Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nemzetközi szintre lépett a Hargita Rali

Zátyi Tibor 2024. április 25., 19:36

Raliautókkal népesült be Székelyudvarhely központja, megérkeztek a csapatok, az utolsó finomhangolásokat végzik a szervizparkban, hiszen pénteken rajtol a 32. Hargita Rali. Tizenkét szakasz vár a világ- és Európa-bajnokot is felvonultató mezőnyre.

Nemzetközi szintre lépett a Hargita Rali
Galérianézet
Simone Tempestini, Alexandra Teslovan, Norbert Maior, Ferencz Csaba, Gálfi Árpád, Keleti Edwin, Bíró Barna Botond és László Velin Zoltán Fotó: Székely Sport

„Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy idén is a Hargita Rali házigazdái lehetünk. Hálával tartozunk Ferencz Csabának, aki kitartó munkája nélkül nem jött volna létre ez a rendezvény” – nyitotta meg a versenyt felvezető sajtótájékoztatót Gálfi Árpád. Székelyudvarhely polgármestere kiemelte, hogy a verseny 32. kiírásánál két székelyudvarhelyi párosnak, a Miklós Csaba/Sprencz Tamás, illetve a Jakab Attila/Mag Levente duónak is lehet szurkolni. „Szépen lassan a rali hivatásos szakértői leszünk, évről évre látjuk, tapasztaljuk, hogyan kell elegánsan, szépen és gyorsan vezetni. Kiemelném, hogy mindenkit arra kérek, utóbbit ne vegyék követendő példának. A külföldi és hazai versenyzőknek köszönhetően pedig a belföldi és nemzetközi sportújságok első oldalára kerülünk” – tette hozzá.

Fotó: RallyPhoto Hunters

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindig is a Hargita Rali mellett volt. „Az, hogy idén is itt lehetünk önökkel, azt jelenti, hogy ezúttal is sikerült anyagilag támogatnunk a rendezvényt.

Idén a megyei tanács megduplázta a sporttámogatásokra szánt támogatás értékét, illetve sikerült megnövelnünk a Hargita Rali szervezéséhez való hozzájárulásunkat is”

– sorolta az elöljáró.

Az országos ralibajnokság nyitófutamának névadó szponzora, az Eurocar Toyota igazgatója, László Velin Zoltán hangsúlyozta, hogy a Hargita Rali egy emblematikus esemény a romániai motorsportban. „Itt vagyunk, hogy ünnepeljünk, nem csak a versenyzést, hanem az elkötelezettségünket a sportág iránt. Az kívánom mindenkinek, akik részt vesznek a versenyen szervezőként vagy szereplőként, legyen egy egyedülálló élménye, és közösen alapozzuk meg a motorsport és a Hargita Rali jövőjét” – tekintett előre az igazgató.

Fotó: RallyPhoto Hunters

„Ez egy win-win rendezvény, itt mindenki nyer” – kezdte beszédét Keleti Edwin, a Román Automobilszövetség megfigyelője. „Elsősorban a hazaiak, hiszen több ezer ember érkezik a hétvégére Székelyudvarhelyre a rali miatt. Csak a versenyzők és technikai személyzete több mint 400 főt tesz ki, a szurkolókról pedig még nem is beszéltünk. Külföldről is jöttek versenyzők, olasz, francia, bolgár és magyar pilóták is lesznek a rajtnál, a Hargita Rali híre eljutott a határokon túlra is” – örvendezett a korábbi raliversenyző.

A szervezői csapat azon dolgozott az elmúlt hónapokban, hogy minden a legnagyobb rendben és biztonságban történjék a Hargita Ralin.

Idén is nagy figyelmet kaptunk a helyi és a megyei önkormányzattól, velük és támogatóink segítségével sikerült megszerveznünk a versenyt. Környékünkön nagyon ritka, hogy egy világ- és egy Európa-bajnok versenyző is ott van a rajtlistán, ez még vonzóbbá teszi a versenyt”

– utalt a sajtótájékoztatón jelen lévő Simone Tempestinire és Norbert Maiorra Ferencz Csaba főszervező.

Fotó: RallyPhoto Hunters

Ám előttük egy feltörekvő fiatal pilóta, Alexandra Teslovan szólalt meg. „Számomra hazai verzesny a Hargita Rali, nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. Tavaly itt versenyeztem, idén pedig itt kezdünk. A Barcarozsnyón tartott teszt jól sikerült, plusz kilométereket gyűjtöttünk a navigátorommal, alig várom a versenyt, mindenkinek sok sikert kívánok!” – mondta a 17 éves versenyző.

Norbert Maior az előző szezonban junior Európa-bajnok lett. „Meg akarjuk őrizni a tavalyi stratégiát, ugyanazzal a kocsival megyünk, csak most előre léptünk, a rali világbajnokságon veszünk részt. Hat vagy hét hazai versenyen veszünk részt, mert a többi egybe esik a WRC-futammal. Mindig nagy örömmel jövünk a Hargitára, remélem, hogy a verseny végén dobogón fogunk zárni” – vezette fel a versenyt Maior.

Fotó: RallyPhoto Hunters

Másfél héttel ezelőtt Simone Tempestini első romániai pilótaként Európa-bajnoki futamot nyert. „A Veszprém Rali egyedi volt számunkra, nagyon jól éreztük magunkat ott, nagyon fontos eredményt értünk el magunk és Románia számára is. Eltelt több mint egy hét, most már itt vagyunk.

Alig vártam, hogy megérkezzünk Székelyudvarhelyre, mindig nagy öröm számomra ebben a szép városban versenyezni. A Hargita Rali tele van egyedi és izgalmas gyorsasági szakaszokkal. Nagyon sok gyors pilóta lesz ott a rajtnál, remélem, izgalmas és szoros verseny lesz, és a ralisport kedvelői is jól fognak szórakozni”

– zárta a sajtótájékoztatót Tempestini.

A székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki útlezásárokról itt írtunk, a mezőnyről pedig itt írtunk.

32. Hargita Rali, program
Péntek
8.30–12.30 Shakedown, Farcád (2,85 km)
15.00 Rajt
15.53 PS1 Bucsin (28,70 km)
16.51 PS2 Libán (11,83 km)
18.39 PS3 Dietrich Árpád szuperspeciuális (1,50 km)

Szombat
10.18 PS4 Homoródalmás 1 (6,13 km)
10.41 PS5 Homoródszentpál 1 (6,35 km)
11.09 PS6 Lövéte 1 (13,20 km)
13.47 PS7 Homoródalmás 2 (6,13 km)
14.10 PS8 Homoródszentpál 2 (6,35 km)
14.38 PS9 Lövéte 2 (13,20 km)
17.16 PS10 Homoródalmás 3 (6,13 km)
17.39 PS11 Homoródszentpál 3 (6,35 km)
18.07 PS12 Lövéte 3 Power Stage (13,20 km)
21.00 Díjátadó ünnepség (Márton Áron tér)

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.