Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Multisport világbajnokságra hangolnak Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2022. május 31., 14:30 utolsó módosítás: 2022. május 31., 14:31

Vasárnaptól a világ mintegy ezerötszáz duatlonistája és triatlonistája méri össze erejét egy héten keresztül a Marosvásárhelyen rendezendő multisport világbajnokságon.

Multisport világbajnokságra hangolnak Marosvásárhelyen
Az elöljárók felmérték, hogy egy ilyenszerű világverseny öregbíti Marosvásárhely és a térség nevét Fotó: Haáz Vince

Hatvan ország mintegy 1500 sportolója lényegében négy vébén küzd a legjobb helyezésekért: június 6-án, hétfőn rajtol a krosszduatlon verseny, 8-án rendezik a krossztriatlont, 10-én a standard duatlon versenyt, az utolsó napon, 12-én pedig a sprint duatlont. A különböző versenyszámok más-más helyszínen zajlanak; aki kíváncsi a különböző futamokra, a Somostetőn, a Víkendtelepen, a város főterén, vagy a Csergedi-tető alatti Transilvania Mototorringen követheti a versenyzőket. Mind a nyitó-, mind a záróünnepélynek a vár udvara ad helyet. A nyitány vasárnap délután fél 6-kor kezdődik.

Vlad Stoica, a Román Triatlon-szövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy huszonnyolc sportoló és hat edző képviseli a hazai színeket, a versenybe szállók közül többen is éremesélyesek. A dobogóra, vagy legalábbis annak közelébe várják Vlad Rentziget, Rogoz Eriket, Alice Perjoiut, Carol Popát, valamint a vegyes váltó tagjait.

A legnagyobb reményt az elit és a junior kategória résztvevőihez fűzik.

Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen már hagyománya van a duatlon és triatlon világversenyeknek; a pandémia kirobbanása előtt Európa-bajnokság helyszínéül szolgált Székelyföld egykori fővárosa. Aki megálmodta a rangos nemzetközi versenyeket az azóta fiatalon távozott Klósz Péter volt.

Amint a szövetség irányítását átvevő Vlad Stoica fogalmazott,

elődje nem csak egy merész álmot hagyott az utókorra, hanem egy szinte kétszázötven fős, rendkívüli szervezőcsapatot is.

Ezt maximálisan támogatta a helyi és a megyei önkormányzat, amely pénzt és helyszínt biztosítva igyekszik hozzájárulni a világbajnokság sikeréhez. Az elöljárók felmérték, hogy egy ilyenszerű világverseny öregbíti Marosvásárhely és a térség nevét, a Transilvania Motorrring pedig bebizonyítja, hogy nem csak a lóerők versenyeztetésére alkalmas helyszín, hanem szaladásra és kerékpározásra is alkalmas.

Fotó: Haáz Vince

A városatyák megígérték, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egyhetes versenysorozat ne bénítsa le a forgalmat. Kérdésünkre, hogy miként készítik fel főleg a külföldi versenyzőket a somostetői erdőben egyre sűrűbben felbukkanó medvékkel való találkozásra, Avram Izabella szervező elmondta, hogy nem kell tartani a veszélytől, a bírók és a versenyzők sokasága és hangoskodása megzavarja a nagyvadakat, akik minden bizonnyal elkerülik majd a kijelölt útvonalat.

A derűlátás ellenére a hegyimentők épp kedden tettek közzé egy felhívást, amelyben elővigyázatosságra biztatnak minden sétálót, kocogót és kerékpározót. „Az utóbbi időben egyre több olyan telefonhívást kapunk, amelyben arra figyelmeztetnek azok a túrázók vagy sportolók, akik a Marosvásárhely, Jedd, Székelybós környéki turista ösvényeket használják, hogy medvével találkoztak” – olvasható a Salvamont közösségi oldalán. Ezért a hegyimentők medve elleni spray beszerzését ajánlják. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.