezzék jól magukat a pályán, és a közösségben. Hogyha mindez adott, a gyerekek az idő előrehaladtával egyre jobbak akarnak majd lenni abban a sportban, amelyet igazán szeretnek.

Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Az életkori sajátosságok figyelembevételére épülő képzési rendszer azért fontos, mert mindenki megtalálhatja a helyét benne. Az is, aki a játék, a mozgás öröméért, a sportág szeretetéért jár edzésre, és az is, aki Európa vagy Észak-Amerika legerősebb ligáiba szeretne egyszer eljutni.

Az elmúlt hétvégén Karcfalván, a Felcsíki Műjégpályán zajlott egy kétnapos torna, ahol szombaton a 6-8 éveseké, vasárnap pedig a 9-10 éveseké volt a főszerep. Hogyha valaki csak egy fél órára is bepillantott a bajnokságra, mindennel találkozhatott, ami a Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenységére jellemző.

Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

A két nap alatt rengeteg, mintegy 450 gyerek fordult meg a jégpályán. Minden kishokis szeme csillogott, lelkes volt, élvezte a játék minden percét, és azt a különleges hangulatot, ami a tornát körülvette. A meccseket figyelve pedig szembetűnő volt, hogy a 6-8-10 éves gyerekek között is rengetegen már egészen magabiztosan mozognak, jól korcsolyáznak, tudatosan kezelik a korongot. A szórakoztató játék során tehát komoly fejlődés, figyelemreméltó teljesítmény is megfigyelhető.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia programjaihoz természetesen továbbra is lehet csatlakozni. Mindenki megtalálhatja a lakhelyéhez legközelebbi központot, ahol a gyereke egészségesen, játszva fejlődhet.

A Korcsolyával születtem sorozat keretében a jövőben igyekszünk beszámolni a székely hoki utánpótlásáról, aktualitásairól.

Jelentkezni a lakhelyhez legközelebbi központba az alábbi telefonszámokon lehet

Csíkszereda: 0747 115 707 (Koncsag Kinga)
Alcsík: 0743 178 449 (Antal László)
Sepsiszentgyörgy: 0742 081 201 (Kernászt Huba)
Kézdivásárhely: 0757 229 497 (Fehér Töhötöm)
Felcsík: 0741 291 657 (Vizi Botond)
Gyergyószentmiklós: 0744 516 716 (Bodó Annamária)
Székelyudvarhely: 0740 395 006 (Sándor Barna)
Marosvásárhely: 0742 658 922 (Kui Csaba)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.