Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Érmeket és hasznos tapasztalatot gyűjtöttek a székelyföldi kendósok

Székely Sport 2024. május 13., 21:17

A Kashi Kendo Klub számára az idei év határozottan zsúfoltnak mondható. A szokásos tavaszi versenyeken, a Románia Kupa és a Sakura Kupa küzdelmein kívül más soron kívüli tevékenységek is gazdagították a programot.

Érmeket és hasznos tapasztalatot gyűjtöttek a székelyföldi kendósok
Galérianézet
Több versenyen kellett bizonyítsanak, de más tevékenységeken is részt vettek a Kashi Kendo Klub sportolói Fotó: Kashi Kendo

Idén minden korábbinál zsúfoltabb volt a csapat programja, amely így alaposan kellett mérlegelje, hogy melyik eseményeken vesz részt, mert sem az idő, sem az anyagi keret nem tette lehetővé az összes meghirdetett eseményen való szereplést.

Az évet egy rendkívüli edzőtáborral nyitották, január végén egy nyolc fős junior delegáció négy felnőtt kíséretével Japánba utazott, ahol a kendó egyik legismertebb fellegvárának tartott, a Tsukuba egyetemi és a Meikei iskolai kluboknál edzettek. A Tsukuba egyetemmel a kapcsolat már lassan 15 éve épül, korábban is járt ott már hasonló junior küldöttség a klubtól, még ha nem is ennyire nagy számban. A mostani tucatnyi résztvevő négy különböző klubból (Csíkszereda, Kolozsvár, Veszprém és Marosvásárhely) állt össze. Közülük három ifjúsági és két felnőtt a Kashi csapat tagjai.

Az egy hetes felkészülés intenzív edzésprogramját minden gyerek és felnőtt teljesítette, és rendkívül jó tapasztalatokat gyűjtöttek.

Fotó: Kashi Kendo

Alig egy hónappal később, március elején a Tsukuba egyetemi diákok szokásos kora tavaszi delegációját fogadták Romániában, immáron hatodik alkalommal. Az esemény egy közös, országos szintű edzőtáborral indult Sepsiszentgyörgyön. Az ezt követő héten két diák, Suzuki Kenshin és Tagawa Taichi a Kashi csapatot látogatták meg, edzéseket vezettek napi szinten. Szakmai tudásuk és tapasztalatuk hatására a csapat tagjai szemmel látható fejlődésen mentek keresztül, és ez a későbbi versenyeken be is igazolódott.

A Románia Kendo Kupa 30. kiadása a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Ploiești melletti Blejoi községben került megrendezésre április első hétvégéjén. Az eseményt rangját növelte a külföldi versenyzők és bírók részvétele, a már megszokott belga, olasz, szerb, bolgár és észak-macedón résztvevőkön kívül idén lengyel, görög és ukrán kendósok is eljöttek.

Fotó: Kashi Kendo

A Kashi csapat junior versenyzői ismét hozták a papírformát: a 12-14 évesek kategóriájában Sántha Aba Solt arany, Mezei Péter bronzérmet nyert, Sánthe Zoárd Örs a pedig a 12 év alattiak között bizonyult a legjobbnak.

A junior csapatversenyben a Sántha testvérpár csapatát a konstancai Antonaru Remus egészítette ki, együtt győzedelmeskedve a Kelet európai szinten viszonylag erősnek mondható közel 13 csapatból álló mezőnyben. Az esemény végén szervezett fokozat vizsgán Mezei Péter és Sántha Aba Solt 2 dan fokozatot szerzett.

A versenyt követően az ukrán delegáció Marosvásárhelyen töltötte a hetet, útban a következő hétvégén Budapesten szervezett Sakura kupa felé. Ez idő alatt a Bushi Shindo Klub gondoskodott az Ukrán Kendo Szövetség elnöke, a harkovi Sztrizcsenko Kostyantin (5 dan kendo) által kísért négy odesszai juniorból álló delegáció ellátásáról. A hét folyamán három közös kendo edzés zajlott, ami jó lehetőség volt az ismerkedésre és közös tanulásra, fejlődésre.

Fotó: Kashi Kendo

Aztán április közepén zajlott Budapesten a Sakura kupa 29. kiadása. Ez az esemény már hosszú ideje a közép-kelet európai régió messzemenően legrangosabb junior versenye, ahol az idén is nagyszámú résztvevő gyűlt össze: 13 ország 28 klubjából több mint 170 versenyző.

A tavalyi szerényebb sikerek után a Kashi juniorok idén határozottabban léptek fel, és kiváló eredményeket értek el.

A 10-11 évesek között Sántha Zoárd Örs aranyat, az eggyel idősebb 12-14 éves korcsoportban Sántha Aba Solt ezüstöt és Mezei Péter bronzot nyert.

A közeljövőben, május végén Isztambulban a török szövetség szervezi az idei Balkán kupát, ezen azonban sajnos a gyapat tagjai objektív okokból nem tudnak részt venni. Helyette az egy héttel előtte zajló Kojika kupán (Gent, Belgium) indulnak, ami a Sakura Kupa nyugat európai megfelelőjének számít, igazán magas technikai színvonallal. Az idén világbajnokság is lesz, ez az esemény három évente kerül megrendezésre, a mostani 19. kiadásnak Olaszország ad otthont, ám többnyire a generáció váltás miatt a klub idén erre az eseményre nem küld versenyzőt.

Józsa Levente

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.