Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A nemzetközi hokiszövetség díjazta a csíkszeredai Varga Dezsőt

Dobos László 2024. május 26., 21:42 utolsó módosítás: 2024. május 26., 21:44

A Csehországban zajló jégkorong-világbajnokságon díjazták a csíkszeredai Varga Dezsőt, aki a „kis hokis nemzeteknek” fenntartott Richard „Bibi” Torriani-díjat kapta meg, és bekerült a Hírességek Csarnokába.

A nemzetközi hokiszövetség díjazta a csíkszeredai Varga Dezsőt
Galérianézet
Korabeli felvétel, balról Varga Dezső Fotó: Dobos László archívuma

A ma 85 éves Varga Dezső nem utazott el Csehországba, a díjat Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) elnöke vette át.

">

A székelyföldi születésű játékos a román válogatottal három olimpián (1964, 1968, 1976) és tizenhét világbajnokságon szerepelt, köztük 1977-ben, Bécsben az A csoportos tornán is, ahol tíz mérkőzésen 4 pontot (2 gól, 2 gólpassz) gyűjtött. 1969 és 1975 között ő volt a romániai válogatott csapatkapitánya. Varga 1979-ben vonult vissza a Bukaresti Steauától.

Nagy Attila (balról) vette át Varga Dezső díját Fotó: IIHF

Jelenleg visszavonultan él Csíkszeredában, a sportágtól távol tartja magát, nem jár hokimérkőzésekre, a sajtónak nem nyilatkozik.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) közleményben rámutat, hogy a téli olimpiai játékok történetében Románia négy ötkarikás tornán szerepelt.

Varga Dezső a négyből három alkalommal (1964, 1968, 1976) játszott, ő az egyetlen romániai jégkorongozó, aki ezt elmondhatja magáról. Ő volt a csapatkapitánya annak a csapatnak, amikor a 7. helyen végeztek, ami az eddigi legjobb olimpiai szereplés.

Az olimpiák történetében Románia összesen 22 meccset játszott az olimpiákon, ebből Varga 17-én jégre lépett.

Varga Dezső 1963-ban a Csíkszeredai Akarattal (Voințával) nyert bajnoki címet. A kiváló hátvéd az első sorban balról a harmadik Fotó: Dobos László archívuma

„Az elmúlt 75 évben Románia csak egyszer, 1977-ben játszott a férfi világbajnokság elit-csoportjában, Varga azon a tornán is szerepelt, és

1977. május 5-én az Egyesült Államok ellen gólt szerzett és két gólpasszt adott, a csapat pedig 5–4-re legyőzte az amerikaiakat. Ezt tartják a romániai jégkorong egyik legnagyobb eredményének. Varga összességében 12 pontot szerzett a négy hokis csúcseseményen.

A legmagasabb szintű versenyeken túl Varga közel két évtizeden át szupersztár volt a romániai válogatottban, 1959 és 1977 között további 15 B és C jelű világbajnokságon játszott. Ezekben az években az egyik legjobb játékos volt a romániai bajnokságban – ahol előbb szülővárosával, Csíkszeredával, majd később a Bukaresti Steauával szerzett bajnoki címeket. Varga az 1959/1960-as és az 1962/63-as szezonban országos bajnoki címig vezette a Csíkszeredát. Az IIHF-es eseményeken kívül Varga tagja volt 1966-ban a torinói Universiadén ezüstérmes együttesnek is, ahol Romániának Kanada és Finnország elleni győzelme is volt” – olvasható az IIHF közleményében.

Varga Dezső (balról a hatodik) a Csíkszeredai termés (Recolta) játékosaként 1957-ben Fotó: Dobos László archívuma

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.