Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Doppingolás miatt nem mennek román súlyemelők Tokióba

Székely Sport 2021. február 10., 12:12 utolsó módosítás: 2021. június 02., 14:46

Románia valamennyi súlyemelőjét eltiltották a tokiói olimpiai részvételtől a bizonyított doppingvétségek nyomán, a Román Súlyemelő-szövetség tagságát pedig egy évre felfüggesztette a nemzetközi szövetség.

Doppingolás miatt nem mennek román súlyemelők Tokióba
Răzvan Marint a londoni olimpián szerzett bronzérmet. Mint utólag kiderült, jogtalanul

A tiltás veszélye azután vált teljesen valóssá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által életre hívott szervezet, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) hivatalosan lezárta újabb két román súlyemelő szabálysértési ügyét, s dokumentumait átadta a sportági világszövetségnek (IWF).

Az olimpiai bronzérmétől búcsúzni kénytelen Răzvan Martinról, továbbá Gabriel Sîncrăianról a 2012-es londoni olimpián levett mintáinak újraelemzésekor bebizonyosodott, hogy annak idején anabolikus szteroidot használt. Hasonlóképpen veszített rajta ugyanilyen tiltólistás szer alkalmazásán a londoni ezüstérmes Roxana Cocoș, valamint a szintén a 2012-es tárolt mintája újbóli analízisekor megbukott Florin Croitoru is.

Az Eurosport tudósítása szerint Gabriel Sîncrăiant nyolc évre eltiltották a versenyzéstől.

Az országot két versenyző, egy férfi és egy női súlyemelő képviselhette volna a tokiói olimpián,

a hölgyeknél Loredana Toma, 2017 világbajnoka indult volna.

Románia az ötödik ország, amelyet doppingvétség miatt eltiltott a független testület, korábban Thaiföldet, Egyiptomot és Malajziát érte hasonló sors. Az Eurosport szerint Oroszországot is eltiltották a részvételtől, míg Kolumbia, Vietnam és Irak is veszélyben van.

Az IWF 2016-ban hozott határozata kimondja, hogy minden olyan nemzetet, amely három vagy több pozitív esettel szolgál a NOB újratesztelésein, egy évre el kell tiltani. 2017-ben kilenc IWF-ország járt így, és a büntetés nyomán súlyemelői egy esztendőn át kénytelenek voltak távol maradni a világversenyektől.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett minták újraelemzése eddig 61 pozitív esetet tárt fel a súlyemelőknél.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.