Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Megkérdőjelezhetetlen a fejlődés a marosvásárhelyi jégsportokban

Horváth Bálint Ottó 2023. április 26., 16:21

Szezonzáró sajtótájékoztatót tartott szerdán a marosvásárhelyi műjégpálya edzőcsapata. Az első teljes jeges idényen vannak túl, amely során nagy fejlődésen mentek keresztül a gyerek és ifjúsági jégkorongcsapatok, illetve a korcsolyasport is népszerű lett.

Megkérdőjelezhetetlen a fejlődés a marosvásárhelyi jégsportokban
A marosvásárhelyi műjégpálya edzőcsapata beszámolt a mögöttünk hagyott szezon eredményeiről, tanulságairól Fotó: Horváth Bálint Ottó

Két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által Marosvásárhely és Marosszentgyörgy határában felépített sátortetős műjégpálya,

ahol azóta nagyon sok gyerekkel sikerült megszerettetni a jeges sportokat, és már számottevő eredmények is születnek.

Kui Csaba koordinátor edző örömének adott hangot, hogy az elmúlt időszakban meg tudták tölteni élettel a sátortetős műjégpályát, ami a legfőbb céljuk volt. Hangsúlyozta, több mint 150 jégkorongozó gyerekkel foglalkozik jelenleg a marosvásárhelyi jégkorong-egyesület. „Az első teljes és sikeres szezonon vagyunk túl, szép eredményeket értünk el különböző korosztályokkal, nagyon örülök, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt év munkája. Büszkék és elégedett vagyunk az eredményekkel, figyelembe véve, hogy egy nagyon fiatal klubot alkotunk, hiszen alig két éve indult be a jeges sport Marosvásárhelyen” – jegyezte meg Kui Csaba.

A marosvásárhelyi egyesület több korosztályban volt érdekelt az elmúlt szezonban a jégkorongbajnokságokban, a legkisebbekkel a hat, a legnagyobbakkal a 16 évesek bajnokságában szerepeltek, utóbbiak nem indulhattak ugyan az országos megmérettetésen, de aktívan részt vettek az edzéseken. Kui Csaba rámutatott,

hogy a kisebb korosztályok sem vallottak a szégyent a bajnokságokban, és szép lassan kezdenek felzárkózni a nagy hagyományokkal rendelkező Hargita és Kovászna megyei csapatok mellé.

Kui Csaba kiemelte, komoly edzői csapat kezd kialakulni a marosvásárhelyi klubnál, ami elengedhetetlen annak érdekében, hogy a jövőben tovább fejlődjenek. A koordinátor edző ezután köszönetet mondott a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának, amellyel nagyon jó az együttműködésük és nagyban támogatják őket. Bízik abban, hogy ez a kapcsolat továbbra is virágzó lesz, valamint a Városi Sportklubnak, amely segítségükre van a jégpálya működtetésében.

A jégkorong mellett nagy hangsúlyt fektettek a korcsolyaoktatásra is, ami szintén sikeresen zárult, nagyjából 300 gyerek fordult meg a jégpályán, közülük többen visszamaradtak jégkorongozni, vagy jégtánccal folytatták. A délelőtti órákban lassan, de biztosan kezd beindulni a korcsolyaoktatás az iskolások számára, nemcsak Marosvásárhelyről, hanem a környező településekről érkeznek a gyerekek tanáraik kíséretében, és azt szeretnék, hogy a jövőben minél több tanintézményt bevonjanak ebbe a programba.

Továbbá, bevezették a közkorcsolyázást is, ami szintén egy sikeres kezdeményezés, hétvégenként több száz gyerek, felnőtt, vagy akár idősebb személy is igénybe veheti a jégpályát.

Emellett pedig a jégdiszkó országos szinten egyedülálló kezdeményezésnek számít, péntek és szombat esténként élőzene és pompás megvilágítás várta az érdeklődőket.

Vákár Lajos a legtöbbet az U14-es és az U16-os jégkorongcsapatokkal foglalkozott, elmondása szerint sikerült fejlődni az előző idényhez képest. Leginkább emberileg próbálják nevelni a fiatal játékosokat, nemcsak a sporttal kapcsolatos tevékenységekre figyelnek, hanem próbálják az életre is felkészíteni őket, hiszen köztudott, hogy aki csapatban játszik, óriási pluszt kap, amit a későbbiekben fel tud majd használni.

Az U14-es korosztályban 20 játékos plusz három kapus vett részt az elmúlt szezonban, U16-ban viszont önhibájukon kívül nem tudtak indulni a bajnokságban, de reméli, hogy a következő idényben már ott lesznek a rajtnál és kigyűl a kellő létszámú játékos is.

A kapusok felkészítéséért felelős Nadina Niciu úgy véli, látszik a fejlődés a gyerekek számának növekedése és az egyre jobb eredmények szempontjából is, és kiemelte az U14-es korosztályban a kapus Székely Mihályt, aki teljesítményével nagyot lépett előre az elmúlt szezonban.

A kisebb korosztályok (U10 és U12) edzőjeként dolgozó Madaras László közölte, a gyerekek és a szüleik is egyre kitartóbbak, ezt tekinti valódi eredménynek és előrelépésnek, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire meg tudták szerettetni velük ezt a sportágat. Mint mondta, ezek az előkészítő korosztályok, ami felkészíti őket az igazi hokira, és reméli, hogy az elmúlt két év lendületéből a jövőben sem veszítenek.

Kun László, a gyorskorcsolya és a műkorcsolya szakosztály edzője kiemelte,

a korcsolyasport egyre népszerűbb és most veti meg a lábát a városban, az elmúlt idényben 100–120 gyerekkel dolgoztak.

Az eredmények magukért beszélnek, hiszen az első teljes szezonban gyorskorcsolyában egy első, egy harmadik és két negyedik helyet szereztek a csíkkarcfalvi országos bajnokságokon, és bízik abban, hogy jövőben is folytatni tudják ezt az eredménysorozatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.