Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Ünnepélyesen fogadták Novákot Csíkszeredában

Dobos László 2021. szeptember 10., 19:16 utolsó módosítás: 2021. szeptember 10., 20:27

Hazatért Csíkszeredába Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere, aki az augusztus végén, illetve szeptember elején Tokióban megrendezett paralimpián ezüstérmet szerzett.

Ünnepélyesen fogadták Novákot Csíkszeredában
Novák Károly Eduárd és a tokiói ezüstérme Fotó: Veres Nándor

Szülővárosában, a csíkszeredai Vár téren megrendezett ünnepségen több mint százan, családtagok, csapattársak és sportbarátok várták

a pályafutása ötödik paralimpiájától hazatérő, korábban paralimpiai bajnoki címmel büszkélkedő, most ezüstérmes 45 éves sportembert.

Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió sportriportere moderálta a péntek késő délutáni csíkszeredai ünnepséget, amelyen a városvezetés részéről Sógor Enikő alpolgármester köszöntötte Novák Eduárdot, illetve az őt Japánba elkísérő Cristiano Valoppi edzőt és Sebestyén Szabolcsot, aki szerelőként segítette Edét Ázsiában. Az ünnepség elején a Vár térre kihelyezett óriáskivetítőn lejátszották azt az olimpiai döntőt, amelyen idén ezüstérmes lett a székelyföldi sportoló.

Fotó: Veres Nándor

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere köszöntőbeszédében – többek között – így fogalmazott: „büszkék vagyunk rád, és reméljük, hogy a te vezetéseddel vidékünk kerékpársportja új erőre kap. Mi, a városvezetés ebben partnerek vagyunk”.

A folytatásban Vajda Szidónia magánszemélyként, Ede rajongójaként mondta el gondolatait, majd a Zsögödi Medvék hokicsapatának vezetői adtak át egy ajándékhokimezt a sportminiszternek.

Az ünnepség második részében Novák Károly Eduárd a műsorvezető Kádár Zoltán kérdéseire válaszolva elmondta, hogy nem volt jóleső érzés, amikor a döntőben utolérték, de reálisan nézi a dolgokat,

hiszen amikor decemberben kinevezték sportminiszternek, egy rövid időre le is mondott azon tervéről, hogy részt vesz a paralimpián.

„Kevés idő maradt edzésre, az elmúlt hat hónapban ha reggel, ha este edzettem, mindig ott motoszkált a fejemben a hivatal, ahol számos problémát kell megoldani” – mesélte Ede.

Megtudtuk, hogy négy évvel ezelőtt, Rióban 65 kg volt a testsúlya, most pedig 75 kg, ezért edzőjével, Cristian Valoppival inkább a rövidebb, a velodromi próbákra összpontosítottak, nem volt idő a hosszabb országúti próbákra felkészülni, a rövidebb, de intenzívebb edzések voltak többségben. Novák egyénként azon a velodromi próbán, ahol ezüstérmet nyert – idén 9 másodperccel jobb időt futott mint Londonban, amikor aranyérmes lett.

A sportminiszter zárásként elmondta: édesanyjának többször megígérte, hogy abbahagyja a versenyezést, de ha úgy alakul, akkor nincs kizárva az sem, hogy három év múlva Párizsban is elinduljon egy újabb paralimpián.

De csak a pályakerékpáros próbák jöhetnek szóba

– hangsúlyozta.

Fotó: Veres Nándor

A román sportolók szerepléséről

Románia képviselőinek tokiói – olimpiai és paralimpiai – szerepléséről Novák azt nyilatkozta, hogy első látásra jónak tűnik az, hogy például a paralimpián hét sportoló két érmet szerzett, de valójában Románia az olimpiai eredményesség szempontjából, a lehetőségek szempontjából alig 15%-os szinten van mindkét olimpia szempontjából.

Novák szerint csak a paralimpián Románia legalább egy 60–70 fős küldöttséggel kellene részt vegyen.

Novák a paralimpiákon

Novák Károly Eduárd, Románia ifjúsági- és sportminisztere egy ezüstéremmel tért haza idén Tokióból, a csíkszeredai kerékpáros a 4000 méteres üldözőversenyben végzett a második helyen. Ez Novák kedvenc versenyszáma, 2012-ben, Londonban szintén az üldözőversenyben lett aranyérmes és ő Románia mindmáig egyetlen paralimpiai bajnoka. A 45 évesen ötödik paralimpiáján szereplő Novák Károly Eduárdnak ez a negyedik érme, Pekingben és Londonban az országúti időfutamban is ezüstérmes lett. Ugyanakkor azzal is történelmet írt, hogy ő az első sportminiszter, aki paralimpián versenyez, sőt érmet is nyer.

Novák Tokióban összesen négy számban volt az indulók listáján: pályakerékpározásban az 1 kilométeres időfutamban a 11. helyen végzett, 4000 méteres üldözőversenyben pedig ezüstérmes lett. Az országúti próbákon az egyéni időfutamban 8. lett, a mezőnyversenyben pedig feladásra kényszerült.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.