Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Belenéztünk a varázsgömbbe – szerintünk ezeken a helyeken zárnak a székely hokicsapatok

Székely Sport 2023. január 17., 13:51 utolsó módosítás: 2023. január 17., 13:52

Megvizsgáltuk az eddigi szerepelésület, tevékenységüket. Górcső alá tettük, mi várható a hátralévő szezonban. A Székely Sport szerkesztői megtippelték, hol végeznek az együttesek. Vajon bejönnek a jóslatok?

Belenéztünk a varázsgömbbe – szerintünk ezeken a helyeken zárnak a székely hokicsapatok
Galérianézet
Címvédés, dobogó, kiesés. Mi ezt látjuk Fotó: Pinti Attila

Indítsuk a sort azzal a csapattal, amelyik az elmúlt kiírásban minden vitt. A Csíkszeredai Sportklub jelenleg nagyon nincs jó helyzetben, csalódást keltően szerepel az idei szezonban az Erste Liga címvédő, a romániai bajnok és a Románia Kupa őrzője. Míg a múlt évben nagy fölénnyel nyerték az Erste Liga alapszakaszát, így elsőként választhattak ellenfelet, most azért kell harcolniuk, hogy egyáltalán bekerüljenek a rájátszásba. Idén az első 6 helyezett szereplése biztos a negyeddöntőben, a 7-10. helyezett közül kettő pedig egy 3 győzelemig tartó párharc megnyerése után érhet oda.

A Sportklub jelenleg a 6. rájátszást érő pozíción áll, de nagyon nagy harc zajlik a még elérhető 5 és 6., azaz az utolsó két befutó helyért. Az első két helyezett kiléte már biztosra vehető (a GYHK, és a BJA előnye már behozhatatlan, a 3-4. helyen álló és egyaránt 58 pontos Brassó és DVTK pedig csak matematikailag érhető be, reálisan nézve már nem).

Fotó: Veres Nándor

Egy külön bajnokság folyik tehát a DEAC (49 pont/32 mérkőzés), a Sportklub (48/31) és a Ferencváros (46/30) között. Az UTE, a DAB és a FEHA19 már kiszállt ebből a küzdelemből, ők biztosan kvalifikációra kényszerülnek.

A három rivális közül a Sportklubnak némileg könnyebb a sorsolása, kétszer játszanak a FEHA19-el, egyszer az UTE és egyszer a Dunaújváros vendégeként. Sorsdöntő lehet a szombati Ferencváros – Sportklub rangadó, amely egy döntővel is felérhet ebben a küzdelemben.

Nem segíti a Sportklub helyzetét az sem, hogy újonnan igazolt játékosok bővítették ugyan a keret létszámát, de az Erste Liga pontrendszer szabályai miatt Tom Coolen vezetőedző így sem küldhet fel a mérkőzésekre 4 teljes sort. A rájátszásban pedig a pad hosszúsága is nagyon jelentős tényező.

Mindemellett még jónéhány meccset kell játszania a kék-fehéreknek a romániai bajnokság alapszakaszában is. Könnyen meglehet, hogy ott is plusz köröket kell még futniuk az elődöntőbe jutásért.

Jóslatunk nem derülátó

A Sportklub bekerül mindkét versenykiírás rájátszásba, de nem látszik úgy, hogy mindkét sorozatban megvédhetné címeit. Sőt...

A Székely Sport tippje: a Csíkszeredai Sportklub bronzérmes lesz a román hokibajnokságban, illetve az Erste Ligában a negyeddöntőben búcsúzik.
Ez a GYHK idénye lehet

Magabiztosan vezeti a jégkorong Erste Liga és a román hokibajnokság alapszakaszának rangsorait a Gyergyói Hoki Klub. A piros-fehéreknek stabil az anyagi háttere, bő a kerete, a legjobban alkalmazkodott az Erste Ligában bevezetett új pontrendszerhez. Kemény az idegenlégiósok szekciója, akikhez nagyon erős hazai mag társul, és az anyagi támogatás mellett lelkes szurkolótábor segítségére számíthat a hazai és az idegenbeli mérkőzéseken is.

Fotó: Veres Nándor

Szilassy Zoltán csapatának az Erste Ligában öt mérkőzése van hátra: kettő-kettő a sereghajtó FEHA19 csapatával, illetve a Dunaújvárosi Acélbikákkal, ezeket minden bizonnyal simán hozza. Január 22-én pedig a Budapest JAHC elleni rangadón felteheti a pontot az i-re, alapszakaszgyőztesként várhatja a negyeddöntős választásokat.

A román bajnokságban is döntőbe várjuk a Gyergyói HK együttesét, de ott lehet, ott a helye a még programra váró Román Kupa fináléjában is.

Eddigi eredményeinek, a klub komolyságának elismerése, hogy a Gyergyói Hoki Klub az Erste Liga mezőnyéből egyedüliként, és egyben első romániai klubként felvételt nyert az Alliance of European Hockey Clubs szervezetbe, az Európai Jégkorongklubok Szövetségébe.

Gyergyószentmiklós hokicsapatai – Vasutas, GYMTE, Spartak, Haladás, Lendület vagy Progym – eddig két harmadik és egy második helyet szereztek a romániai jégkorong-bajnokságokban, az Erste Ligában pedig a legjobb négy közé jutás volt eddig a legjobb eredmény. Az lenne a meglepetés, ha ezeket az eredményeket idén tavasszal nem tudnák túlszárnyalni.

Döntő és döntő

Az eddig mutatott játék alapján azt jósoljuk, hogy meglepetés lenne, ha a 2022–2023-as Erste Ligában, illetve a román bajnokságban is nem a Gyergyói HK jutna a döntőbe, ahol a közel 75 éves gyergyószéki hoki legnagyobb sikerét érheti el.

A Székely Sport tippje: a Gyergyói Hoki Klub duplázik, aranyérmes lesz a román hokibajnokságban, illetve az Erste Ligában is.
Meglepetések lesznek még, csoda azonban nem

A Háromszéki Ágyúsok már az elmúlt idényben a legjobb négybe kerülést tűzték ki romániai bajnokságban, ami akkor nem sikerült, de idén ezt már mindenképpen szerették volna elérni. Ez elvileg még meg is lehet, de ezt a középszakasz selejtezőiből érhetnék el. Idén ez már a tavalyinál is nehezebb kihívás lesz.

Fotó: Veres Nándor

Ennek fő oka a Bukaresti Steaua megerősödése.

A fővárosiak nagy valószínűséggel ott lesznek az első háromban az alapszakasz végén – ahol ott lesz a Gyergyói Hoki Klub is. Hogy ki lesz a harmadik a felsőházban az még kérdéses, de az már biztosnak látszik, hogy a Brassó–Sportklub–Galac hármasból két csapat le fog erről maradni, és így az Ágyúsoknak két kemény ellenféllel kell majd megharcolniuk az egyetlen továbbjutó helyért.

Ugyan a háromszéki együttes már okozott pár nagy meglepetést, nyert mindhárom Erste Ligás csapat és a Galac ellen is, de az már igazán a csoda kategória lenne, ha a mostani erőviszonyok szerint sikerülne bejutni az elődöntőbe. Az is biztos viszont, hogy Molnárék ellen mindenkinek alaposan meg kell majd izzadni a pontokért.

A Székely Sport tippje: Pelle Torstensson csapata nyer még nagy meccseket papíron erősebb riválisokkal szemben, (erre a hétvégén máris lehetősége lesz Galac ellen) de ebben a szezonban az 5-6. hely valamelyikén fog végezni.
A tapasztalatszerzés a cél

A fiatal székelyföldi csapat célja az, hogy fiatal játékosai megtapasztalják a felnőtt hoki színvonalát. Az együttes két fronton érdekelt, a román bajnokság mellett az európai hokiligában (EUHL), ahol szintén a tapasztalatszerzés a cél, illetve a legjobb négy közé jutás, amit jóslásunk szerint az EUHL-ben el is ér a felcsíki központtal rendelkező gárda.

Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

A Sapientia csapatára épül az a romániai válogatott, amely részt vesz az áprilisban Csíkkarcfalván zajló Egyetemi Jégkorong Világkupán, ahol Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Románia gárdái szerepelnek.

A Székely Sport tippje: az utóbbi évek egyik legerősebbikje az idei nyolccsapatos román hokibajnokság, amelyben a hetedik helyen végez majd a Sapientia U23 együttese.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.