Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A bennmaradásért küzdenek a magyar hokis lányok

MTI 2022. augusztus 25., 10:42

A bennmaradásban bízik a magyar női jégkorong-válogatott a csütörtökön kezdődő dániai elitvilágbajnokságon, de akár még a negyeddöntőt is elérheti Pat Cortina szövetségi kapitány csapata.

A bennmaradásért küzdenek a magyar hokis lányok
Komoly célokkal vág neki a a csütörtökön kezdődő dániai elitvilágbajnokságnak a magyar női jégkorong-válogatott Fotó: Facebook/Magyar Jégkorong

Az együttes először lép majd pályára azután, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) visszaállította a koronavírus-járvány előtt érvényes kiesés-feljutás rendszerét. Tavaly a magyar válogatott a történelmi, első A-csoportos vb-jén Dániát legyőzve a kilencedik helyen zárt Calgaryban, de az akkori szabályok miatt nem volt búcsúzó. Többek között ezért lehet most Dánia a házigazda. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború miatt a 2021-ben ötödik oroszok most nem indulhatnak, helyettük a korábban szebb időszakot megélt – például 2006-ban még olimpiai döntőt játszott, kétszeres vb-bronzérmes (2005, 2007) – svédek szerepelhetnek.

A mostani tornán az utolsó helyezett esik ki a magyar érdekeltségű ötösből, és ebből a csoportból a legjobb három játszhat majd a negyeddöntőben.
Pat Cortina alakulata Frederikshavnben csütörtökön a németekkel, pénteken a legutóbbi vb-n hetedik csehekkel, majd vasárnap a házigazda dánokkal, végül pedig hétfőn a svédekkel találkozik.

A felkészülési szakaszban a csapat két-két mérkőzést vívott a dánokkal és a németekkel, és mind a négy alkalommal egyetlen góllal kapott ki. A csehek tavaly – éppen a magyarok elleni sorsdöntő összecsapást megnyerve – kijutottak a februári pekingi olimpiára, ahol hetedikként zártak. Az utolsó csoportellenfél, a svéd együttes 2019-ben meglepetésre kiesett az elitből – a 2020-as vb-t a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek meg –, és most az oroszok kizárása miatt kapott helyett Dániában.

Fotó: Facebook/Magyar Jégkorong

Az előzetes esélyek alapján a német, a dán és a svéd csapat legyőzhető, így aztán a bennmaradásban joggal bíznak a játékosok és a szakmai stáb tagjai, két győzelemmel pedig a negyeddöntő is elérhető.

A herningi ötösben szerepel az amerikai, a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, valamint a finn, a svájci és a japán válogatott, melléjük lehet bekerülni a negyeddöntőbe a magyar csoportból.

Az IIHF 1990 óta rendez női vb-t, az első nyolcat Kanada nyerte. Azóta az Egyesült Államok is felnőtt mellé, a legutóbbi 12 tornából kilencen az amerikaiak diadalmaskodtak, a másik három alkalommal pedig a kanadaiak. Azaz kizárólag ez a két ország tudott eddig vb-aranyat begyűjteni (11-9 Kanada javára). Az amerikaiak mind a húsz döntőben érdekeltek voltak, Kanada a 2019-es kiírásban bronzérmes lett, az akkori házigazda finnek végeztek a második helyen.

Eddig hat ország tudott dobogóra állni Kanada, az Egyesült Államok és Finnország mellett: az oroszoknak három, a svédeknek két, a svájciaknak pedig egy bronzérmük van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.