Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Egy elnök van, nem kettő – állítja a nemzetközi hokiszövetség

Dobos László 2023. szeptember 07., 12:08 utolsó módosítás: 2023. szeptember 07., 13:43

Hivatalos levelet küldött Romániába a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) főtitkára. Az átíratott a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) volt és jelenlegi elnökének, Alexandru Hălăucának és Nagy Attilának címezte.

Egy elnök van, nem kettő – állítja a nemzetközi hokiszövetség
Megerősítették, Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség elnöke Fotó: Gábos Albin

Határozott állásfoglalást közölt a Nemzetközi Jégkorong-szövetség a Román Jégkorong-szövetségnél uralkodó állapotokról. A 2023. szeptember 6-án keltezett átiratban Matti Nurminen főtitkár osztotta meg az IIHF hivatalos álláspontját a Román Jégkorong-szövetség körül kialakult bizonytalanságok kapcsán. A levél címzettje a korábbi és az új elnök, Alexandru Hălăucă és Nagy Attila.

Matti Nurminen szerint az általuk lefolytatott vizsgálat, a rendelkezésre álló dokumentumok, illetve az RJSZ szabályzata alapján az április 6-i közgyűlés határozata érvényes. Eszerint a Román Jégkorong-szövetség elnöke Nagy Attila. Az IIHF hivatalos érvelése szerint az új vezetőség szeptember 21-re várható bírósági regisztrációja csak egy adminisztratív formaság, ennek hiánya nem jelenti azt, hogy ne történt volna vezetőségváltás a szövetség élén. Az FRHG statútumának 36. bekezdése ugyanis leszögezi, hogy a közgyűlés határozatai a közgyűlés által meghatározott időponttól számítva hatályosak, és kötelező érvényűek. Az új vezetőséget április 6-án választotta meg a közgyűlés, így az IIHF álláspontja szerint a bíróságnak adminisztratív kötelessége, hogy regisztrálja azt.

Ide kapcsolódó hír, hogy hétfőn, szeptember 4-én Elisabeta Lipă, a a Román Országos Sportügynökség vezetője fejezte ki egyértelműen, hogy az április 6-án megválasztott tisztségviselőket ismeri el, csütörtökön pedig a Nemzetközi Jégkorong-szövetség fogalmazta meg ugyanezt.

Ezzel kapcsolatban Nagy Attila Ferenc azt nyilatkozta, hogy egyre közelebb vannak ahhoz, hogy végre visszatérjen a normalitás a romániai jégkorongba. „Szeretném megköszönni mindazoknak a klubvezetőknek, sportvezetőknek, szakembereknek, edzőknek, játékosoknak, kollégáknak, akik az elmúlt hónapokban velünk együtt dolgoztak azért, hogy egy átlátható, fejlődő jégkorongéletet építsünk. Köszönöm mindazoknak, akikkel egy csapatot alkotva közösen küzdöttünk a választások megnyeréséért.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) levele Fotó: Forrás: IIHF

Nehéz körülmények között, szűkös erőforrásokkal is sikerült a legfontosabb problémákat megoldanunk. Ez bizakodásra ad okot a jövőre nézve”

– fejtette ki Nagy.

Dupla versenykiírás

Romániai hokis berkekben nagy visszhangot és megbotránkozást keltett, hogy két bajnoki kiírás jelent meg. Az Alexandru Hălăucă által dirigált korábbi vezetőség is elkészített egy bajnokságot, akárcsak a Nagy Attila Ferenc vezette új elnökség is.

Az országban nyolc csapat vett részt a 2022-2023-as pontvadászatban: a Bukaresti Steaua, a Galaci CSM, a Bukaresti Sportul Studențesc, a Brassói Corona, a Háromszéki Ágyúsok, a Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói HK és a Sapientia U23.

A Nagy Attiláék által kiírt bajnokságba egyedül a Sportul Studențesc nem nevezett, így az hétcsapatos. A Hălăucă-féle megmérettetésen nem vesz részt a Háromszéki Ágyúsok, a Sapientia U23 és a Gyergyói HK, tehát az ötcsapatos lenne.

Érdekesség, hogy a Csíkszeredai Sportklub, a Bukaresti Steaua, a Galaci CSM és a Brassói Corona mind a két pontvadászatba benevezett...

Míg a Nagy Attila által irányított szövetség a klubok közreműködésével egy előrelátó, mindenki által elfogadható és kiszámítható bajnoki versenykiírást közölt, addig az Alexandru Hălăucă-féle régi szövetség követte az elmúlt évek hanyagságát: a román bajnokikat rászervezték az Erste Liga-mérkőzésekre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.