Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Páll Boglárka a gyergyói sífutás új csillaga

Dobos László 2024. január 14., 13:23 utolsó módosítás: 2024. január 15., 11:17

A romániai sífutás új nemzedékének egyik legtehetségesebb sportolója, a 16 éves gyergyószentmiklósi Páll Boglárka képviseli Romániát Dél-Koreában, a január 19-től február 1-ig tartó 4. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon (YOG).

Páll Boglárka a gyergyói sífutás új csillaga
Galérianézet
Páll Boglárka úgy érzi, kellőképpen és jó körülmények között tudtak felkészülni az ifjúsági olimpiára Fotó: Pinti Attila

A 14 és 18 év közötti sportolók legrangosabb idei seregszemléjén, a dél-koreai Kangvonban a 33 fős romániai csapatban 16 lány és 17 fiú kapott helyet – ők 9 sportágban állnak majd rajthoz: biatlon, bob, gyorskorcsolya, szánkó, síugrás, alpesi sí, sífutás, szkeleton és hódeszka.

Sífutásban a Gyergyószentmiklósi ISK tehetsége, Páll Boglárka, illetve a felsőbányai Ștefan Gherghel utazott el Dél-Koreába, a sportolók edzője pedig a szintén gyergyószentmiklósi Jánosi István.

Téli sportokban a második világháborút követő időszaktól kezdődően máig szinte minden olimpián képviselve volt a Gyergyói-medence.

Sajgó Pál volt az első gyergyói sífutó, aki részt vett téli olimpián – 1952-ben, Oslóban, az utolsó pedig Lőrincz-Sára Tímea, aki a 2022-es kínai ötkarikás játékokon állt rajthoz. A két dátum között számos sífutót és biatlonistát termelt ki a gyergyói síiskola, biatlonban György Vilmos és Fórika-Ferencz Réka, sífutásban pedig Tankó Elemér és Antal Zsolt érték el a legnagyobb eredményeket.

Minél többet kihozna magából a koreai versenyen Fotó: Pinti Attila

A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium 10. osztályos diákja, a Gyergyószentmiklósi ISK-nál hét éve síző Páll Boglárka a gyergyói sífutás legújabb reménysége. Elutazása előtt, a hargitafürdői edzőtáborban értük utol a fiatal sífutót, aki elmondta, hogy úgy érzi, kellőképpen és jó körülmények között tudtak felkészülni az ifjúsági olimpiára.

Szeretnék minél többet kihozni magamból a koreai versenyen, minél jobb helyezést elérni”

– nyilatkozta Páll Boglárka.

Az idei felkészülés során a gyergyói lány a nyári és a kora őszi hónapokban több sírolleres versenyen vett részt, itthon és külföldön, a legjobb eredménye egy ezüstérem volt Görögországban, a Balkán-bajnokságon. Páll Boglárka decemberben Szlovéniában, Svájcban és Ausztriában állt rajthoz nemzetközi ifjúsági sífutó versenyeken, ahol a specifikus felkészülés mellett gazdagodott versenyzői tapasztalata.

Páll Boglárka és edzője, Jánosi István Fotó: Pinti Attila

Jánosi István, a Téli Ifjúsági Olimpián induló romániai sífutó válogatott edzője úgy érzi, hogy a felkészülés 90-95 százalékát elvégezték, a csúcsformát pedig Dél Koreában kell elérjék.

„Úgy érzem, hogy ennyire jól egyszer sem tudtunk felkészülni. Tíz éve vagyok edző a romániai ifjúsági sífutó válogatottnál, részt vettem több Európai Ifjúsági Olimpiai Napok (EYOF) versenyen, de

egyikre sem sikerült olyan jól felkészülni mint most, amikor több hónapja folyamatosan havon tudtunk lenni, illetve erős nemzetközi versenyeken indulhattunk el. A munka, az edzések amit elterveztünk, azt el tudtuk végezni”

– mondta el Jánosi István a Székely Sportnak.

Románia sífutócsapata a 4. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokra: Páll Boglárka, Ștefan Gherghel és Jánosi István edző Fotó: Román Olimpiai-bizottság (COSR)

Kiemelte, azt feltétlenül kell tudni, hogy a sportolók, akikkel megyünk 2007-es születésűek, ők a 2006-osokkal fognak versenyezni. „Csak két 2007-es születésű sportolónknak sikerült megszereznie az indulási jogot az Ifjúsági Téli Olimpiára.

Egy évvel nagyobbakkal fognak versenyzeni, ebben a korban egy év nagyon sokat számít. Egy jó középmezőnybeli eredménnyel elégedett lennék, gondolom a szövetség is”

– közölte az elvárásokról.

Mint ismertette, mindkét sífutó az egyéni próbákban fog rajthoz állni. Lesz váltóverseny is Kangvonban, de mivel Romániából csak két sífutó szerzett részvételi jogot, a vegyesváltón pedig két lány és két fiú kell induljon, így ezen nem tudnak részt venni. „Egy sprintpróbán és egy hosszabb távú klasszikus versenyszámban fognak indulni tanítványaim. Páll Boglárkának a sprint az erőssége. Jó dolgozni vele, intelligens sportoló, és ebből a szempontból szerencsés vagyok” – jegyezte meg Jánosi István.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.