Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Átadták a GYHK meccsén gyűlt összeget, hetvenöt prosztatarákszűrést végezhetnek el

Székely Sport 2022. november 23., 15:38 utolsó módosítás: 2022. november 23., 18:21

A vasárnapi Gyergyói Hoki Klub–Brassói Corona jégkorongmérkőzésen gyűjtést és tombolasorsolást is rendeztek. A házigazda csapat ugyanis csatlakozott a Movember nemzetközi akcióhoz, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a rákszűrés fontosságára. A begyűlt összeget szerdán délben adták át a gyergyószentmiklósi kórház menedzserének és a prosztatarákszűrést végző szakorvosnak.

Átadták a GYHK meccsén gyűlt összeget, hetvenöt prosztatarákszűrést végezhetnek el
Brance Orbán csapatkapitány és Christopher Bodó csatár adta át az összeget Fotó: Barabás Orsolya

Sikeres volt a GYHK megmozdulása, aminek több célja is volt. A jégkorongozók több fórumon keresztül hívták fel a férfiak figyelmét arra, milyen fontos az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése, valamint a prosztatarákszűrésen való részvétel. Emellett a vasárnapi Corona elleni találkozón tombolasorsolást tartottak, hogy a begyűlt összeggel a gyergyószentmiklósi kórház elindíthassa a prosztatarákszűrő programját.

Brance Orbán csapatkapitány és Christopher Bodó csatár szerdán délben a gyergyószentmiklósi kórházban adta át az összegyűlt pénzt Fülöp Enikőnek. Az intézmény menedzsere elmondta, hogy nem csak az összegnek van jelentősége, hogy ezzel el tudják kezdeni a régóta tervezett prosztatarákszűrő programot, hanem annak is, hogy a közkedvelt hokicsapatnak és játékosainak a kampánya során sokan felfigyeltek, és máris vannak, akik regisztráltak a december 5-én induló rákszűrő programra.

Fotó: Barabás Orsolya

A jégkorongozók 6800 lejt adtak át, az összeget a csapat orvosa, az eseményen jelenlévő Dr. Benedek Csaba 7000 lejre egészítette ki, így a rákszűrő programot lebonyolító szakorvos, Dr. Lukács Zoltán elmondása szerint 75 férfit tudnak megvizsgálni, és a jelentkezők ezért a szűrésért nem kell fizessenek.

Az urológus felhívta a figyelmet, hogy 50 év felett minden férfinak jelentkeznie kellene erre a szűrésre, mert sok esetben, amikor már orvoshoz kerülnek a betegek, áttétjeik vannak, és nehéz segíteni rajtuk.

Nagy segítség ez a pénz, és külön öröm, hogy a kedvenc hokicsapat támogatásának köszönhetően gyűlt össze. Arra biztatom a Gyergyó-medencében élő férfiakat, mielőbb jelentkezzenek a szűrővizsgálatra”

– hangsúlyozta.

A két jégkorongozó a kezdeményezés eredetéről beszélt, hogy az ilyen akcióknak világszerte nagy hagyománya van a hokicsapatoknál. Továbbá a GYHK játékosai azért növesztették meg a bajuszukat is, mert összefügg a mozgalommal. Örömüket fejezték ki, hogy ezzel az összeggel hozzá tudnak járulni, hogy több mint 70 férfi részt vehessen a prosztatarákszűrésen, és mindenkit arra buzdítottak, hogy éljenek a lehetőséggel.

Fülöp Enikő kórházmenedzser elmondta, egyelőre addig tudnak szűrővizsgálatot végezni, amíg van rá pénzügyi fedezet, de reméli, hogy sikerül további forrásokat is szerezni erre a célra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.