Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Bármi is megtörténhet dél-tiroli hokivébén

Gergely Imre 2024. április 27., 11:50

Két év után újra lesz Románia–Magyarország összecsapás a divízió I/A jelű jégkorongvébén, amely az utóbbi idők legizgalmasabbjának ígérkezik. A csapatok között csak minimális különbségek vannak. A tornán a Székely Sport tudósítói is jelen lesznek.

Bármi is megtörténhet dél-tiroli hokivébén
Galérianézet
Május 1. a hoki ünnepe is lesz Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

Szlovénia végez az élen, Magyarország boldog feljutó a második helyen, Olaszország bronzérmes, Japán a negyedik, Románia az ötödik, tehát benn marad a divízió I/A-ban, Dél-Korea pedig kiesik. Ez egy olyan jóslat, amit könnyű előre kimondani, de azért senki ne rohanjon a fogadóirodába és rátenni erre házat, autót, feleséget. Ezen a vébén ugyanis bárki bárki ellen győzhet, ha az adott hatvan percben éppen jobb formát mutat.

Székelyföldről nézve természetesen két csapat teljesítményére figyel mindenki, Romániára és Magyarországra.

Az utóbbi évek legerősebb kerete gyűlt össze a romániai válogatottnál Fotó: IIHF.com

A nagy többségében székelyek által alkotott romániai válogatott jelenleg tényleg a legjobb, amit Dave MacQueen szövetségi kapitány összerakhatott. Vannak persze olyanok, mint például Daniel Trancă, vagy Becze Tihamér, akiknek helye lenne a csapatban, de ők a korábbi évek hisztériái miatt nem vállalják a válogatottban való szereplést. De akik ott lesznek, azok a jelenlegi romániai állampolgársággal rendelkező játékosokból összeállítható legjobb keretet alkotják. Talán egy-két posztra lehetett volna másokat behívni, de lényegesen nem változott volna a csapat erőssége, potenciálja.

Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

Fontos erősítés a honosított finn Matias Haaaranen, aki az Erste Liga egyik legjobb hátvédje, és a visszahonosodásának köszönhetően Imre Patrik is először játszhat vébén.

Ilyen erős mezőnyben a romániai együttesnek a bennmaradás kiharcolása lehet a célja (ehhez egyetlen győzelem is elég lehet), de az sem zárható ki, hogy akár a dobogóra is odaérhet.

A magyar szurkolók mellett a csehországi elitvébé rendezői sajnálták a legjobban, hogy a múlt évben a sorsdöntő meccsen büntetőkkel alulmaradt Magyarország Ausztriával szemben. A magyar tábor jelenléte ugyanis nagyszerű hangulatot hozott volna a legnagyobbak tornájára és nyilván az eladható sörök száma sem lett volna elenyésző. Azonban így a bolzanói, vagy ahogy a németül beszélő helyiek mondják, a bozeni vendéglátósok örülhetnek a várhatóan több száz piros-fehér zöld szurkolók jelenlétének.

A magyarok felkészülési mérkőzésen legyőzték az olaszokat Fotó: Vörös Dávid

Ez a tábor lehet az a plusz erő, ami Háriéknak segíthet az adott mérkőzés megnyerésének. A nagy eredmény az első vagy második hely megszerzése lenne a négy székelyt, azaz Sofron Istvánt, Mihály Ákost, Fejes Nándort és Sárpátki Tamást is felvonultató csapatnak. Azonban ehhez mind az öt mérkőzésen csúcsformát kell nyújtani a Sparkasse Arénában. Bármilyen megingás, egy-egy gyengébb egyéni teljesítmény végzetes lehet.

Az ellenfelek, Dél-Korea

Az ázsiai csapat sorozatban hatodik alkalommal vesz részt divízió I/A világbajnokságon. Tavaly a negyedik helyen végeztek Nottinghamben. Hagyományosan gyors és technikás csapatuk van, amely mindenkit meg fog izzasztani.

Japán

A japánok nyolc év után térnek vissza az A csoportba. Tavaly erődemonstrációval igazolták, hogy ismét felszálló ágban vannak: ötből öt győzelem a divízió I/B csoportban, 29 lőtt és mindössze 10 kapott góllal. Nemrégiben az olimpiai selejtező tornán Budapesten legyőzték Magyarországot, ez azért jelzés értékű.

Olaszország

A házigazdákat több okból is fűtheti a bizonyítási vágy: egyrészt saját közönségük előtt harcolhatják ki a feljutást az elitbe (nagy csalódás volt számukra, hogy tavaly elmaradt a menetrendszerű visszajutásuk). Másrészt, mert 30 éve nem rendeztek jégkorong-világbajnokságot Olaszországban. Ennek alapján és a papírforma szerint is ők az esélyesek az első két hely valamelyikére. Azonban múlt héten Sofronék is megmutatták, hogy ezen a szinten nincs olyan, hogy papírforma.

Szlovénia

A szlovének tavaly úgy estek ki az csoportból, hogy egy pontot sem szereztek, de óriási blamázs volna számukra, ha most azonnal nem is lifteznének vissza. Rengeteg jó és tapasztalt játékosuk van, legtöbben az ICEHL-ben játszanak, és miután Jan Urbas, Ziga Jeglic és Miha Verlic számára pénteken véget ért a DEL-döntője, minden bizonnyal ott lesznek ők is a vasárnap kezdődő tornán. Legnagyobb sztárjuk, Anze Kopitar azonban NHL-es elfoglaltságai miatt nem lesz ott. Egy jó nagy fokkal kiemelkednek a mezőnyből, de van öt csapat, amely mind ugyanúgy gondolja, hogy némi szerencsével akár megfoghatja őket.

Nagyon izgalmas világbajnokságnak nézünk elébe, ahol a Székely Sport tudósítói is jelen lesznek, napi beszámolókkal, érdekességekkel, exkluzív interjúkkal számolunk be a történtekről.

Bízunk abban, hogy május elseje kapcsán nem cirkuszokról kell írnunk.

Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

A romániai és magyar válogatott programja
Április 28, vasárnap: 17 órától Japán–Magyarország, 20.30-tól Románia–Olaszország.
Április 30, kedd: 13.30-tól Szlovénia–Románia, 17 órától Magyarország–Dél-Korea.
Május 1., szerda: 13.30-tól Magyarország–Románia.
Május 3., péntek: 13.30-tól Dél-Korea–Románia, 20.30-tól Olaszország–Magyarország.
Május 4., szombat: 13.30-tól Románia–Japán, 20.30-tól Magyarország–Szlovénia.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.