Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A versenyzők azt kapták, amire számítottak, irányt mutatott a Hargita Rali

Horváth Bálint Ottó 2023. május 08., 14:24

Minden a várakozások szerint alakult a hétvégén 31. alkalommal megrendezett Hargita Ralin. Ferencz Csaba főszervezővel értékeltük a szezonnyitó versenyt, amelyen a hazai szurkolók is örülhettek, a székelyudvarhelyi Jakab Attila kategóriagyőzelemmel zárt.

A versenyzők azt kapták, amire számítottak, irányt mutatott a Hargita Rali
A versenyzők minden évben szeretnek visszatérni Székelyföldre Fotó: RallyPhoto Hunters

Idén is bebizonyosodott, hogy a versenyzők nagyon kedvelik a Hargita Ralit, egyrészt a verseny összeállítása, másrészt a környék miatt, és minden évben szeretnek ide visszatérne – mutatott rá Ferencz Csaba főszervező, aki sokat fáradozott azért, hogy ismét minőségi eseményt szervezzenek.

Nagyszámú versenyző jelentkezett a székelyföldi megmérettetésre, a 79 benevező közül 77-et tudtak átengedni a műszaki vizsga után, ennyien rajtoltak el a Hargita Ralin, amely ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett, nagy volt a látogatottsága, a pályák szélén rengeteg néző várta a pilótákat.

Ferencz Csaba nagyon sikeresnek ítélte meg a versenyt, amely jól lezajlott, és nagyjából eseménymentes volt.

Egy látványos bukás azonban mégis megtörtént a nagy sebesség miatt, de miután elküldték a kórházba a versenyzőket kivizsgálásra, kiderült, hogy senkinek nem esett különösebb baja.

A főszervező rámutatott, hogy ahogyan ígérték, be tudták tartani az időpontokat, és nem volt nagy csúszás, időben megnyitották a szakaszokat, hogy a szurkolók egyik helyről át tudjanak érni a másik etapra.

Mint mondta, nem volt meglepetés a Sebastian Barbu és Bogdan Iancu alkotta nagyszebeni páros győzelme, akik már az első három szakaszon átvették a vezetést, majd a második versenynapon is végig kiválóan versenyeztek.

Ferencz Csaba kiemelte, külön öröm számára, hogy a székelyudvarhelyi klub versenyzői is nagyon jól teljesítettek, hiszen Jakab Attila kategóriagyőzelemmel zárt, és úgy látja, hogy a következő generációnak is vannak tehetséges képviselői Hargita megyében.

Arra a kérdésre, hogy milyen visszajelzések érkeztek a versenyzők részéről, a főszervező közölte, hogy mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott, a pilóták azt kapták amire számítottak. Lényeges volt, hogy kiváló időjárásban volt részük a verseny ideje alatt, mivel a versenyzők többször is végigmentek az egyes szakaszokon, ugyanazok a körülmények várták őket.

A főszervező számára nem volt meglepetés a Sebastian Barbu és Bogdan Iancu alkotta nagyszebeni páros győzelme Fotó: RallyPhoto Hunters

A szövetség részéről szintén jó visszajelzést kaptunk, de ez majd pontokban materializálódik, mert a szezon végén minden verseny után pontokat adnak. Nagyon szigorú szabályok szerint történik a rendezői elbírálás, aztán kiderül, hogy melyik verseny milyen szinten volt. Jövőre a szövetség szeretne szorzókat adni a versenyeknek, így idén ennek megfelelően építettük fel a pályát.

Nem hivatalosan azt mondták, hogy lehet ez lesz az etalon, de ne szóljuk el magunkat, várjuk ki a szezon végét” – jegyezte meg Ferencz Csaba.

Hozzátette, nagyon köszöni a támogatók és partnerek segítségét, akik melléjük álltak, illetve azoknak a türelmét, akik esetleg gondban voltak a közlekedéssel, de sajnos egy ilyen eseményt csak ilyen útlezárásokkal lehet megszervezni.

Hazai terepen győzött, egy álma vált valóra az udvarhelyi pilótának

Először indult az országos bajnokság legmagasabb osztályában Jakab Attila, aki másodpilótájával, a tapasztalt Mag Leventével megnyerte a Nat12-es kategóriát a Mini Cooper S Turbo volánja mögött. A székely páros jelentős hátrányba került a verseny elején, de aztán sikerült visszakapaszkodniuk, fokozatosan csökkentették a lemaradásukat, és

szombaton a kilenc gyorsasági szakaszból nyolcat megnyertek, a végén pedig már nem volt kérdéses a győzelmük, összesítésben negyven másodperces előnnyel nyertek.

Jakab Attila és Mag Levente szombaton a kilenc gyorsasági szakaszból nyolcat megnyertek Fotó: RallyPhoto Hunters

„Nem volt könnyű, mert nagy volt rajtunk a nyomás, idegeskedtünk az autó miatt, hogy mi történhetett vele, mert a teszteken jól működött. Aztán rájöttünk, hogy a bucsini túl meredek emelkedő miatt túlmelegedett az olaj, amit előzőleg nem vettünk számításba, hogy kellene egy olajhűtés, ami után ez a probléma megszűnt” – mutatott rá a kezdeti nehézségekre Jakab Attila.

Az udvarhelyi pilóta megjegyezte, ahhoz képest, hogy először indult az országos bajnokság legmagasabb osztályában, ráadásul új autóval versenyzett, kiváló teljesítményt értek el Mag Leventével, aki nagyon sokat segített neki, rengeteget tanult tőle, és a versenyeken már be tud vállalni olyan dolgokat is, amiket eddig nem mert.

Egy álmom vált valóra, mindig is azt szerettem volna, hogy hazai pályán kategóriagyőztes legyek. Köszönöm a szurkolóknak, a csapatomnak és mindenkinek, aki segített abban, hogy idáig eljussak”

– fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.