Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Görbe Walternek elege lett a romániai futsalból, a csíki hokicsapatot fogja támogatni

Józsa Csongor , Dobos László 2021. július 30., 17:33 utolsó módosítás: 2021. július 30., 17:46

A bajnoki címvédő Csíkszeredai Imperial Wet csapata nem indul a következő szezonban egyetlen romániai versenysorozatban sem, és a Bajnokok Ligájában sem képviseli Romániát. Sikerült elérnünk a csíki együttes tulajdonosát, Görbe Waltert, és az eset kapcsán megszólaltattuk a Hargita megyei sportélet több klubjának vezetőjét.

Görbe Walternek elege lett a romániai futsalból, a csíki hokicsapatot fogja támogatni
Galérianézet
Már csak emlék. Románia bajnokcsapata 2021-ben: a Csíkszeredai Imperial Wet Fotó: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

Görbe Walter, az Imperial Wet tulajdonosa nem kereste a nyilvánosságot, csapata hat év alatt kétszer nyert bajnokságot, győzött a kupában és a szuperkupában, képviselte Romániát a BL-ben, de sosem akart előtérbe kerülni. Most sem akart szerepelni, megkeresésünkre azonban elmondta a visszalépés okát.

„Egyszerűen elegem lett. Már a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) tavalyi döntései után megfogalmazódott bennem, hogy még egy szezont indulunk, megnyerjük, és akkor abbahagyom. Sok időt és pénzt igényelt az, hogy olyan csapatot rakjunk össze, amelyik képes megnyerni a bajnokságot.

Amikor az 1. Ligában elindultunk, felhívták a figyelmünket, hogy ez nem úgy működik, hogy jövünk és itt, magyar vidéken román bajnokok leszünk. Megmutattam, hogy biza ez úgy működik – ha a pályán játszunk és nem az irodákban. Maradok a sport mellett, a jégkorongot fogom támogatni, és remélem, hogy ebben a szezonban mindent megnyer a Sportklub”

– mondta Görbe Walter.

„Nincs sok együttes a román teremlabdarúgásban, nem jó, ha megszűnnek klubok, ráadásul nem egy bajnokcsapat. Az Imperial Wet elnöke belefáradhatott abba a munkába, amit az évek során beletett, nehéz volt egyben tartani az egészet, hiszen elsősorban nem volt egy helyi játékos a keretben, aki ragaszkodik a klubhoz, a városhoz. Mind idegenlégiósok játszottak, ez pedig több adminisztrációs problémát jelent a csapatnak. Évről évre ezen sportolók felverték a fizetést, megugrottak az árak, nehéz volt ennek a menedzselése.

Összességében számomra egy nagyon fontos üzenete van az egésznek: minél több helyi játékos kell a futsalcsapatoknál, ez oldhatja meg hosszú távra a fennmaradást”

– fejtette ki Jakab Zoltán, a román teremlabdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya, jelenleg az FK Székelyudvarhely elnöke, edzője.

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke: „Nem jó dolog, amikor egy csapat visszalép, egy klub megszűnik, egy sportág eltűnik. Rossz hír, mert az Imperial Wet a csúcson volt, bajnokcsapatként lépett vissza. Nagyon sajnálom az esetet, és ha én lennék az önkormányzat, akkor minimum egy Pro Urbe díjat adnék Görbe Walternek, mert magánemberként, egyedüli támogatóként egy csapatot a bajnoki címig vezetett.

Másfelől látni kell, hogy a kicsi országokban, illetve a gazdaságilag gyengébben fejlett régiókban, mint például Székelyföld, azok a klubok, amelyek egyetlen ember elhivatottságától, jó indulatától függnek, nagyon sérülékenyek.

Szerintem ezekben a régiókban a járhatóbb, a stabilitást jelentő út a közösségek által fenntartott egyesületek működése. Az egyemberes klubok sajnos kevésbé.”

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke: „A sport szempontjából rossz hír, hogy megszűnik egy csapat, egy sportág Csíkszeredában. Másfelől csak gratulálni tudok Görbe Walternek ahhoz, amit eddig elért csapatával. Kár, hogy megszűnt az Imperial Wet. Nem ismerem a hátteret, de biztosan megvolt a nyomós oka erre a döntésre.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.