Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A Kanada elleni játék optimizmust adhat a magyar válogatottnak

Gergely Imre 2023. május 11., 16:48

Magyarország jégkorong-válogatottja már Finnországban készül az elit világbajnokságra, ahol szombaton elsőként a dánokkal csapnak össze Háriék. Szilassy Zoltán, a nemzeti együttes egyik edzője szerint van okuk az optimizmusra.

A Kanada elleni játék optimizmust adhat a magyar válogatottnak
Galérianézet
A magyarok kedden csaptak össze Kanadával Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Lezárult a felkészülési időszak, hogyan látta az elmúlt heteket?

– Jó hosszú volt, sok mérkőzéssel. A szokásosnál több meccsünk volt most lekötve, ami azért volt jó, mert voltak játékosok, akik számára már hamarabb lezárult a klubszezon, mint másoknak és ezáltal jó volt nekik, hogy tudtak edzeni.

A mérkőzések pedig ahogy haladtunk előre az időben úgy erősödtek az ellenfelek erőssége és az erőszintünk is növekedett.

Az első két hét Miskolcon főleg a fizikai felkészítés jegyében zajlott, rengeteg test test elleni gyakorlattal és utána Kevin Constantine szövetségi kapitány egyre inkább belement a játékrendszer részleteibe.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tananyag már augusztustól ment folyamatosan a fiúknak. Vizsgázniuk is kellett a megtanult anyagból.

Ezek az elméleti dolgok videó formában is megjelentek, a saját meccseinkből, és magasabb szintről egyaránt. Rengeteg elméleti foglalkozás volt. Ennek azért van jelentősége, mert olyan ellenfelekkel fogunk játszani, mint Kanada, akikkel kedden találkoztunk és valószínű, hogy túlnyomó részben korong nélküli játék lesz a jellemző.
Nagyon jól kell tudnunk játszani a koronggal, amikor az megvan. Nagyon jól kell tudnunk menedzselni, megtartani és használni. Korong nélkül pedig nagyon strukturáltnak kell lennünk.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

– A felkészülés vége, a Kanada elleni meccs már igazán jó volt...

– Igen mi is így láttuk. És amikor a mérkőzés után kezet fogtunk és beszélgettünk a kanadai edzőkkel, gratuláltak és elmondták, hogy nagyon jól strukturált rendszerbe szervezett csapat vagyunk. Ez a visszajelzés nyilván nagyon jól esett. Sőt jó visszajelzést kaptunk a kanadai játékosoktól is. Jake Middleton, a Minnesota Wild hátvédje közeli barátja a GYHK játékosának, Devin Didiomete-nek és a meccs után írt egy SMS-t neki, hogy hallod, haver, ezek nagyon jól játszanak, jól korcsolyáznak...

És valóban, Kanada ellen tényleg jól korcsolyáztunk és nem csak egyes szakaszaiban a meccsnek, hanem hosszú távon jól dolgoztak, jól korcsolyáztak a fiúk együtt a kanadaiakkal. Sőt több minőségi helyzetünk volt, mint az ellenfélnek. De persze NHL-es játékosokról beszélünk, nagyobbak, erősebbek, akik kevesebb helyzetből is többet tudtak belőni. De ettől függetlenül sokat kompenzáltunk a különbségből lelkesedésünkkel, korcsolyázásunkkal.

Szóval, alapjában véve nem nézett ki rosszul az utolsó felkészülési meccs.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Mennyire volt nehéz összeállítani a végleges utazó keretet?

– Mindig sok beszélgetés, óriási mennyiségű elemzés után dől el, hogy ki marad. Nehéz kiválasztani, rengeteg nézőpontot kell elemeznünk.

Nem voltak egyszerű döntések, de ez is mutatja, hogy a magyar hokinak jóval nagyobb a mélysége, mint volt régen.

Kényszerű kimaradók is voltak, Sárpáti Tamásnak nagy esélye lett volna bekerülni a vébé keretbe, ha nem sérül meg újra és Rajna Miki is megsérült a végén..

– Jön az első meccs a dánok ellen...

– Nagyon részletes videóanyag készült Dánia játékáról. Az alapjátékukat is nézzük, a speciális játékot, emberelőnyt, emberhátrányt, bulihelyzeteket, korongkihozatalukat. Ezeket mind maximálisan kivesézzük. A legjobban szeretnénk az edzői munkát elvégezni, hogy minél részletesebb képet adjunk az ellenfélről a fiúknak, hogy ezzel is segíthessük őket.

{P5}

– Nyilván a bennmaradás a cél, más nem is lehet, de hány ponttal lenne elégedett?

– Nem szoktam ezen gondolkodni, mindig a soron következő meccsel foglalkozunk. Dolgozunk keményen, tartjuk a struktúránkat és meglátjuk, mire lesz elég. Úgy gondolom, a Kanada elleni teljesítmény optimistává tehet minket a tekintetben, hogy jó eredményt tudjunk elérni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.